Calendarul Examenului de Bacalaureat 2022 Invatamant
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 467 Vizualizări

Calendarul Examenului de Bacalaureat 2022

Programul examenului de Bacalaureat pentru anul 2022 a fost publicat încă din luna septembrie 2021, cu mențiunea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că structura ”examenului maturității” se va putea schimba începând cu anul 2027: „În septembrie 2023 vom avea planuri-cadru noi pentru liceu. De asemenea, pentru generația care va începe în septembrie 2023, vom avea în 2027, sunt convins, și acel Bacalaureat care să fie, în sfârșit, bazat pe competențe, primul bacalaureat schimbat radical”.

Pentru anul școlar 2021/2022, Examenul Național de Bacalaureat se va desfăşura cu aceeași structură ca cea a anului precedent, în conformitate cu prevederile „Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat – 2011”, aprobată prin ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 4.799/2010, şi cu prevederile ordinului de ministru nr. 5.151/30 august 2021.

Potrivit articolului 1 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat 2011, examenul de Bacalaureat este modalitatea de evaluare a competenţelor, a nivelului de cultură generală şi de specializare, atins de absolvenţii de liceu. Dreptul de a susţine bacalaureatul îl au elevii care au promovat învăţământul liceal, indiferent de forma de învăţământ.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului, numit în continuare MECTS, organizează în fiecare an şcolar, potrivit legii, două sesiuni de bacalaureat. MECTS organizează în fiecare an şcolar o sesiune specială de Bacalaureat, pentru elevii din clasa a XII-a/a XIII-a participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în perioada sesiunii normale de bacalaureat.

Calendarul sesiunii speciale se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului. Elevii claselor a XII-a din secţiile cu predare în regim bilingv a limbii franceze, italiene sau spaniole, incluse în acordurile bilaterale, susţin probele specifice ale examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile acordului şi, după caz, ale metodologiei specifice. 

Programa de Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat din anul 2022 se va susține la următoarele discipline: Limba și literatura română, Limba și literatura maternă, pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie. 

Limba și Literatura Română

„Proba de limba şi literatura română are un statut important în structura examenului de Bacalaureat, evaluând competențele generale și specifice formate pe durata învăţământului secundar superior, ca probă comună pentru toate filierele, profilurile şi specializările.

Curriculumul liceal, care stabileşte principiul studierii limbii şi literaturii române din perspectivă comunicativ-funcţională, pune accent pe latura formativă a învăţării, fiind centrat pe achiziţionarea de competenţe, fapt care a determinat precizarea, în programa de bacalaureat, a competenţelor de evaluat şi a conţinuturilor din domeniile: A. literatura română, B. limbă şi comunicare”, se precizează în Programa de examen pentru Limba și Literatura Română.

Pentru disciplina de Limba și Literatura Română, elevul va trebui să facă dovada competenţelor dobândite în ciclul inferior şi în cel superior de liceu (clasele a IX-a – a XII-a), corelate cu anumite conţinuturi parcurse în cele două cicluri liceale, din care amintim: utilizarea adecvată a strategiilor şi a regulilor de exprimare orală în monolog şi în dialog, în vederea realizării unei comunicări corecte, eficiente şi personalizate, adaptate unor situaţii de comunicare diverse; utilizarea adecvată a tehnicilor de redactare şi a formelor exprimării scrise compatibile cu situaţia de comunicare în elaborarea unor texte diverse; identificarea particularităţilor şi a funcţiilor stilistice ale limbii în receptarea diferitelor tipuri de mesaje/texte.

În lista autorilor canonici nu s-a produs nicio schimbare, aceștia fiind: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu. Conform programei şcolare în vigoare, examenul de Bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.

Matematica

Potrivit aceleiași surse, în cadrul Examenului Național de Bacalaureat, Matematica are statut de disciplină obligatorie în funcție de filieră, profil și specializare. Astfel, programele de examen se diferenţiază, în funcţie de filiera, profilul şi specializarea absolvite, în: programa „M_mate-info” pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică şi pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică; programa „M_şt-nat” pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii; programa M_tehnologic pentru filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale; programa M_pedagogic pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţătoreducatoare.

Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programelor şcolare în vigoare pentru învățământul liceal. Variantele de subiecte pentru Examenul Național de Bacalaureat evaluează competențele și conținuturile din prezenta programă, iar baremele de evaluare și de notare prevăd acordarea punctajelor pentru orice modalitate corectă de rezolvare a cerințelor.

Simulare 

În data de 12 ianuarie 2022, Ministerul Educației a publicat datele pentru Simularea Examenului Național de Bacalaureat. Potrivit paginii web a Ministerului Educației,www.edu.ro/simulare_2022_ghid_informativ, probele încep la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore (pentru elevii de clasa a VIII-a), respectiv trei ore (pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a) – din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

În procesul de organizare și desfășurare a simulării examenelor naționale vor fi respectate măsurile sanitare de prevenție anti-COVID-19 în vigoare. 

Subiectele vor fi elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor de examen pentru EN VIII şi Bacalaureat (aprobate prin ordinul de ministru 3.237/5 februarie 2021).

Calendar Bacalaureat 2022 – sesiunea iunie-iulie:

23 – 27 mai 2022 – Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de  examen; 

27 mai 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a, a XIII-a; 

6 – 8 iunie 2022 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;

8 – 9 iunie 2022 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;

9 – 10 iunie 2022 – Evaluarea competenţelor digitale – proba D;

13 – 15 iunie 2022 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C;

20 iunie 2022 – Limba şi literatura română – proba E – proba scrisă;

21 iunie 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E – proba scrisă; 

22 iunie 2022 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E – proba scrisă;

23 iunie 2022 – Limba şi literatura maternă – proba E – proba scrisă; 

27 iunie 2022 – Afişarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12.00 şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00; 

28 – 30 iunie 2022 – Rezolvarea contestaţiilor;

1 iulie 2022 – Afişarea rezultatelor finale.

Calendar Bacalaureat 2022 – sesiunea august septembrie:

18 – 25 iulie 2022 – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de 

examen, inclusiv a candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe; 

16 august 2022 – Limba şi literatura română – proba E- proba scrisă;

17 august 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E- proba scrisă;

18 august 2022 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E – proba scrisă;

19 august 2022 – Limba şi literatura maternă – proba E- proba scrisă; 

22 – 23 august 2022 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;

 24 august 2022 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;

25 august 2022 – Evaluarea competenţelor digitale – proba D; 

26 şi 29 august 2022 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C;

 31 august 2022 – Afişarea rezultatelor la probele scrise , până la ora 12.00 şi depunerea contestaţiilor (orele 12.00 – 18.00);

1 – 2 septembrie 2022 – Rezolvarea contestaţiilor; 

3 septembrie 2022 – Afişarea rezultatelor finale.

Simularea Examenului Național de Bacalaureat (pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă):

28 martie 2022: Proba E – probă scrisă – Limba şi literatura română;

29 martie 2022: Proba E – probă scrisă – proba obligatorie a profilului;

30 martie 2022: Proba E) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării;

31 martie 2022: Proba E – probă scrisă – Limba şi literatura maternă;

14 aprilie 2022: Afișarea rezultatelor.

Citește și: https://www.zi-de-zi.ro/?p=510574.

Mălina MORARU

Foto: www.depositphotos.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE