VIDEO: Rușcuța de primăvară atrage turiștii în Sînpetru Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 456 Vizualizări

VIDEO: Rușcuța de primăvară atrage turiștii în Sînpetru

Tot mai mulți curioși din țară aleg ca destinație turistică Sânpetru de Câmpie, în județul Mureş. Pe o suprafață de 20 de hectare, aici își pot bucura privirea cu bujorul galben de stepă, o specie ocrotită, declarată monument al naturii. Tot aici se pot vedea laleaua pestriță, foarte frumoasă, care se găsește doar în câteva regiuni restrânse din țara noastră.

Ruşcuța de primăvară, cunoscută şi sub denumirea populară de dediței galbene, este o plantă perenă, ierboasă. Ea aparține familiei Ranunculaceae, de unde vine și rudenia cu bujorul de stepă de la Zau de Câmpie. Dedițelul apare pentru prima data în mitologia greacă într-o strânsă legătură cu mitul iubirii dintre Afrodita și Adonis, potrivit informațiilor date de  prof. Mihai Teodor Nașca, de unde și denumirea științifică de Adonis vernalis. Sau mai simplu, ghegheți, după cum îi spun localnicii din Sînpetru. Pe Dealul Clejii sau la Cruce se întinde pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare, multitudinea lor le fac atrăgătoare, ne hrănesc starea de bine și simțul pentru frumos. Imaginea de pe Deal este minunată, privirea cade în lături și cuprinde toate satele Sânpetru, Bârlibaşu, Dâmbu, Sângeorgiul de Câmpie, Satu Nou şi Tuşinu. Biologii susțin că rușcuța ar putea intra într-o formă organizată, o rezervație, dar abia la sfârșitul lunii mai se vor pronunța în mod categoric, după mai multe cercetări făcute. Ideea de rezervație va dezolta și turismul rural, cu un traseu de drumeție cu biciclete și mâncare tradițională la stână.

„Când eram mici ne doream să culegem flori de ghegheți, dar nu ne lăsau părinții să le ducem acasă pentru că, spuneau ei, nu li se mai ouă găinile”, a menționat prof. Mihai Teodor Nașca. Cu toate acestea, având în vedere că înfloresc primăvara timpuriu, în lunile martie- mai, florile mari, de culoare galben-aurie, lucioase, cu diametrul de 6-8 cm, cu 10-12 petale lungi de 2-4 cm, şi numeroase stamine, se foloseau în trecut, unii le mai folosesc și azi,  la vospitul ouălor în sărbătorile Pascale. Culegătorii trebuie să se spele imediat pe mâini, deoarece planta este toxică.

Rușcuța se folosește în industria farmaceutică dar numai cu supraveghere medicală, fiind o plantă toxică, tratează tahicardii de natură nervoasă, în hipertensiune arterială, tulburări neurovegetative, nefrite, epilepsie, endocardită, oboseală cardiacă, migrene. Este și o frumoasă plantă decorativă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE