Dr. Mariana Păcurar, despre un zâmbet frumos, aliniat Sănătate. Pentru viață!
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 601 Vizualizări

Dr. Mariana Păcurar, despre un zâmbet frumos, aliniat

Problemele dentare ne afectează direct atât imaginea, cât și sănătatea. Încă de la erupția primilor dinți temporari se dă startul unui proces de igienă orală care ne va însoți toată viața. Prof. univ. Mariana Păcurar, medic primar ortodont, a vorbit vineri, 8 aprilie, într-o emisiune realizată de UMFST Târgu Mureș, despre Estetica zâmbetului. Ortodonția reprezintă o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dento-maxilare.

Estetica este astăzi o știință și o artă, majoritatea pacienților se îngrijesc pentru a avea un zâmbet frumos, pentru a avea dinți perfect aliniați și poate mai puțin pentru funcționalitate. Există 8 tipuri ale feței, cea mai frumoasă fiind considerată cea ovală. În unele cazuri, poziționarea anormală a dinților și maxilarului poate afecta forma feței.

„Fața este frumoasă prin armonie, prin combinația dintre elementele componente și aici totul este cuantificat, lățimea, înălțimea frunții, forma nasului, forma ochilor, unghiul nazo-labial care pentru noi ortodonții reprezintă un adevărat criteriu de diagnostic și mai ales de tratament. La pacienții cu anomalii 2/2 este contraindicată extracția, pentru că aceasta ar înăutăți profilul facial. Nu tratăm doar dinții, astăzi ortodonția se numește și ortopedie dento-facială, adică armonizează oasele feței cu forma dinților, estetica zâmbetului, culorile dentare, toate acestea atât static, cât și dinamic. Sau mai ales dinamic.”

Zâmbetul este unitatea de măsură a fericirii. Reguli cum ar fi simetria, curbele zambetului, relațile matematice între dimensiunile dinților ghidează estetica dentară pentru realizarea unui zâmbet perfect.

„Dacă în urmă cu 2-3 decenii, ortodonția era o specialitate care se ocupa doar de copii, astăzi ortodonția și-a extins limitele de vârstă la care pot fi tratați pacienții. Practic începem de la 2-3 ani cu primii dinți temporari, care pot fi și ei deranjați în arcade, sau începem cu dismorfiile și mă refer la copiii cu despicături labio-maxilo-palatine, care au un tratament de lungă durată, până la 18-19 ani. Și continuăm cu terapia ortodontică a adultului tânăr, adultului și chiar a seniorului. Toți ortodonții au pacienți de 60-70 de ani, pentru că acest tratament este și de echilibrare, dar și tratament pre-protetic. Foarte mulți colegi din protetică, ne trimit pacienți tocmai pentru a crea  paralelismul dinților stâlp, a recalibra breșele, dar într-adevăr există o modă și tinerii își doresc foarte mult acest tratament ortodontic. Este de fapt o modă, dar și o necesitate”.

În expunerea sa, dr. Mariana Păcurar a amintit și de strungăreaţa sau diastema cum este numită popular, ceea ce reprezintă unul din principalele motive pentru care pacienţii se prezintă la medicul stomatolog estetician. Cu toate acestea, unele persoane nu sunt deranjate de prezenţa ei, o consideră sexy și au un farmec aparte.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE