Home / Administrație / Educație pentru o alimentație sănătoasă, prin programul ”Cornul și Laptele”

Educație pentru o alimentație sănătoasă, prin programul ”Cornul și Laptele”

Distribuie

Consiliul Local Municipal Reghin întrunit în data de 16 martie în ședință extraordonară a aprobat în unanimitate proiectul privind asumarea unor responsabilități în derularea și implementarea Programului pentru școli al României, în anul școlar 2022-2023. Va fi Reghin primul municipiu din județul Mureș, care să prezinte formula de succes pentru încurajarea consumului acestor alimente de către copii, în același timp cu oferirea unei șanse reale de a participa și câștiga licitația și dintre producătorii locali? Cel mai în măsură să ne informeze pe acest subiect, este Farcaș Mihai-Dan, consilier local în Consiliul Local al municipiului Reghin, inițiatorul acestui proiect la nivel local.

„Am încheiat doar o etapă din întreg proiectul ce mi l-am asumat a-l duce la îndeplinire. Încă mai este de muncă, pentru că urmează reluarea discuțiilor cu producătorii locali și din zonă. Urmează identificarea varietății de produse ce pot fi oferite local copiilor, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 640/2017, dincolo de clasicul ”Corn și Lapte”, respectiv ”Biscuite și Măr”. Trebuie să reiterez asupra faptului că s-a vorbit mult despre acest subiect, de programul național pentru școli cunoscut mai popular ca și ”Programul cornul și laptele”. Chiar dacă ne-am imagina, că un astfel de program ar trebui să mobilizeze producătorii locali, care zâmbitori vin dimineața la școli cu produse proaspete, nutritive și făcute după rețete locale, familiare copiilor, în realitate lucrurile stau diferit. Cu părere de rău o spun, dar în realitate, datorită faptului că varietatea de produse și calitatea, în ce privește gustul și aportul nutritiv, este pus în poziție secundară față de prețul cel mai mic, copilașii ajung să nu consume acele alimente și se creează o mare risipă de bani. S-a creat inclusiv o industrie secundară, ce presupune valorificarea alimentelor neconsumate, în gospodării, pentru animale de casă”, a declarat Farcaș Mihai-Dan, consilier local PNL. În ce privește numărul restrâns al localităților care au aprobat acest demers, consilierul reghinean a subliniat o posibilă cauză ca fiind necunoașterea în detaliu a Hotărârii Guvernului 640/2017. „Eu vreau să cred că nu este suficient de cunoscut și nici nu s-a studiat în detaliu acel H.G. 640/2017. Pentru că altfel, ar însemna că din comoditatea, sau din lipsă de responsabilitate, edilii și aleșii locali, evită să se implice în aspecte ce țin de sănătatea și educația copiilor. Programul este destul de complex și dincolo de a cumpăra un corn și lapte, sau un biscuit și un măr, se pune accent și pe componenta educațională. Da!, Uniunea Europeană nu a alocat suma doar pentru alimente, ci 15% din suma totală, adică undeva la 20 milioane de euro pe an, ar trebui alocate și cheltuite, pentru educarea copiilor cu privire la ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Înseamnă că atâta timp cât nu vom cheltui suma, ea va fi alături de multe alte cazuri, contată la procentul lipsei de absorbție de fonduri europene”, a precizat Farcaș Mihai-Dan.

Educație pentru sănătate

Un aspect important din programul ”Cornul și Laptele” subliniat de consilierul Farcaș este componenta educațională. „Se pot alege multe activități, dintre care amintesc despre organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole sau la ferme de producere a laptelui și/sau la unități de condiționare, ambalare, depozitare și procesare a fructelor și legumelor și/sau la unități de procesare a laptelui, la sediul grupurilor și/sau organizațiilor de producători de fructe și legume și/ sau la sediul cooperativelor de producători de fructe, legume și lapte, la stațiuni de cercetare pomicolă, legumicolă sau de creștere a bovinelor, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau alte evenimente și/sau activități similare. Se pot organiza concursuri tematice, cu premii și diplome, degustări, inclusiv organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlilor. Inclusiv organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate sau de activități educative practice, organizarea de alte activități extracurriculare și extrașcolare sau abordarea de teme specifice în cadrul curriculumului național, inclusiv curriculumului la decizia școlii, respectiv în cadrul disciplinei opționale Educație pentru sănătate. Se prevede inclusiv utilizarea de materiale didactice sau educative care să prezinte preșcolarilor și elevilor informații adaptate vârstei despre obiceiuri alimentare sănătoase, agricultură, lanțuri de aprovizionare și produse locale, producția ecologică, producția sustenabilă și combaterea risipei alimentare. Sunt implicat și sunt foarte activ în ce privește educația și sănătatea copiilor, iar dintre solicitările sau proiectele care le-am adresat, observăm că unele au sursă de finanțare de la Uniunea Europeană, prin acest program ”Cornul și Laptele”, care nu este eficient adresat”, a precizat consilierul reghinean.

Ce urmează?

„În primul rând mă interesează să cresc eficiența programului la nivelul UAT-urilor care și-l asumă și consider că asta se va putea face prin multă comunicare, prin sesiuni de informare și cum prevede și programul, activități educative pentru cei mici.Pe această cale, încurajez producătorii locali și fermierii mureșeni, dar în egală măsură edilii și aleșii locali, să se înscrie pe formularul din linkul următor (https://forms.office.com/r/9bfzDn52vz), pentru a putea fi informați și invitați la următoarele acțiuni de informare și consultare ce le voi organiza până în luna iunie, conform anunțului de pe pagina mea oficială de Facebook (https://facebook.com/farcasmihaidan). Pot fi contactat de oricine dorește ca acest program să fie eficientizat și implementat la nivel local”, a subliniat Farcaș Mihai-Dan, consilier PNL Reghin.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.