Home / Cultură / Expoziţia „Mineralia” revine la Târgu Mureş

Expoziţia „Mineralia” revine la Târgu Mureş

Distribuie

În perioada 29 aprilie – 1 mai, între orele 10.00 – 19.00, la Secția de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș va avea loc prima ediție din acest an a expoziției ”Mineralia”.

Tema ediției este dedicată familiei de minerale – Granați. Timp de trei zile, mureșenii vor putea admira strălucirea cristalelor, a pietrelor prețioase și semiprețioase în curtea interioară a sediul Muzeului din Palatul Toldalagi, Piața Trandafirilor nr. 11, iar intrarea este liberă.

Coordonatorii expoziției ”Mineralia” sunt, ca de fiecare dată, Andrei Gorduza, inginer geolog și Angela Săplăcan, muzeograf geolog.

”Familia granaților este o parte extrem de interesantǎ atât a mineralogiei în general cât și pentru istoria fabricǎrii bijuteriilor. Mǎrgele de granat au fost descoperite în vestigii arheologice din întreaga lume. De-a lungul istoriei granatul a stat alǎturi de diamante, pentru a oferi acel contrast cromatic necesar unor bijuterii de valoare. Granații de culoare intensǎ și cu transparențǎ ridicatǎ pot fi considerate pietre de calitate gemǎ. Granații cristalizeazǎ în sistemul cubic, au o duritate relativ ridicatǎ (7) si luciu puternic. Ceea ce face specialǎ aceastǎ familie a granatilor este însǎ versatilitatea culorilor. Dacǎ de obicei asociem granatului nuanța vișinie ( pirop si almandin) vom fi uimiți sǎ descoperim granat gǎlbui (hessonit), portocaliu mandarin (spessartin), verde pal (grosular) și chiar verde intens (tsavorit). Sursa clasicǎ pentru granați a fost pentru Europa regiunea Bohemiei (Republica Cehǎ). În România, regiunea Banatului este cea mai bogatǎ în granați de calitate. În zilele noastre se exploateazǎ in Brazilia, China, Madagascar sau Sri Lanka”, au informat reprezentanții Muzeului Județean Mureș.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.