Invitație la ”Atelierele prieteniei” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 465 Vizualizări

Invitație la ”Atelierele prieteniei”

În contextul situației actuale provocate de conflictul armat din Ucraina, Muzeul Etnografic ”Anton Badea” din Reghin se alătură inițiativei naționale privind sprijinirea refugiaților din Ucraina. În acest context, persoanele refugiate din Ucraina găzduite în Reghin vor putea lua parte la activitățile din cadrul muzeului reunite sub genericul ”Atelierele prieteniei”. „În perioada următoare vom derula un proiect educațional, ”Atelierele prieteniei”, cu spijinul Municipiului Reghin. Proiectul cuprinde activități realizate în colaborare cu câteva școli din oraș, respectiv Liceul ”Lucian Blaga”, Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu”, Clubul Copiilor Reghin și se adresează copiilor reghineni și ucrainieni, cazați la noi în oraș. Neam gândit la mai multe ateliere pe care le vom desfășura împreună, primele întâlniri vor fi cu ocazia Sărbătorilor Pascale, în 14 aprilie 2022, orele 9.00 – 12.00, urmând și alte asemenea întâlniri. Scopul acestor întâlniri este de a crea o legătură bazată pe acceptare, empatie și compasiune, de a oferi sprijin emoțional și de a dezvolta relații de solidaritate și prietenie, prin activități comune, cu acești copii aflați într-un moment greu din viața lor, așa cum știm, cauzat de război”, a declarat Roxana Man, manager al Muzeului Etnografic ”Anton Badea” din Reghin.

Schimb cultural

Potrivit reprezentanților muzeului reghinean, la activități vor participa creatori populari, voluntari, elevi și cadre didactice de la școlile din Reghin. „Activitățile derulate în cadrul proiectului ”Atelierele prieteniei” își propun și un schimb cultural și crearea unui mediu în care învățăm despre noi și despre alții, ce este similar, ce este diferit, ce ne unește, facilitarea înțelegerii semnificației unor sărbători, cunoașterea unor obiceiuri și tradiții locale și a altor culturi, deprinderea unor practici asociate acestora – tot ceea ce decurge din contactul cu o altă cultură pe care aceasta ni-l poate oferi”, a precizat Roxana Man.

„Sperăm să le putem dărui câteva ore de joc şi voie bună”

Implicarea unitpțșilor de ăînvpșpmânt reghinene se dorelte a fi un ”dar de suflet de Paşte”pentru  refugiații din Ucraina, după cum afirmă prof. Cristina Drescan.„Atelierele organizate la Muzeu ne-au încântat mereu atât prin originalitate cât şi prin colaborare şi creativitate. Îmbină armonios frumosul cu utilul şi formează competenţe practice. De data aceasta ne luminează sufletele de Paşte şi mai mult: Vom petrece timp cu copilaşii şi familiile lor refugiate din Ucraina. Pandemia ne-a învăţat pe toţi că cel mai de preţ dar pe care îl poţi face cuiva este timpul pe care-l aloci. Prin prezenţa lor la ateliere ne vor face un dar de suflet de Paşte, iar noi sperăm să le putem dărui câteva ore de joc şi voie bună”, a precizat Cristina Drescan, profesoară de limba engleză în cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

„De când am fost anunțată să particip în acest proiect, ardeam de nerăbdare să începem să facem un lucru nou pentru noi, ceva ce ni s-a părut interesant la prima auzire și s-a dovedit să fie chiar așa cum credeam. Cum în ultima vreme munca în echipă nu pare să dea roadele așteptate, noi am încercat să dovedim contrariul, adică ” „Unde-s doi puterea crește”/ Și munca noastră tot sporește.” Ideea principală fiind „pacea”, ne-am hotărât să arătăm compasiunea românilor față de ucrainieni combinând cele două steaguri și adăugând detalii reprezentative care ilustrează acest lucru, ținând cont și de faptul că vom putea fi alături de unii dintre acești copii foarte curând”, a menționat Miriam Paşca, elevă în clasa a 11-a D

Pictură pe ouă gigantice

Din oferta perioadei premergătoare Învierii Domnului, se numără și atelierele de pictură coordonate de artistul plastic reghinean Petru Mărginean.

„Tot cu ocazia Sărbătorilor Pascale vom picta ouă gigantice, în săptămânile dinainte, care vor reprezenta icoana Răstignirii, Învierea Domnului și motive populare, cu copiii de la Clubul Copiilor din Reghin, coordonați de artistul plastic Mărginean Petru. Iubirea este cea mai mare forță a omenirii,totuși, cea mai modestă pe care ne-am putea-o închipui” cu spunea Mahatma Gandhi. În acest context, Invităm cu drag alături de noi pe toți reghinenii”, a conchis Roxana Man.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE