Armonie între profesie și vocație la CRRN Luduș Ludus
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 511 Vizualizări

Armonie între profesie și vocație la CRRN Luduș

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Luduș este o instituție publică de interes județean care asigură asistență și protecție socială persoanelor cu grad de handicap. Instituția se află în structura și administrarea Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului, unitate medicală care, în urma unor proceduri, admite persoanelor vulnerabile care sunt nevoite să beneficieze de îngrijire specializată în cadrul CRRN.

În prezent, doar 82 de persoane cu dizabilități sunt internate în Centrul care ar putea oferi servicii pentru 108 persoane.

„Numărul de locuri libere se datorează faptului că instituția se află într-un proces de restructurare inițiat de Minister, planul de restructurare prevăzând ca în următorii doi ani să mai rămână doar 50 de locuri”, ne-a precizat Ovidiu Tănasie Baghiu, șeful CRRN Luduș.

Față de această situație neacceptabilă care afectează existența unor semeni grav afectați din punct de vedere medical, șeful Centrului a solicitat Ministerului de resort prin nenumărate demersuri să mențină numărul de locuri stabilit la înființare. Poziția Centrului a fost comunicată și în cadrul delegației române la Strasbourg în 18-23 octombrie 2021, acolo unde Ovidiu Tănasie Baghiu a prezentat „problemele, mărturiile și satisfacțiile personalului de la CRRN unde conviețuiesc aproape 90 de rezidenți și 75 de angajați specializați în asistența și protecția socială, între profesie  și vocație, cu referiri evidente la faptul că cele două, profesia și vocația, trebuie să meargă mână în mână, să se îmbine armonios”.

Vizită la Senatul României

CRRN Luduș este o instituție nouă, modernă, de nivel european care oferă cele mai bune condiții de viață și tratament rezidenților, de altfel unitatea a luat ființă ca urmare a unui proiect european. În consecință Senatul României a invitat CRRN Luduș să participe în 11-12 aprilie 2022 la Expoziția „Armonii de primăvară” pe care a organizat-o la București. În cadrul expoziției au fost prezentate obiecte decorative confecționate de persoanele cu dizabilități instituționalizate în centrele rezidențiale din România. Cunoscuți în zonă pentru activitatea cercului de ergoterapie condus de Teodor Iurian, rezidenții din Luduș s-au prezentat cu câteva lucrări apreciate de vizitatorii expoziției care a avut  principal scop promovarea abilităților și punerea în valoare a potențialului acestor persoane cu nevoi speciale.

„Dizabilitatea nu este și nu ar trebui să fie un obstacol pentru a deveni un mare artist, sau pentru realizarea propriilor visuri”, spune Ovidiu Baghiu.

Și, pentru că cei mai mulți participanți la excursia de la București erau pentru prima oară în capitla țării, ludușenii au vizitat Palatul Parlamentului, Muzeul Satului, Muzeul de istorie naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Țăranului Român, Catedrala Mântuirii Neamului și Ateneul Român. A fost o călătorie instructivă și memorabilă pentru toți participanții, a fost și o recompensă pentru rezidenți și pentru personalul CRRN.

Despre munca acestor oameni, Ovidiu Baghiu spune: „A lucra în asistența socială nu înseamnă neapărat a îndeplini o anumită profesie sau o meserie. Este mai mult decât atât, este o chemare, o misiune, un destin. Destinul de a-l ocroti pe cel nevoiaș și de a aduce lumină în întunericul în care se zbate. Destinul pe care Dumnezeu ți l-a dat de a te afla și de a lucra în această nobilă muncă”.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE