Home / Business / ”80% din site-urile românești nu se regăsesc pe Trafic.ro”
Sursa foto: https://eternitymarketing.com/

”80% din site-urile românești nu se regăsesc pe Trafic.ro”

Distribuie

Din anul 2001, Trafic.ro oferă servicii de contorizare a numărului de vizitatori ai site-urilor web românești. Trafic.ro constituie un instrument de măsură neoficial, acceptat însă de piaţă înainte de apariţia primelor date ale Studiului de Audienţă şi Tiraj pe Internet.

Până prin anii 2007-2009, Trafic.ro constituia cel mai popular top al site-urilor din România, utilizat ca de instrument de referinţă, inclusiv în vânzările de publicitate. Relevanţa datelor nu a fost pusă în discuţie, în ciuda problemelor de poziţionare ale paginilor web  în top. Spre exemplu, în 2008, conform statisticilor Trafic.ro, în sistem erau înregistrate aproape 50.000 de site-uri active.

Totuși, majoritatea publisherilor mari – urmați de alte platforme media online –  au început încă de atunci să utilizeze rezultatele de audiență Studiului de Audiență și Trafic Internet (SATI), ale căror rezultate ale măsurătorilor erau publicate zilnic și săptămânal, nu doar lunar. Ulterior și Trafic.ro a început să ofere statistici pe intervale orare, pe zile, ani, localizare dupa țară, oraș și județ etc.

La finele anului 2008, Dragoș Stanca, pe atunci director new media Realitatea-Cațavencu, argumenta alegerea făcută într-o declarație postată pe hotnews.ro: „ În România, pentru moment, singurul instrument recunoscut si mai presus de orice este SATI. Cu toate acestea, dacă Trafic.ro vine cu o propunere complementară față de ceea ce oferă SATI, eu sunt deschis să discut”.

Într-un material publicat în 2016 pe site-ul www.stiriactuale.ro, Constantin Iancu – autorul articolului „Cine renunță la trafic.ro si de ce?”, menționa câteva categorii de clienți care nu mai doreau monitorizarea oferită de Trafic.ro:

  • „Cei care dețin site-uri cu trafic foarte mare, de ordinul sutelor de mii și a milioanelor de vizitatori unici pe zi;
  • Cei care nu-si permit să plăteasca 110 lei pentru înscrierea în Trafic.ro (n.r.: costul monitorizării unui site la acea dată pentru o perioadă de un an calendaristic) și folosesc varianta gratuită, dar mult mai greoaie, a Google Analytics;
  • Cei care au pe site trafic cumpărat, dar vor să ascundă acest lucru”.

Cert este faptul că, potrivit statisticilor de măsurare ale vizitatorilor platformei Trafic.ro, efectuate tocmai de Trafic.ro, în ultimul an site-ul atrage atenția unui număr cuprins între 8291 și 13.400 de unici/lună.

În aceste condiții, apare întrebarea firească: cât de reprezentative și de valide sunt statisticile vizitatorilor site-urilor românești monitorizate de Traffic.ro?

Oficiali din cadrul Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) și a Studiului de Audiență și Trafic Internet (SATI) menționează că Trafic.ro nu constituie un sistem de măsurare reprezentativ la nivel de industrie și nu utilizează un sistem standardizat de măsurare.

„80% din site-urile românești nu se regăsesc pe Trafic.ro”, afirmă oficiali din cadrul SATI”

Sigur, fiecare administrator al unui site românesc este liber să aleagă instrumentul considerat potrivit pentru monitorizarea paginii web pe care o deține.

Condiția esențială – în special atunci când vorbim statistici utile în vederea vânzării de publicitate online – este ca proprietarul site-ului să ofere cifre relevante, reale, prin utilizarea unui sistem de măsurare oficial recunoscut pentru exactitatea și transparența datelor de audiență pe care le face publice.

Sandu Tudor


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect imobiliar prinde contur pe strada Gheorghe Doja din Târgu Mureș

Distribuie Aleși locali ai municipiului Târgu Mureș vor decide joi, 28 martie, cu prilejul unei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.