Home / Sanatate / BILANȚ. Investiții de succes la Spitalul Municipal Sighișoara

BILANȚ. Investiții de succes la Spitalul Municipal Sighișoara

Distribuie

Conducerea Spitalului Municipal Sighișoara a prezentat recent, pe pagina web a instituției, www.spital-sighisoara.ro, Raportul de activitate pe anul 2021. Documentul este structurat în 29 de pagini și este asumat de către dr. Tanaszi Sarolta, managerul instituției. Trio-ul din Comitetul Director al Spitalului Municipal Sighișoara este completat de Alina Livia Lazăr – director financiar contabil și de dr. Iulia Bârsan – director medical.

Pacienți din Mureș, Brașov și Sibiu

Potrivit Raportului, Spitalul Municipal Sighișoara este un spital de tip general care deservește populația locoregională compusă din locuitori ai municipiului Sighișoara, cu 26.000 de locuitori, și 36 de sate cu 40.000 de locuitori. În prezent, spitalul are aprobate 251 de paturi, din care 5 sunt suspendate temporar.

În baza prevederilor OMS nr. 1408/2010 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcție de competență, precum și OMS nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei și a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcție de competență, cu modificările ulterioare, precum și OM nr. 570 din 20 mai 2011, Spitalul Municipal Sighișoara este unitate sanitară de categoria a IV-a. Spitalul a fost descentralizat în anul 2011 fiind administrat în prezent de către Consiliul Local al Municipiului Sighișoara.

”Spitalul deservește tradițional și satele limitrofe ale județelor Brașov și Sibiu, totodată există și turiști care beneficiază de servicii medicale la nevoie. Având în vedere ca anul 2021 a fost un an dominat de pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2, în unitate s-au tratat pacienți din mai multe orașe ale țării, atât pe secții, cât și în compartimentul ATI”, a menționat dr. Tanaszi Sarolta.

”În anul 2021 au fost 604 pacienți pozitivi COVID tratați în unitatea noastră, unii dintre ei fiind transferați și în cadrul compartimentului ATI. Inclusiv în acest compartiment s-au înregistrat creșteri față de 2020, astfel în anul precedent au fost un număr de 566 pacienți, iar în 2021, 586 pacienți, ca zile de spitalizare în acest compartiment 1.767 în anul 2020, iar în 2021 – 2.631”, se mai precizează în documentul citat.

Investiții pentru un act medical de calitate

În același Raport se mai arată că în decursul anului 2021 au fost realizate ample lucrări de reamenajare, reorganizare și asigurare de circuite în cadrul unității (de exemplu, la Serviciul de Anatomie patologică, la Secția medicină internă de pe strada Zaharia Boiu nr. 29, la Secția Obstetrică-Ginecologie și la Compartimentul Neonatologie de pe strada Gării nr. 1), precum și că ”s-a realizat și dotarea unor secții și compartimente ale spitalului cu aparatură performantă, ceea ce a contribuit la creșterea gradului de satisfacție a pacienților.”

”În demersurile spitalului de a moderniza și dota secțiile spitalului s-au implicat Ministerul Sănătății și Consiliul Local al Municipiului Sighișoara alocând 44.504 de lei pentru achiziția a două incubatoare pentru Secția Neonatologie a Spitalului, iar din venituri proprii a fost achiziționat un bilirubinometru pentru aceeași secție – 11.781 de lei. De asemenea, mediul de afaceri a susținut activitatea spitalului prin donații în bunuri și bani, sumele direcționate către Spitalul Municipal Sighișoara fiind tot mai consistente”, a subliniat dr. Tanaszi Sarolta.

În total, în anul 2021 au fost consemnate 36 de investiții în valoare totală de 8,2 milioane de lei, cele mai importante dintre acestea fiind următoarele: Computer tomograf (o bucată, în valoare de 2.585.750 de lei), Aparat radiologie Fix (o bucată, în valoare de 898.450 de lei), Sistem pentru mărunțirea și sterilizarea deșeurilor (o bucată, în valoare de 844.900 de lei), Sistem complet RT-PCR (o bucată, în valoare de 600.000 de lei), Aparat de Biochimie (o bucată, în valoare de 386.750 de lei), Microdefender DS 3 AP de înaltă dezinfecție de înaltă performanță (4 bucăți, în valoare de 357.000 de lei), Autoclav sterilizare (o bucată, în valoare de 317.060 de lei), Sistem modular donație Monosuisse (o bucată, în valoare de 305.160 de lei), Aparat de imunologie Advia Centaur CP (o bucată, în valoare de 270.925 de lei), Construcție clădire modulară (o bucată, în valoare de 239.398 de lei), Sistem PACS cu utilizatori nelimitați (o bucată, în valoare de 152.677 de lei), Generator staționar FG Wilson (o bucată, în valoare de 123.352 de lei), Analizor automat de coagulare de accesorii Ceveron C100 (o bucată, în valoare de 113.240 de lei), ECK portabil Monossuise (o bucată, în valoare de 102.391 de lei), Videolaringoscop (o bucată, în valoare de 65.000 de lei), Defibrilator S8 (2 bucăți, în valoare de 63.308 de lei), Concentratoare de oxigen (20 de bucăți, în valoare de 63.070 de lei), Incubator deschis Lullaby (2 bucăți, în valoare de 44.133 de lei) și Tunel dezinfecție Soul (o bucată, în valoare de 20.158 de lei).

”Cea mai mare parte a investițiilor a fost făcută prin achiziționarea aparaturii medicale prin finanțare nerambursabilă, 91%, urmată de aparatura primită din sponsorizare în procent de 8%. Având comunitatea ca partener în activitatea de crowfunding, firmele din Sighișoara, care ne-au fost constant alături, cooptarea ca parteneri media a postului local de radio, Radioson, precum și a ziarului local/ regional Zi de Zi, promovarea imaginii unității și a medicilor, susținerea importanței îngrijirilor acordate mamei și copilului avem indicii clare că sponsorizările vor crește în continuare”, și-a manifestat încrederea managerul Spitalului Municipal Sighișoara.

Concluzii

În ceea ce privește concluziile prezentate de către dr. Tanaszi Sarolta, acestea sunt următoarele: ”În anul 2021 Spitalul Municipal Sighișoara și-a desfășurat activitatea în condiții speciale, având în vedere contextul epidemiologic cu infecția SARS-CoV-2, însă s-au realizat majoritatea obiectivelor propuse, sau alte obiective, care s-au impus în condițiile de criză. În ce privesc obiectivele de reparaţii şi investiţiile propuse pentru anul 2021, acestea au fost centralizate din propunerile făcute de către secții/ compartimente/ laboratoare/ birouri, dar și din propunerile existente în procese verbale de control, sau impuse de situația actuală epidemiologică, precum și din perspective ciclului II de acreditare, care urmează a se derula în anul 2022. Din lista de investitii pentru anul 2021 s-au realizat obiectivele sau sunt în curs de finalizare, printre care amintim finalizarea lucrărilor a trei platforme ridicatoare, în clădirile din strada Zaharia Boiu nr. 29. Aceste lucrări nu s-au putut încheia din cauza situațiilor cauzate de pandemie, pentru care s-a solicitat de către constructor și s-a aprobat de către conducerea unității amânare până în luna martie 2022, cu plata ultimelor facturi emise doar după recepția finală a lucrării.”

Sandu TUDOR

 

De asemenea, verificati

Elev dintr-o școală din Sighișoara, cercetat pentru lovire

Distribuie Un elev dintr-o școală din municipiul Sighișoara a ajuns la spital, după ce ar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.