- Malina Moraru
- 0 comentarii
- 265 Vizualizări
Educatori de sănătate la dispoziția târgumureșenilor
24 martie 2022Sînziana Constantin este educator de sănătate calificat pentru a realiza prevenția în domeniul nutriției. Are o experiență de 17 ani în zona sănătății publice. Împreună cu Cristina Rațiu, de profesie asistent medical, Sînziana Constantin desfășoară în zona Mureș Mall o activitate ce presupune educația profilactică în privința sănătății și a stilului de viață. Acțiunea se desfășoară sub egida Asociației pentru Sănătate, Educație și Familie, un ONG în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică din București.
„Acest Institut ne-a format pe noi ca vectori de sănătate publică sau educatori de sănătate pentru a face educația aceasta, pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă ce mare impact are stilul de viață asupra stării de sănătate. Respectând anumite reguli simple, legi ale sănătății, omul poate să-și păstreze sănătatea sau să și-o redobândească”, a transmis pentru Cotidianul Zi de Zi Sînziana Constantin.
Corturile Asociației pentru Sănătate, Educație și Familie sunt prezente aproape tot timpul anului, pe vreme frumoasă. Le puteți găsi în zona Pieței Teatrului, zona Fortuna-Favorit din cartierul Tudor, în Dâmbul Pietros în zona sediului Ansamblului Profesionist „Mureșul”.
Consiliere nutrițională gratuită
În cortul amplasat vis-a-vis de Mureș Mall, doritorii pot vorbească împreună cu persoane calificate, despre diferite obiceiuri nesănătoase sau despre cum ar putea să își îmbunătățească stilul de viață. De asemenea, acestora li se poate măsura gratuit tensiunea arterială, pulsul, saturația de oxigen, procentul de grăsime din organism sau indicele de masă corporală.
„Îi încurajăm pe oameni să consume mai multă apă, îi motivăm să mănânce mai multe alimente de origine vegetală, să ajungă până la 75% din dietă la alimente vegetale și să mai reducă din consumul de alimente de proveniență animală, să evite consumul de prăjeli și să consume cât mai multe crudități, să facă exerciții fizice, odihna iarăși are un rol important și este un alt factor pe care noi îl menționăm. Apoi îi încurajăm să înlocuiască obișnuita cafea cu energizante naturale, să își facă un suc de portocale, de gref, sau un ceai. Avem tot felul de idei de smoothie-uri și sucuri sănătoase într-una din cărțile noastre”, a mai adăugat Sînziana Constantin.
Cărți utile pentru sănătate la prețuri accesibile
Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie colaborează cu Editura „Viață și Sănătate” din București. Această editură produce materiale gândite pentru omul de rând care dorește să își formeze un stil de viață sănătos. Aceste cărți fac parte din mai multe domenii, dintre care: sănătate, educație, familie, chiar și psihologie sau spiritualitate.
„Noi suntem o ființă completă și avem această abordare holistică. Atunci când mă doare stomacul sau fierea sau capul, e posibil să fie și o cauză psihică. Dacă nu pot să iert pe cineva, sau nu pot să iubesc, sau sunt răzbunător, atunci în plan fizic apar simptomele. Dar eu trebuie să umblu la cauză. Acesta este rolul nostru, să îi ajutăm să descopere cauza pentru care se simt rău și să o îndepărteze. Apoi îi încurajăm să renunțe la fumat pe cei care au acest obicei, avem și un material „Adio țigări”. Îi încurajăm să aibă relații de calitate părinți-copii sau soț-soție. Avem și cărți pe domeniul acesta al familiei, comunicării.
Elevii voluntari promovează un stil de viață sănătos
În această activitate sunt implicați elevi voluntari ai Liceului Internațional Integritas. Elevii voluntari realizează activități de sănătate publică începând din septembrie până în decembrie și din martie până în iunie. Standul deschis este una dintre metodele prin care educatorii de sănătate participă la aceste campanii de educație pentru sănătate. O altă metodă este deplasarea în școli împreună cu elevii voluntari. În acest mod sunt susținute lecții deschise pentru dezvoltarea unui stil de viață sănătos. O a treia metodă este cea în care doi reprezentanți ai asociației se deplasează de la o casă la alta. Astfel, educatorii îi învață pe oameni în confortul casei despre importanța abordării unei metode profilactice de îngrijire. Abordarea unui stil de viață sănătos depinde de o nutriție corectă și o minte limpede.
Mălina MORARU
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu