Părintele Gheorghe Giurgea a plecat la cele veșnice Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 658 Vizualizări

Părintele Gheorghe Giurgea a plecat la cele veșnice

Părintele Gheorghe Giurgea, păstor al credincioșilor dreptslăvitori din parohia Luduș I între anii 1982-2012, a trecut la cele veșnice în ziua de joi, 24 martie 2022., informează reprezentanții Arhiepiscopiei Alba Iulia prin intermediul www.reintregirea.ro.

Părintele Gheorghe Giurgea s-a născut în data de 28 aprilie 1937, în comuna Sânger, judeţul Mureş. A fost fiu de preot, tatăl său, părintele Dumitru Giurgea, fiind preot în comuna Sânger, iar mama sa, Ana, învăţătoare în aceeaşi localitate. Şcoala primară, clasele I-IV, le-a urmat în satul natal, iar clasele V-VIII, în Luduş şi Tăureni. În anul 1952, simţind chemarea de nestăvilit de a-L urma pe Hristos pentru totdeauna, s-a înscris la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1957. În anul 1961, a fost hirotonit preot pe seama parohiei Chimitelnic (astăzi – Cipăieni), comuna Sânger, protopopiatul Luduş, fiind urmat în parohie de soţia Ana, care a profesat ca asistentă medicală în aceeaşi localitate. Tot în anul 1961 s-a născut primul din cei doi fii ai părintelui, Gheorghe-Constantin, iar în anul 1964 s-a născut cel de-al doilea fiu, Dumitru-Nicolae.Anul 1969 aduce o schimbare în viaţa părintelui, fiind transferat în parohia Aluniş, cu filia Vălenii de Mureş, protopopiatul Reghin. Şi în această parohie a continuat misiunea de învăţare şi tâlcuire a cuvântului lui Dumnezeu, dar şi de îngrijire a bunurilor bisericii. Între anii 1979-1982 ridică în filia Vălenii de Mureş, localitate cu 60 de familii, o biserică de zid, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, în locul celei de lemn.În anul 1982 a fost transferat la parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Luduş I, unde a rămas până la pensionarea sa.

„În cei 51 de ani de slujire, s-a implicat activ și neobosit în activitățile pastoral-misionare, filantropice, cultural-educaționale, iar în semn de apreciere, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia i-a acordat distincția de Iconom-stavrofor, primind totodată și Crucea Patriarhală. De asemenea, în anul 2013, Consiliul local al orașului Luduș a răsplătit sârguința sacerdotală, implicarea în nevoile vieții sociale ludușene a părintelui Gheorghe Giurgea cu Titlul „PRO URBE”, a precizat părintele Vasile-Mihai Cercel.

Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Gheorghe va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, luni, 28 martie, începând cu ora 12.00, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Luduș.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE