Minivacanță de Paști pentru salariați Social
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 255 Vizualizări

Minivacanță de Paști pentru salariați

Salariații români vor avea parte de o minivacanță de Paște ce însumează patru zile libere. Creștinii ortodocși vor beneficia, conform Codului Muncii, de zile libere pentru 22 aprilie( Vinerea Mare), 24 și 25 aprilie (prima și a doua zi de Paști). Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

„Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri dinaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acorda în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult”, este precizat în Codul Muncii.

Potrivit aceleiași surse, zilele libere stabilite pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acorda de către angajator în alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.

De asemenea, salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, ultima zi de vineri dinaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Cum se hotărăsc zilele libere

Conform Codului Muncii, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda și/sau care succeda zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează precum și zilele în care se recupereaza orele de munca neefectuate.

Potrivit sursei citate, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Prevederile articolului 139 nu se aplică în locurile de munca în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum sunt unitățile cu foc continuu, cum ar fi termocentralele, hidrocentralele, furnalele, topitoriile, prevăzute în articolul 141 al capitolului 2, secțiunea 3 „Sărbători Legale”. Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie, locuri de muncă prevăzute în articolul 140.

„Salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, se mai precizează în Codul Muncii.

Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează :

– 1 și 2 ianuarie;

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

– Vinerea Mare, ultima zi de vineri dinaintea Pastelui;

– prima și a doua zi de Paști;

– 1 mai;

– 1 iunie;

– prima și a doua zi de Rusalii;

– Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul României;

– 1 decembrie;

– prima și a doua zi de Crăciun;

– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele apartinand acestora.

Foto: ro.depositphotos.com.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE