Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / Războiul din Ucraina sporeşte riscurile în Orientul Mijlociu

Războiul din Ucraina sporeşte riscurile în Orientul Mijlociu

Distribuie

Presiunile inflaţioniste, exacerbate de războiul din Ucraina, sporesc riscurile de tulburări sociale şi probleme umanitare în ţările cele mai sărace din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA), afirmă Banca Mondială.

„Creşterea preţurilor produselor alimentare ar putea avea efecte considerabile, dincolo de creşterea insecurităţii alimentare”, scrie instituţia în ultimele sale previziuni economice, subliniind că, „din punct de vedere istoric, în regiunea MENA, creşterile preţurilor la pâine au contribuit la mai multe tulburări sociale şi conflicte”.

Rusia şi Ucraina sunt importanţi producători şi exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori necesari în agricultură. Rusia este de asemenea un actor cheie pe piaţa energiei. În regiunea MENA, care depinde puternic de aprovizionările cu grâu din cele două ţări, conflictul „probabil va exacerba presiunile inflaţioniste provocate de pandemia de COVID-19”, subliniază raportul.

Potrivit Băncii Mondiale, rata inflaţiei ar putea creşte de la 1,2% în 2021, la 3% în acest an în ţările bogate din Golf producătoare de petrol. Ţările importatoare vor avea o inflaţie de 3,7%, faţă de 1,4% anul trecut. Pentru anumite ţări importatoare de petrol, „subvenţiile alimentare vor fi dificil de menţinut cu resurse limitate”, avertizează organizaţia.

Creşterea preţului petrolului ar trebui să fie totuşi benefică pentru ţările bogate producătoare de petrol şi să ducă creşterea regională la 5,2% în 2022, cea mai ridicată din 2016. „Regiunea în ansamblul său este susţinută de petrol” şi se descurcă „mult mai bine” decât altele, a explicat pentru AFP Daniel Lederman, economist-şef pentru regiunea MENA. Dar creşterea este cu toate acestea „insuficientă şi inegală”.

„Insuficientă pentru că multe economii din regiune rămân mai sărace, în termeni de PIB pe cap de locuitor, decât erau în 2019, înainte de pandemie”, a adăugat economistul. Şi „inegală pentru că ţările care se vor restabili cel mai repede în 2022 sunt cele exportatoare de petrol, în timp ce importatoarele ar urma să sufere”.

„Atunci când preţurile energiei şi al produselor alimentare cresc, cei mai săraci şi cei mai vulnerabili au de suferit”, a conchis Daniel Lederman.

AFP

( www.agerpres.ro )

 

De asemenea, verificati

Mii de credincioşi, omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea

Distribuie Mii de credincioşi s-au adunat luni dimineaţa la Vatican pentru a-i aduce un ultim …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.