Câte pastile cu iod au ajuns la DSP Mureș Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 538 Vizualizări

Câte pastile cu iod au ajuns la DSP Mureș

La Direcția de Sănătate Publică Mureș au sosit 792.000 de tablete cu iod. “Așteptăm metodologia Ministerului Sănătății pentru distribuirea lor” a declarat dr. Iuliu Moldovan, director Direcția de Sănătate Publică Mureș.

Pastilele cu iod trebuie administrate numai în cazul unei urgenţe. Acestea se iau doar la indicaţia autorităţilor, nu în mod preventiv. „Iodul protejează un singur organ, tiroida”, susține Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară (ANS). Prima protecţie în caz de accident nuclear este adăpostirea într-o clădire solidă. Tabletele se folosesc doar în cazul unui anunţ public care confirmă un incident nuclear, cu creşterea nivelului de radiaţii și prezența iodului radioactiv.

Citește și https://www.zi-de-zi.ro/2022/03/30/video-un-muresean-castiga-aurul-la-concursul-de-atelaje-caini-in-sofia/

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunţat dozajele care se administrează populaţiei în caz de scurgeri radioactive:

  • pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat
  • copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat
  • copiilor între 3 şi 12 ani li se administrează un comprimat
  • pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.
  • persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.

Pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi nu se lasă la îndemâna copiilor şi, dacă nu sunt folosite, nu se aruncă laolaltă cu deşeurile menajere, ci trebuie duse la farmacie pentru neutralizare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE