Târgu Mureș: Protocol pentru masa și cazarea refugiaților din Ucraina Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 648 Vizualizări

Târgu Mureș: Protocol pentru masa și cazarea refugiaților din Ucraina

Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș au aprobat vineri, 11 martie, cu prilejul unei ședințe de îndată, încheierea unui protocol de colaborare între Primăria Municipiului Târgu Mureș și Inspectoratul petnru Situații de Urgență (ISU) ”Horea” al județului Mureș, valabil până la data de 31 decembrie 2022, în sprijinul acordării unor măsuri cetățenilor străini și apatrizi aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România.

Proiectul a fost inițiat de către Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș, iar obiectivul principal al protocolului îl reprezintă  ”stabilirea unui cadru eficient pentru finanțarea cheltuielilor aferente cazării în locațiile stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș puse la dispoziție de către autoritatea publică locală”, precum și ”stabilirea condiţiilor pentru realizarea unui cadru oficial de colaborare inter-instituţională, în vederea atingerii obiectivelor comune.”

Obligaţii ale ISU „Horea” al județului Mureș:

– Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș se obligă să sprijine derularea protocolului prin susținerea finanțării în sumă de 50 de lei/ zi/ persoană, TVA inclus, reprezentând cheltuieli necesare asigurării cazării în locațiile stabilite de Comitetul Județenean pentru Situații de Urgență Mureș, pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, puse la dispoziție de către instituțiile sau autoritățile publice centrale sau locale.

– Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș se obligă să deconteze norma de hrană cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite cazați în locațiile stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș, în limita sumei de 20 de lei/ persoană/ zi, conform articolului 55 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1251/2006, cu modificările și completările ulterioare. Cheltuielile aferente normei de hrană se vor deconta, conform articolului 3, alineatul 2, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

– Costurile aferente cazării se vor deconta doar în urma prezentării documentelor justificative emise de autoritatea publică locală care a asigurat spațiile de cazare.

– Plata se va face în una sau mai multe tranșe, după caz, prin transfer bancar, în lei, în contul deschis la Trezorerie, pe baza  procesului-verbal de recepție întocmit conform Anexei nr. 3 la Ordinul Miisterului Administrației și Internelor nr. 47/2018 pentru modificarea şi completarea Regulilor și politicilor contabile în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, aprobate prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 126/2016. Se anexează la procesul-verbal de recepție lista de prezență care conține mențiunea „Certific pe propria răspundere realitatea și legalitatea datelor înscrise în prezenta listă”, semnată de conducătorul entității respective.

– Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș nu își asumă răspunderea pentru daune materiale care ar rezultă din/ în legătură cu punerea la dispoziție a spațiilor de către autoritatea publică locală.

– Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș nu are responsabilități în ceea ce privește asigurarea condițiilor de igienă, curățenie, securitate în locațiile de cazare.

(Sursa: Protocolul de colaborare)

Obligații ale Primăriei Municipiului Târgu Mureș:

– Autoritatea publică locală se obligă să sprijine derularea protocolului  prin suportul administrativ necesar desfășurării acțiunilor specifice protocolului, să asigure componenţa şi funcţionalitatea spațiilor de cazare si să suporte toate obligaţiile legate de acesta.

– Pentru decontarea serviciilor prestate, autoritatea publică locală, va prezenta, în original, următoarele documente: listele de prezență cu persoanele cazate în locațiile puse la dispoziție, potrivit Anexei nr. 1, factură fiscală din care să rezulte cheltuielile aferente cazării şi factură fiscală din care să rezulte cheltuielile aferente utilităţilor de primă necesitate prevăzute la articolul 1, alineatul 1, litera a, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 15/2022, documentul/ baza de calcul din care să rezulte cheltuielile zilnice/ persoană, menționate la punctul 3.1 din protocol.

– Orice sumă achitată în plus de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș,  se va restitui, în termen de cinci zile lucrătoare, de la primirea unei cereri în acest sens sau de la constatarea din oficiu de către autoritatea publică locală în favoarea căreia a fost efectuată plata.

– Autoritatea publică locală care urmează să pună la dispoziție locațiile stabilite prin prezentul protocol se obligă să asigure, pe durata cazării persoanelor, menținerea unui climat de siguranță și ordine publică. 

(Sursa: Protocolul de colaborare)

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE