Home / Cultură / VIDEO: ”Prima Iubire”, bucurie adusă reghinenilor de Grupul Ecou

VIDEO: ”Prima Iubire”, bucurie adusă reghinenilor de Grupul Ecou

Distribuie

Unul din momentele mult așteptate ale acestei primăveri îl reprezintă lansarea primului album al duetului reghinean Grupul Ecou, care va avea loc vineri, 18 martie, de la ora 18.00, eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin și al Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, gazdă. Alături de Magda Puskas și Sorina Bloj, Grupul Folk Ecou, membre ale legendarului Cenaclu Flacăra, și Dody G., în cadrul evenimentului vor mai urca pe scenă Ducu Bertzi, Adrian Ivanițchi, Florin Săsărman, Majay Győző, Angela Kiss Marieșiu și Grupul Folk Clasic. Ce este foarte important de reținut, intrarea este liberă.

În sfârșit, un album semnat Ecou

Poate părea ciudat, un duet atât de trecut prin mentalul iubitorilor de folk din România, să nu aibă un album lansat în formula originală, Magda Puskas-Sorina Bloj, duet care a simțit pe viu farmecul și gloria Cenaclului Flacăra condus de poetul Adrian Păunescu. Iată că primăvara anului 2022 aduce o frumoasă și necesară reparație a timpului, primul album semnat Grupul Ecou intitulat sigestiv „Prima Iubire”. Pentru a lua pulsul acestui moment, am făcut o mica vizită la una din ultimele repetiții înaintea spectacolului de vineri, prilej pentru Sorina Bloj, Magda Puskas și Dody să ne spună câteva impresii legate de acest album care va primi botezul publicului reghinean în seara de vineri, 18 martie, la Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin.

„Ne-am gândit să înregistrăm acest album cu foarte mulți ani înainte, chiar înainte de a întrerupe colaborarea dintre mine și Magda. De vreo cinci ani de zile ne-am tot gândit că ar fi păcat să nu facem o colecție pentru cei care ascultă piesele acestea. Am găsit ajutor din partea unui muzician reghinean, Dody, prietenul nostru care ne-a ajutat cu partea de chitară”, ne-a declarat Sorina Bloj.

Munca la album a fost o incursiune în cutia amintirilor menită să scoată la lumină piese de peste patru decenii. „Nu e greu deloc să scotocești printre amintiri, dat fiind faptul că prietenia noastră este legată de muzică. Sunt cântecele noastre care le cântăm cu bucurie de fiecare dată când ne mai întâlnim, prilej să ne mai amintim de câte un cântec sau de câte o ispravă. Toate cântecele noastre se leagă de amintiri frumoase, de fapt acesta este actul creației, inspirația unui moment, a unei amintiri frumoase din viața noastră. În ce privește albumul ”Prima Iubire”, el are doar 10 piese. Spun doar 10 deoarece ne-a fost destul de greu, cu Magda și cu Dody să alegem piesele care să rămână pe acest disc. Sunt piesele cele mai cunoscute pe care le știți cu toții, dar avem și câteva piese mai noi pe care sper să vi se lege de suflet. Trebuie aici să mulțumesc colegilor de la Casa de Cultură care au susținut acest spectacol și binențeles primăriei municipiului Reghin. Prietenul la nevoie se cunoaște, de aceea rugămintea mea este să alăturați și voi prietenilor de la Casa de Cultură, de la Primăria Reghin, să ne amintim cu toții împreună. Este o generație a noastră care am călătorit împreună prin timp și prin muzica folk”, a spus Sorina Bloj.

Pentru Magda Puskas Reghinul a fost și rămâne mereu acasă. „Întodeauna un concert acasă e altceva, ai un fel de dorință de a fi așa cum trebuie. Mi-a făcut mereu plăcere să cânt acasă la Reghin. Publicul de aici este unul extrem de nuzical, receptive, cald. Nu spunem noi acest lucru, îl spun și colegii noștri din țară care ai concertat la Reghin”, ne-a destăinuit Magda Puskas.

Pentru un artist care are o vechime considerabilă în spate, apariția unui CD nu poate să fie decât un moment de bucurie, la fel și pentru public. Chiar dacă tehnica cea nouă face uitate discurile vinyl sau chiar CD-urile, muzica este cea care primează în detrimentul suportului pe care ea este transpusă și oferită publicului. „Sunt forme din ce în ce mai moderne de a ascula muzică, inclusiv în mașină, pui un stick și gata. Cu toate astea, exact cum erau odinioară acele discuri vinyl, acum sunt CD-urile, tot în această postură. Mai sunt oameni care le face plăcere să asculte un CD în mașină. Recent, o cunoștință mi-a spus că a ascultat și chiar a învățat unele dintre piese noastre ascultând în mașină acest disc. Chiar dacă poate e ceva retro, să asculți muzica pe disc, încă se mai poartă acest mod de a savura muzica”, a subliniat Magda Puskas.

Ultimul dar nu cel de pe urmă, Dody cum îl știe lumea, este cel care a pus umărul la acest disc, în special la partea de chitară, un suflu proaspăt așternut pentru compozițiile vechi și noi semnate de Magda Puskas și Sorina Bloj. „În primul rând, pentru mine a fost o experiență nouă, în sensul în care până în anul 2016 eu nu am mai cântat folk, iar lumea mă știe de chitarist rock. A fost o plăcere, ca și o regăsire pentru mine această întâlnire cu Magda și Sorina. Le cunoștem de mult pot spune, de pe vremea Cenaclului cum s-ar zice. E o mândrie să pot cânta alături de ele”, a spus Dody.

Albumul semnat Magda Puskas și Sorina Claudia Bloj intitulat ”Prima Iubire” conține 10 piese, „Inițiere”, „Cana cu vin”, „Din copilărie”, „Jaluzeaua”, „Lumina”, „Prima iubire”, „Probleme”, „Taina”, „Târgul de sclavi”, „Trimite-mi vești”. Muzica și versurile sunt semnate de Grupul Ecoul, excepție fac piesele „Din copilărie” și „Târgul de sclavi” la care versurile poartă semnătura poetului Adrian Păunescu. Trebuie subliniată contribuția lui Gabriel David care semnează partea de chitară, înregistrări și masterizare în studio.

„Dragi prieteni, abia am așteptat să lăsăm măștile dincolo de ușă, și vă așteptăm la Casa de Cultură „Eugen Nicoară” la acest spectacol de lansare al albumului ”Prima Iubire”. Avem bucuria să fie alături de noi prietenii noștri reghineni, Angela Mariașiu, Majay Győző, de la Bistrița vine Florin Săsărman, de la Sighișoara Adrian Ivanițchi, de la Baia Mare vine Duetul Clasic. Avem bucuria să-l avem și pe Ducu Bertzi împreună cu noi la acest concert. Ne-am bucura să vă vedem în număr cât mai mare. Ca și o rugăminte, să nu faceți o investiție foarte mare în flori, mai bine achiziționați câte un CD” – Sorina Bloj

„Așteptăm la acest spectacol lumea care ne cunoaște dar și pe cei care doresc să ne cunoască. Mulți din țară, din Cluj, Câmpia Turzii, Brașov, m-au întrebat pe Facebook, pe WhatsApp dacă sunt locuri. Le-am spus că intrarea este liberă, fapt pentru care mulți vor veni la spectacol și din alte părți ale țării. Inclusiv din București așteptăm prieteni de-ai noștri. Îi așteptăm mai ales pe reghineni să demonstrăm încă o data că se poate și că publicul din Reghin este unul aparte” – Magda Puskas

„Am muncit cu plăcere la acest album, chiar dacă termenul ”muncă” e oarecum impropriu. A fost mai degrabă un atelier de lucru cum îi place  Sorinei să spune  după mesele în care repetam  și înregistram piesele. Pentru seara de vineri, invităm toți reghinenii la casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” să guste din munca noastră depusă de-a lungul unui an de zile până să înregistrăm acest album” – Dody G.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.