Precizări importante despre adăposturile subterane Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 535 Vizualizări

Precizări importante despre adăposturile subterane

În condițiile situației actuale, extrem de tensionate din vecinătatea României, sunt de interes pentru autorități cât și pentru opinia publică, aspectele privind existența adăposturilor (ALA) și starea (capacitatea lor funcțională) acestora, pentru a asigura adăpostirea și protejarea populației, în caz de nevoie. Astfel, unele informații publice relevă, în diverse orașe din țară, nereguli privind starea unor adăposturi, respectiv: blocarea căilor sau ușilor de acces, depozitarea unor materiale în adăposturi, descompletarea sau desființarea (sustragerea – n.a.) instalațiilor de purificare a aerului și de vantilare, etc., aspecte care s-ar putea regăsi și în zona unor blocuri pe care le administrăm!

În context, recent, la data de 1 martie 2022, redacția ziarului Zi de Zi a făcut publică o listă a adăposturilor din județul Mureș, inclusiv din municipiul Târgu Mureș. Așa cum se poate constata, cele mai multe adăposturi sunt amplasate sub blocurile de locuințe, în toate cartierele orașului (zona 7 Noiembrie, zona centrală, Piața Gării, Dâmbul Pietros, Tudor, etc).

Amintim pe această cale că, așa cum se cunoaște, potrivit reglementărilor în vigoare, subsolul blocului, deci și adăpostul, face parte din proprietatea comună a condominiului. Ori, rațiunea de a fi a asociației de proprietari este administrarea proprietății comune a condominiului pentru a asigura funcționarea acestuia, pe toată durata existenței, în condiții de siguranță, potrivit destinației. În consecință, atragem atenția că potrivit articolului 63, alineatul (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor ”Administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari….”.

În context, precizăm că asociațiile de proprietari sunt obligate să îndeplinească normele şi măsurile stabilite pentru menţinerea adăposturilor şi a instalaţiilor utilitare ale acestora în stare de funcţionare și să anunțe autoritatea administrației publice locale cu privire la constatarea unor disfuncționalități în conservarea sau starea funcțională a acestora.

Totuși, menționăm că potrivit reglementărilor în vigoare, administrarea adăposturilor pentru protecția civilă a populației se face de către autoritatea administrației publice locale. Mai mult, în timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste. Adăposturile publice de protecţie civilă se inspectează periodic de către personalul de specialitate al serviciilor de urgenţă profesioniste; deţinătorii şi utilizatorii acestor adăposturi sunt obligaţi să îndeplinească normele şi măsurile stabilite pentru menţinerea adăposturilor şi a instalaţiilor utilitare ale acestora în stare de funcţionare.

Față de cele de mai sus, solicităm președinților de asociații de proprietari, comitetelor executive și administratorilor care administrează condomunii care au, prin construcție, adăposturi destinate a proteja populația în caz de necesitate, să treacă de urgență la verificarea/inspectarea  stării acestora și, în conformitate cu exigențele legale amintite, mai sus, să ia măsurile pe care le consideră oportune, unde este cazul, pentru eliminarea eventualelor neregularități care ar putea afecta capacitaea funcțională a acestora, conform destinației. În situația în care se constată aspecte care afectează semnificativ funcționarea adăposturilor, vă recomandăm să sesizați imediat autoritățile cu competențe în marerie.

Ing. Dumitru RUS,

Președinte, Liga Asociațiilor de Proprietari Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE