Premieră în Mureș, prima ediție a Olimpiadei Naționale de Religie ortodoxă pentru elevii de gimnaziu Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 740 Vizualizări

Premieră în Mureș, prima ediție a Olimpiadei Naționale de Religie ortodoxă pentru elevii de gimnaziu

Biserica „Buna Vestire” – Catedrala mică din Târgu-Mureş a găzduit miercuri, 27 aprilie, oficierea slujbei deTe-Deum de către Părintele Arhiepiscop Irineu, moment care a marcat deschiderea Olimpiada Națională de Religie ortodoxă pentru elevii de gimnaziu.  Evenimentul este organizat în premieră în județul Mureș de către Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, Instituția Prefectului – Județul Mureș, Consiliului Județean Mureș și Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

Mesalul Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, prezent în mijlocul participanților, a oficiat slujba de Te-Deum, iar la final a rostit o alocuțiune.

„Eu îndrăznesc să afirm că și cei ce predau Religia în școli și cei ce învață Religia trebuie să se considere privilegiați. De ce? Deoarece Religia creștină este regina științelor. În primul rând, Religia este regină pentru că, spre deosebire de educația profană, ea urmărește punerea omului în comuniune cu Dumnezeu. În al doilea rând, Religia este regină pentru că dă omului o anumită sensibilitate și un scop precis în viață. În al treilea rând, ea este regină pentru că are ca ideal prioritar formarea personalității umane pe linia umanismului evanghelic. În cadrul acestei deschideri festive a Olimpiadei Naționale de Religie, eu vă felicit sincer pe toți elevii participanți. Nu toți veți primi diplome și premii, dar toți sunteți valoroși, pentru că v-ați asumat un efort plin de încordare și dați dovadă de o admirabilă perseverență. Participând la Olimpiadă, vă validați ca veritabili atleți spirituali pe întinsa arenă a vieții pământești. Totodată, vă etalați ca pilde de hărnicie pentru mulți tineri, care nu înțeleg semnificația străvechiului dicton „Per aspera ad astra” – „Prin nevoințe ajungi la stele”, adică la piscul frumoaselor împliniri”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, citat de www.reintregirea.ro.

Mara Togănel: „Mult succes tuturor! Cu Dumnezeu înainte!”

Organizarea în premieră a Fazei Naționale a Olimpiadei de Religie  la Târgu Mureș a fost salutată și de prefectul județuțului Mureș, Mara Togănel.

„Multă lume a remarcat că, în acest an, bisericile au fost pline de tineri. În Săptămâna Mare, de Înviere și acum, în Săptămâna Luminată. Speranța există, iar ce strică oamenii, repară Dumnezeu. Întotdeauna. Trebuie doar să avem răbdare, pentru ca binele să fie pus la locul lui. Este gândul prin care i-am întâmpinat, la Târgu Mureș, pe participanții la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă.  Mult succes tuturor! Cu Dumnezeu înainte!”, a precizat prefectul Mara Togănel.

Dumitrița Gliga: „Cred cu tărie că studiul religiei nu a fost nicicând mai necesar și mai de actualitate ca acum”

Printre cei prezenți la momentul d edeschisere al olimpiadei s-a numărat și liderul social democraților mureșeni, deputatul Dumitrița Gliga, care a subliniat rolul și menirea studdierii religiei în unitățile de învățământ.

„Să nu-și imagineze cineva că prezentul este mai lipsit de pericole decât trecutul nostru. Și viitorul nici atât. Provocările cresc pe măsură ce societatea umană evoluează. Fără valorile transcendente ale credinței noastre străbune nu avem nicio șansă să supraviețuim. Identitatea spirituală a poporului român nu va putea fi niciodată separată de valorile credinței creștine. Consider că societatea modernă, foarte tehnologizată, nu numai că nu intră în contradicție cu principiile moralei creștine, dar nici nu poate supraviețui fără un fundament spiritual.Din aceste motive, cred cu tărie că studiul religiei nu a fost nicicând mai necesar și mai de actualitate ca acum. Felicitări Inspectoratului Școlar Județean Mureș pentru implicare și mult succes tuturor participanţilor!”, a fost mesajul transmis de Dumitrița Gliga, deputat, președinte interimar al PSD Mureș.

Olimpiada Națională de Religie ortodoxă reunește 183 de elevi de gimnaziu din întreaga țară și 43 de profesori însoțitori. Acești au intrat joi, în febra olimpiadei,  la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș care a găzdui proba scrisă, urmând ca vineri, 29 aprilie, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, olimpicii la religie să  participe la Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu  la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Apoi, elevii vor vizita Cetatea medievală din centrul istoric vechi al municipiului. Olimpiada Națională de Religie ortodoxă se va încheia sâmbătă, 30 aprilie, prin festivitatea de premiere a olimpicilor.

Sursă foto: www.reintregirea.ro

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE