Tribunal penal internaţional pentru crimele din Ucraina Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Tribunal penal internaţional pentru crimele din Ucraina

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut joi crearea unui „tribunal penal internaţional (TPI)” ad-hoc, care să judece „autorii crimei de agresiune împotriva Ucrainei”, atacată de peste două luni de Rusia.

Într-un comunicat, organul parlamentar al Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg solicită celor 46 de „state membre şi observatoare” ale organizaţiei să înfiinţeze „în regim de urgenţă” un TPI cu „mandat de investigare şi urmărire penală” pentru infracţiunea de agresiune „care se presupune că ar fi fost săvârşită de liderii politici şi militari ai Federaţiei Ruse”.

Acest TPI ar urma să „aplice definiţia crimei de agresiune” stabilită de dreptul internaţional cutumiar şi ar trebui să aibă sediul la Strasbourg ca urmare a „sinergiilor care ar putea exista cu CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) , braţul judiciar al Consiliului Europei, estimează APCE, care îşi desfăşoară sesiunea de primăvară săptămâna aceasta, lucrări dedicate „consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”.

Această instanţă penală ar trebui să aibă puterea de a emite „mandate internaţionale de arestare fără a fi restricţionată de imunitatea” statului sau a şefilor de stat şi de guvern, continuă APCE, care se declară „îngrozită de războiul de agresiune” declanşat de Rusia şi „speriată de informaţiile” care menţionează „atrocităţi” la adresa civililor.

„Într-o rezoluţie adoptată în unanimitate”, APCE şi-a exprimat, de asemenea,”consternarea faţă de informaţiile larg răspândite despre utilizarea violului şi a torturii ca arme de război”, practici „recunoscute drept crime de război conform dreptului penal internaţional”.

De la expulzarea Rusiei din Consiliul Europei pe 16 martie, monitorizarea drepturilor omului numără acum doar 46 de state membre. APCE are 306 membri provenind din parlamentele ţărilor membre şi, de obicei, se întruneşte în sesiune plenară de patru ori pe an, timp de o săptămână, la Strasbourg.

Peste 8000 de crime de război

Procurorul general al Ucrainei a anunţat că zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi pentru presupuse crime de război comise în Bucea. Într-un interviu acordat Deutsche Welle, Irina Venediktova a subliniat că anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse.

„Este vorba de fapt de 8.600 de dosare privind doar crimele de război şi de peste 4.000 de dosare care au legătură cu crimele de război”, a precizat Venediktova.

Aceste presupuse crime cuprind „ucideri de civili, bombardamente asupra infrastructurilor civile, torturi” şi „crime sexuale” semnalate în „teritoriile ocupate ale Ucrainei”, potrivit magistratei. Procurorii anchetează de asemenea cazuri de „utilizare de arme interzise”, a adăugat ea.

Ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, a acuzat la ONU armata rusă de comiterea de crime de război în regiunea Donbas în estul Ucrainei. „Dispunem în prezent de informaţii credibile potrivit cărora o unitate militară rusă care operează în împrejurimile Doneţkului a executat ucraineni care încercau să se predea, în loc să-i plaseze în detenţie. Dacă aceasta se confirmă, ar fi o încălcare a principiilor de bază ale legilor războiului”, a spus ea.

Potrivit procurorului general ucrainean, investigaţiile în ţară asupra acestui tip de cazuri sunt efectuate de „peste 8.000” de persoane pe teren. „Noi am creat o echipă de anchetă comună pe platforma Eurojust (Agenţia de cooperare judiciară europeană). Alte 14 state au deschis propriile lor dosare penale privind agresiunea comisă de Federaţia Rusă”, a subliniat procuroarea.

Anchetatorii nu pot în schimb să se deplaseze în mai multe zone din estul Ucrainei, ca de pildă la Mariupol, Doneţk şi Lugansk. „Nu avem acces în aceste teritorii, dar ne putem face treaba”, a asigurat ea. „Putem interoga persoanele care au fost evacuate din aceste teritorii”, a explicat procurorul general ucrainean. Anchetatorii utilizează de asemenea „conexiunile radio şi conexiunile audio ale ocupanţilor” pentru a identifica eventuale cazuri, a conchis Venediktova.

AFP

( www.agerpres.ro )

Foto: https://tv8.md

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE