- Malina Moraru
- 0 comentarii
- 739 Vizualizări
Noaptea Muzeelor, un maraton de activități
9 mai 2022Conducerea Muzeului Județean Mureș, a organizat luni, 9 mai o conferință de presă, în Sala Oglinzilor din incinta Palatului Culturii. Tema conferinței a vizat prezentarea programului pentru evenimentul „Noaptea Muzeelor”, coordonat la nivel național de Rețeaua Națională a Muzeelor din România iar la nivel local de Muzeul Județean Mureș împreună cu cei 34 de parteneri.
Anul acesta Noaptea Muzeelor se va extinde pe două zile, în două localități ale Județului Mureș și anume Târgu Mureș, respectiv Călugăreni. Iubitorii de cultură vor putea vizita cinci spații muzeale, 20 de locații partenere și multe momente de colecție pe care organizatorii le-au pregătit pentru ediția cu numărul XVI.
Evenimentului Noaptea Muzeelor a ajuns anul acesta la a șaisprezecea ediție în Târgu Mureș. Din fericire nu mai avem restricții, putem să organizăm Noaptea Muzeelor cu vizitare fizică. Anul acesta sloganul evenimentului este „Orașul în muzeu, muzeul în oraș”. Ne-am gândit la acest slogan deoarece credem că în el se poate regăsi toată lumea. Ideea este că cel puțin pentru o zi toată lumea încearcă să fie puțin altfel decât în restul anului muzeul devine o instituție mai deschisă și încearcă să și arată o altă față decât cea obișnuită iar partenerii noștri încearcă să devină muzee pentru o zi. Încă suntem în faza finală a execuției expoziției noastre permanente din Cetate, este Istoria Orașului în epoca premodernă deci este o referire și la acest act muzeal”, a transmis Koppány Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș.
5 spații muzeale și 34 de locații partenere
Cele cinci spații muzeale deschise pentru Noaptea Muzeelor sunt: Palatul Culturii și Galeriile de Artă; Palatul Toldalagi din Piața Trandafirilor-Sediul Secției de Etnografie și Artă, Clădirea Muzeului din Cetatea Medievală-Sediul Secției de Arheologie și Istorie; Clădirea Muzeului de pe strada Horea numărul 24-Sediul Secției de Științe ale Naturii, Pavilioanele Time Box și Parcul Arheologic de la Călugăreni, comuna Eremitu-Sediul Centrului de Cercetare a Limesului Roman. În aceste spații vor exista expoziții deosebite, jocuri tip treasure quest pentru familii, tururi ghidate, ateliere de creație pentru copii și conferințe tematice.
Printre expozițiile permanente ale Muzeului Județean, cu o zi înainte de deschiderea oficială a Nopții Muzeelor, vineri 13 mai de la ora 18:00, se va vernisa expoziția temporară „Centre Paralele: Cluj și Târgu Mureș(1920-1990_ la Secția de Artă, aripa dreaptă, etajul trei.
Laboratorul de Conservare și Restaurare al Muzeului Județean Mureș va desfășura un atelier de creație prin care specialiști împreună cu copii vizitatori vor încerca să „reconstruiască trecutul” realizând mozaicuri, modelaje cu figurine din lut, vor scrie pe tăblițe din ceară, vor picta pe sticlă și vor construi puzzle-uri cu imagini din Palat.
Holul Galeriei de artă Românească Modernă va fi spațiul destinat conferinței speciale „Eleganță la Palat” unde vor fi invitați: Ana Maria Galea, Anca Loghin, Cora Fodor, Soos Zoltan și Raluca Partenie.
Nici muzica nu va lipsi nici program. Filarmonica de Stat Târgu Mureș va avea ușa deschisă pentru repetiții cu public și muzică de cameră, astfel încât participanții vor asculta Corul Mixt al Filarmonicii, cvintetul de alamă, cvartetul de coarde „Tiberius”, și recitalul de orgă susținut de Lorinczi Lehel. Alături de aceste momente muzicale vor exista și alte surprize cu cântec, aduse de elevi ai Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, și alți invitați speciali.
De asemenea, partenerii Muzeului Județean Mureș își pun la dispoziție spațiile de desfășurare. La Teatrul Național Târgu Mureș doritorii vor putea participa la repetiții cu public sau spectacole nocturne, tururi ghidate în culisele teatrului, workshopuri de improvizație coordonate de actori ai Teatrului Național. În Piața Teatrului se vor desfășura spectacole, parade de costume populare.
La categoria activități culinare, Parcul Arheologic de la Călugăreni va fi locația perfectă pentru „Street food roman”, unde doritorii vor putea degusta diverse rețete reconstituite din cărțile de bucate din perioada romană.
Muzeul Petry va pune la dispoziție spațiul de desfășurare pentru a realiza împreună cu vizitatorii un atelier de făcut cârnați după rețete consacrate.
Familia Grădinii Zoologice își va aștepta vizitatorii pentru a participa la activități din cele mai interesante: Aventurile Pelicanilor, Petrecerea maimuțelor, Vânătoarea la lei, Frumusețea și proba de forță a tigrilor albi, Pedichiura la elefanți, și câte și mai câte.
Pe toata durata Nopții Muzeelor, bastioanele din Cetatea Medievală vor fi deschise spre vizitare cu sau fără spații expoziționale.
Maratonul de vizitat se va încheia cu un concert deosebit susținut de Koszika în iarbă, în Parcul Arheologic de la Călugăreni.
Intrare și program
Sâmbătă, 14 mai spațiile muzeale și spațiile partenere din Orașul Târgu Mureș vor fi deschise în intervalul orar 11:00-02:00, iar în 15 mai, Parcul arheologic de la Călugăreni va fi deschis în intervalul 11:00-16:00.
Mai multe detalii despre programul complet al Nopții Muzeelor, va fi publicat pe pagina web a Muzeului Județean Mureș, www.muzeulmureș.ro, începând cu data de 9 mai, ora 18:00.
Intrarea se face pe baza brățărilor de intrare, cu excepția Grădinii Zoologice unde biletele se achiziționează exclusiv de la Casa de bilete a Grădinii. De astăzi, 9 mai se pot achiziționa biletele online care se vor schimba cu brățări în ziua evenimentului iar în 14 mai respectiv 15 mai se pot cumpăra brățări la sediile muzeului. Prețul biletelor este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Mălina MORARU
- Etichete:
- Muzeul Județean Mureș
- Noaptea Muzeelor
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu