Steagul unei comune mureșene aprobat de Guvern Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 6969 Vizualizări

Steagul unei comune mureșene aprobat de Guvern

Monitorul Oficial al României Partea I – Nr. 383 din data de 19 aprilie 2022 a publicat o Hotărâre de Guvern privind aprobarea modelului steagului comunei Chibed, localitate înființată în anul 2003, care la recensământul din anul 2011 avea 1.762 de locuitori.

”Steagul comunei Chibed este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporţia între lăţimea şi lungimea steagului de 2/3, având următoarea succesiune a culorilor la hampă: albastru, galben-ocru, albastru, proporţia fâşiilor verticale fiind 1/4-2/4-1/4. În partea centrală, pe fâşia galben-ocru, la mijloc, este amplasată stema comunei Chibed. Ambele feţe ale steagului (faţă şi verso) sunt identice. Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lăţime”, se menționează în descrierea steagului.

Semnificaţiile elementelor şi ale culorilor steagului:

Descrierea stemei:

– Stema comunei Chibed se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în săritoare.

– În dreapta şi în stânga, în câmp roşu, se află câte un cap de cal de argint, afrontate.

– În partea superioară, în câmp albastru, se află o stea cu opt colţuri de argint.

– În vârful scutului, în câmp argintiu, se află trei turte roşii.

– Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificaţiile elementelor însumate:

– Steaua în opt colţuri este un simbol atât al rotiţei pintenului călăreţului, cât şi al religiei reformate a locuitorilor şi al lăcaşurilor de cult din zonă.

– Capul de cal este reprezentativ pentru faimoasele târguri locale de cai, pentru batalionul de cavalerie ce a avut sediul în localitate şi pentru proiectele de dezvoltare agroturistică.

– Turtele roşii reprezintă atât cele trei familii întemeietoare, cât şi tratamentele din plante medicinale, descrise în lucrarea ”Dietetica” (1762) de vestitul medic dr. Kibedi Matyus Istvan, originar din localitate, căruia i se datorează şi restaurarea bisericii reformate, declarată monument istoric.

– Fondul de argint reprezintă cromatic descoperirile arheologice din vechea cetate de pe dealul Csombord (Dealul de Cenuşă).

– Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. Culoarea albastră a steagului simbolizează credinţa, durata şi creativitatea, iar culoarea galben-ocru a steagului simbolizează belşugul bogăţiilor naturale locale – lemn, pământ.

– Toate aceste calităţi caracterizează locuitorii comunei.

Ioana MĂRGINEAN

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE