Activități felurite pentru Ziua Mondială a Apei Altele
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 591 Vizualizări

Activități felurite pentru Ziua Mondială a Apei

„Ziua Mondială a Apei”, celebrată în data de 22 martie a fiecărui an, este o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. La 22 martie în fiecare an oamenii, instituțiile și organizațiile non-guvernamentale marchează „Ziua Mondială a Apei” luând măsuri pentru a gestiona criza apei. În acest context, Administrația Bazinală de Apă Mureș propune o serie de activități cu ocazia celebrării „Zilei Mondiale a Apei” 2022, în județul Mureș.
Penitenciarul voluntar
În acest sens, în data de 18 martie, începând cu ora 9:00, împreună cu Penitenciarul Târgu Mureș se va desfăşura o acțiune de voluntariat unde se vor igieniza şi salubriza pârâul Pocloș, cca 2 kilometri, intravilan municipiul Târgu Mureș.
Traseu de 3 kilometri de alergare
Sâmbătă 19 martie, se desfășoară un eveniment sportiv (alergare), cu participarea a 50 de salariați de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureş şi Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureş. Evenimentul se intitulează: „Să facem salariaţii apelor vizibili”.Traseul de alergare va fi între Barajul de Priză numărul 1 şi Barajul de Priză numărul 2 Târgu Mureș pe o distanță de 3 kilometri. Traseul se va desfășura cu stabilirea unui punct de alimentare cu apă.
Debate: „Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil”
De asemenea, în data de 22 martie, începând cu ora 11.00, la Biblioteca şcolară Sângeorgiu de Pădure se organizează un atelier dezbatere cu numele „Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil”. În cadrul workshopului vor participa conducerile ABA Mureş şi a SGA Mureş, împreună cu Primăria oraşului Sângeorgiu de Pădure MS, cadre didactice și elevi de la Liceul Tehnologic „Sfântul Gheorghe” Sângeorgiu de Pădure, invitați ai Instituției Prefectului judeţului Mureș, Consiliul Judeţean Mureş, Inspectoratul Școlar Județean Mureş, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureş, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Serviciul teritorial Mureș reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, reprezentanți ai mass-mediei locale şi regionale
Expoziție de pictură și afișe
În cadrul seriei de evenimente se va organiza o vizită pe amplasamentul Barajului Bezid și a Stației de tratare a apei aparținând oraşului Sângeorgiu de Pădure. Evenimentul desfășurat în colaborare cu Liceul Vocațional de Artă Târgu Mureș Mureș în cadrul căruia se va realiza o expoziție de pictură și afișe (postere). Expoziția va fi vernisată în data de 23 martie, la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş.
Simpozioane și lecții festive
Școala gimnazială Ideciu de Jos, clasele I-IV care numără 30 de elevi, și 40 de preșcolari din două grupe ale „Grădiniței cu program normal numărul 3 Reghin” vor desfășura lecții festive cu tema „Apa subterană în perioada 17 – 23 martie.
În ziua de 21 martie, Colegiul Silvic Gurghiu și Colegiul „Petru Maior” Reghin vor găzdui simpozioane tematice.
Igienizare și lucrări hidrotehnice
De asemenea, se vor desfăşura activităţi de igienizare pe cursurile de apă amenajate şi lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor aflate în administrare, în perioada 17-24 martie 2022.
Caseta 1:

  • Ecologizare râul Mureș, în municipiul Târgu Mureş (linia de îndiguire între barajele de priză 1 şi 2);
  • Acţiuni de ecologizare râul Niraj – intravilan oraş Miercurea Nirajului;
  • Acţiuni de ecologizare pe râul Comlod, pe linia de îndiguire în zona localităților Crăiești, Band, Râciu;
  • Acţiuni de ecologizare pe Pârâul de Câmpie, județul Mureş, în zona orașului Sărmașu, și intravilan oraș Luduș;
  • Acţiuni de ecologizare pe linia de îndiguire râu Mureș intravilan oraș Luduș și localitatea Gheja;
  • Acţiuni de ecologizare la priza de apă Cipău și linia de îndiguire râu Mureş la lernut;
  • Igienizare pe râul Mureș , intravilan Reghin;
  • Igienizare pe râul Gurghiu, zona nodului hidrotehnic Gurghiu;
  • Igienizare intravilan municipiul Târnăveni, râu Târnava Mică, în zona pod DN14 A, a pr. Sarospatac în zona Combinat și a pr. Botorca, zona Gecsat
  • Igienizare râu Târnava Mică, localitatea Adămuş MS, zona pod DJ 107.
  • Igienizare râu Târnava Mică, zona baraj – Acumulare nepermanentă Bălăuşeri și intravilan localitatea Bălăuşeri MS, zona pod DN 13;
  • Igienizare pr. Domald, localitatea Coroi MS, zona pod DJ 1420;
  • Igienizare contur lac și zona baraj – Acumularea complexă Bezid MS – pr.Cusmed, amonte Acumulare complexă Bezid MS – Igienizare râu Târnava Mică, intravilan oraşul Sângeorgiu de Pădure MS, zona pod DJ 136.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE