„Ziua Independenței Naționale a României” sărbătorită la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 232 Vizualizări

„Ziua Independenței Naționale a României” sărbătorită la Luduș

După ce românii, mulți ani la rând au sărbătorit la 10 mai Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Europei și încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, începând cu acest an, la 10 mai sărbătorim doar Ziua Independenței Naționale a României.

Aceasta, ca o consecință a intrării în vigoare a Legii nr. 189 din 8 iulie 2021 a Parlamentului Republicii România care a hotărât să se revină la perioada interbelică, atunci când se sărbătorea monarhia și familia Regală a României. Justificarea legiuitoriului are tot o triplă semnificație: 10 mai 1866 – Carol I a fost proclamat Domnitor; 10 mai 1877 – Principele Carol I a proclamat Independența României; 10 mai 1881 – Carol I a fost proclamat ca primul rege al României. Acum, republicani sau regaliști români, la 10 mai vom omagia cu siguranță și pe cei mulți și anonimi care au contribuit la dobândirea Independenței de Stat a României, chiar dacă meritat, sau nu, în primele pagini de istorie figurează nume agreate, sau nu.

Tradiția continuă

La Luduș sunt două monumente, în cartierul Dacia și în centrul vechi al orașului Luduș la care Primăria  a organizat ceremonii separate dedicate Zilei Independeței Naționale a României. Ceremoniile au început cu intonarea Imnului de Stat al României „Deșteaptă-te române” după care serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoți greco-catolici la Monumentul Eroilor din cartierul Dacia și de un sobor de preoți ortodocși și Monumentul Eroilor din centrul vechi al orașului.

Despre semnificația istorică a momentului au vorbit primarul orașului, Cristian Moldovan și col. (r) Sever Popovici, la cele două Monumente ale Eroilor.

La fel ca și în anii precedenți la ceremonii au fost prezenți puțini cetățeni ai orașului, dar au fost prezenți consilierii locali: Claudiu Ciucă, Gelu Puia, Sorin Hărțăgan, Emil Stan, Ciprian Cipăian, Ioan Șopterean, Szekely Zoltan, Alina Șofron, Ioan Călugăr, viceprimarul Kis Istvan alături de Liviu Botezan, Sebastian Căpușașan, Liviu Popa, Daniel Totu, Marius Dudilă.

În acest an remarcăm o prezență mai mare a copiilor și tinerilor, de la Grădiniță și până la Liceu, alături de educatorii lor. Cadrele militare au fost reprezentate de general (r) Gheorghe Popa, col. (r) Sever Popovici, col. (r) Ioan Rusu, col. (r) Emil Cecălăcean, plt. adj. (r) Viorel Moldovan, cms. șef  Leonid Frandeș și Nicolae Cotta, șeful Poliției Locale.

Au depus coroane de flori reprezentanți ai următoarelor instituții: Primăria și Consiliul Local Luduș, Asociația Națională a Veteranilor de Război și a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Luduș, instituțiile de învățământ din oraș, Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu”, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Fiscal al orașului, Cooperativa Unirea, Compania Aquaserv, filiala Luduș și reprezentanții partidelor politice PSD, UDMR, PNL și PMP. La finalul celor două ceremonii, cei prezenți au păstrat un moment de reculegere pentru cinstirea memoriei înaintașilor care au luptat de-a lungul istoriei pentru realizarea și menținerea Independenței Naționale a României.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE