Home / Slider / Câte pastile cu iod au ajuns la DSP Mureș
La Direcția de Sănătate Publică Mureș au sosit 792.000 de tablete de iodură de potasiu.
La Direcția de Sănătate Publică Mureș au sosit 792.000 de tablete de iodură de potasiu.

Câte pastile cu iod au ajuns la DSP Mureș

Distribuie

La Direcția de Sănătate Publică Mureș au sosit 792.000 de tablete cu iod. “Așteptăm metodologia Ministerului Sănătății pentru distribuirea lor” a declarat dr. Iuliu Moldovan, director Direcția de Sănătate Publică Mureș.

Pastilele cu iod trebuie administrate numai în cazul unei urgenţe. Acestea se iau doar la indicaţia autorităţilor, nu în mod preventiv. „Iodul protejează un singur organ, tiroida”, susține Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară (ANS). Prima protecţie în caz de accident nuclear este adăpostirea într-o clădire solidă. Tabletele se folosesc doar în cazul unui anunţ public care confirmă un incident nuclear, cu creşterea nivelului de radiaţii și prezența iodului radioactiv.

Citește și https://www.zi-de-zi.ro/2022/03/30/video-un-muresean-castiga-aurul-la-concursul-de-atelaje-caini-in-sofia/

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunţat dozajele care se administrează populaţiei în caz de scurgeri radioactive:

  • pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat
  • copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat
  • copiilor între 3 şi 12 ani li se administrează un comprimat
  • pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.
  • persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.

Pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi nu se lasă la îndemâna copiilor şi, dacă nu sunt folosite, nu se aruncă laolaltă cu deşeurile menajere, ci trebuie duse la farmacie pentru neutralizare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Bombă găsită într-o comună mureșeană

Distribuie Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș a …