Eveniment dedicat lui Nicolae Tonitza la Joia Muzeală Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 274 Vizualizări

Eveniment dedicat lui Nicolae Tonitza la Joia Muzeală

Muzeul Județean Mureș organizează joi, 14 aprilie, evenimentul „Formă și culoare: Nicolae Tonitza #136”, care va avea loc în Galeria de Artă Românească Modernă din Palatul Culturii Târgu Mureș (etajul III, aripa dreaptă). Sunt invitați toți pasionații și iubitorii de artă să celebreze împlinirea a 136 de ani de la nașterea marelui artist Nicolae Tonitza, nascut pe 13 aprilie 1886 și decedat pe 26 februarie 1940.

Joia muzeală aduce în atenția doritorilor un tur ghid în Galeria de Artă Românească Modernă, dedicat exclusiv lucrărilor lui Nicolae Tonitza care se află în spațiile expoziționale, dar și unora neexpuse de multă vreme. Ghidajul va fi prezentat de Cora Fodor, cercetător la Secția de Artă a muzeului. Momentul va fi conturat de un recital de poezie susținut de actorii Rareș Budileanu și Anca Loghin.

„Tudor Arghezi spunea despre Tonitza că „pensula lui suavă spune, gândeşte şi cântă…”. Tonitza s-a consacrat în pictură ca un remarcabil creator al portretelor, în particular de copii – gingaşi şi inocenţi, ochii lor mari, rotunzi şi expresivi reprezentând pecetea stilului său în arta plastică românească, dar şi de portrete feminine, pentru care a manifestat o atracţie specială, reuşind să surprindă expresivitatea ca nimeni altul. De asemenea, prin înclinaţia sa în surprinderea peisajelor a creat de-a lungul timpului secvenţe monumentale.

Muzeul Județean Mureș a organizat în anul 2019 expoziția cu titlul „Tonitza. Imagini ale copilăriei” prilejuită de achiziționarea lucrării „Odaia copiilor” aparținând artistului în discuție. Expoziția și-a propus să investigheze tema copilului și a copilăriei atât în opera și scrierile lui Tonitza cât și în cea a altor artiști contemporani cu el. Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expunerea a investigat problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică”, este o completare a descrierii evenimentului.

Evenimentul începe la ora 17.00, iar accesul se face pe bază de bilet și rezervare prealabilă la pr@muzeulmures.ro sau la numărul de telefon 0749-912.992, în limita locurilor disponibile. Tariful de vizitare este următorul: 16 lei pentru adulți, 8 lei pentru pensionari, 4 lei pentru elevi și studenți.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE