VIDEO Ceremonie militară de 9 mai la Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1287 Vizualizări

VIDEO Ceremonie militară de 9 mai la Târgu Mureș

Reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Mureș, Garnizoanei Târgu Mureș, Primăriei Municipiului Târgu Mureș și Consiliului Județean Mureș, au participat la ceremonia militară dedicată sărbătoririi zilei de 9 Mai – zi cu triplă semnificație: Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Victoriei Națiunilor Unite. Evenimentul a avut loc la Cimitirul Eroilor din Târgu Mureș, de la ora 12.00, și a fost moderat de locotenent-colonel Sergiu-Petru Colceriu, comandant al Comenduirii Garnizoanei Târgu Mureș.

În deschidere, o scurtă prezentare a semnificațiilor ce conturează ziua de 9 mai a făcut Ema Constantin, elevă în clasa a X a la Colegiul Național ”Al. Papiu Ilarian”.

“La 9 mai 1877, în Parlamentul României, ministerul de externe Mihail Kogalniceanu proclama Independența țării noastre față de Imperiul Otoman. Ulterior, aceasta Independență a fost cucerită cu sânge și sacrificiu pe câmpurile de luptă. În luptele memorabile de la Grivița 1, Grivița 2, Rahova, Opanes, Plevna și Smardan, Armata Română s-a acoperit de glorie, câștigând stima Europei și a întregii lumi. Obținerea Independenței a contribuit în mod decisiv la Consolidarea statului român și ulterior la realizarea visului de aur al românilor – Marea Unire. La 9 mai 1945 Germania Hitleristă a semnat actul de capitulare în urma pierderii celui de-al Doilea Război Mondial. La această capitulare, o contribuție esențială a avut-o și țara noastra. Dupa actul istoric de la 23 august 1944 România a luptat cu toată forța pentru înfrângerea Germaniei Hitleriste. Armata Română a contribuit în mod decisiv la eliberarea nord-vestului Transilvaniei de sub stăpânirea Hortisto-Hitleristă. Cele mai mari lupte s-au dat pe pământul Sfânt al județului nostru, mai precis la Oarba de Mureș.”

Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE