Proiectul USR PLUS ”Vreau să plătesc taxe online”, adoptat de Parlament Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 271 Vizualizări

Proiectul USR PLUS ”Vreau să plătesc taxe online”, adoptat de Parlament

Proiectul inițiat de către deputații USR PLUS Viorel Băltărețu și Brian Cristian, care prevede obligativitatea instituțiilor publice de a oferi contribuabililor posibilitatea de a plăti taxe și impozite online, a fost adoptat de Parlament, a anunțat miercuri, 6 aprilie, prin intermediul unei postări pe Facebook, Irina Sorescu-Vasile, președintele USR PLUS Mureș.

Statisticile despre prezent, dezolante

Potrivit informațiilor prezentate de către Irina Sorescu-Vasile, la nivelul județului Mureș ”doar 35 din cele 102 unități administrativ-teritoriale sunt înrolate în platforma Ghiseul.ro”, iar din cele 3.186 de primării de comune și orașe din țară ”sub 30% oferă posibilitatea de a plăti taxe și online.”

”În luna noiembrie, toate primăriile din județul Mureș, ce nu erau înrolate la acea vreme în Ghiseul.ro, au fost contactate de către deputatul Viorel Băltărețu pentru a înțelege dificultățile întâmpinate sau ce a încetinit procesul de înrolare în platformă, astfel încât legea să fie promulgată într-o formă cât mai bună. Totodată, această lege mai prevede și ca toate ghișeele din țară să fie dotate cu POS-uri, pentru ca plata cu cardul să fie posibilă. Primarii au la dispoziție șase luni de la promulgare pentru a implementa această lege. Votul aproape unanim pentru această lege, este un exemplu bun despre cum ar trebui să voteze parlamentarii atunci când vine vorba de interesul cetățenilor”, a informat președintele USR-PLUS Mureș.

Instituțiile publice, obligate să accepte plăți cu cardul și online

Din punct de vedere tehnic, noul act normativ obligă instituțiile statului, locale și centrale, precum și furnizorii de servicii publice, să accepte plăți cu cardul și online.

”Avantajele pentru cetățeni și pentru companii sunt numeroase: află ușor ce taxele au de plătit; nu trebuie să se deplaseze la ghișeu; informațiile de pe platformă sunt disponibile 24/7; plătesc cu cardul printr-un simplu click. Obiectivul inițiatorilor este ca toate instituțiile publice să fie înscrise pe platformă. Astfel, cetățenii vor avea acces la toate taxele și impozitele de plătit, la orice administrație. În viitorul apropiat, se are în vedere și posibilitatea înrolării și plății cu cardul din străinătate, solicitată îndelung de românii din diaspora. Instituțiile publice au libertatea de a alege soluția tehnică, putând apela la platforma ghiseul.ro, administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, sau alte opțiuni, după modelul unor primării care oferă deja plata online prin intermediul propriului website”, a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, Viorel Băltărețu, deputat USR PLUS de Cluj.

Totodată, deputatul Viorel Băltărețu a mai arătat că legea intitulată și ”Vreau să plătesc taxe online” este ”despre digitalizare, debirocratizare, reforma administrativă”, precum și ”un pas înainte împotriva corupției.”

”Dar, mai mult decât orice, e o măsură simplă, dar cu efecte pozitive exponențiale. În plus, va eficientiza și colectarea taxelor. În acest moment, România ocupă ultimul loc între statele Uniunii Europene la capitolul servicii publice digitale, conform statisticilor Comisiei Europene. Din peste 3.000 de UAT-uri la nivel național, peste 2.000 încă nu au aceste servicii digitalizate”, a conchis deputatul Viorel Băltărețu.

Alex TOTH

Foto: https://ro.depositphotos.com/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE