Home / Politic / Asistenții medicali din România, felicitați de senatorul Leonard Azamfirei

Asistenții medicali din România, felicitați de senatorul Leonard Azamfirei

Distribuie

Astăzi, 12 mai, Ziua Asistenților Medicali este sărbătorită în întreaga lume pentru a recunoaște importanța asistenților medicali în sistemul de sănătate și pentru a evidenția meritul lor în societate.

Alături de medici, asistenții medicali văd cum se nasc și se curmă vieți și au înțeles că sunt situații în care grija față de pacient și devotamentul pentru meseria pe care au îmbrățișat-o pot face diferența dintre viață și moarte. În anumite situații critice sau în zonele dezavantajate, prezența lor este singura opțiune pentru asigurarea asistenței medicale.

Astăzi sărbătorim și recunoaștem meritele unor profesioniști din sistemul medical care, prin grija lor față de pacienți, au lăsat o amprentă marcantă în memoria acestora și devin modele demne de urmat.

Ziua Internațională a Asistentului Medical este celebrată în fiecare an pe 12 mai, dată ce marchează și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, care a pus bazele pregătirii profesionale și instituționale a asistentelor medicale, prin deschiderea unei școli afiliate Spitalului „Saint Thomas” din Londra (1860). Până atunci, asistentele medicale nu beneficiau de obicei niciun fel de pregătire, nu erau remunerate pentru serviciile lor și îndeplineau sarcini considerate înjositoare, cu toate că lucrau alături de medici pentru salvarea de vieți și pentru a face lumea mai sănătoasă. Această situație a fost schimbată de Florence Nightingale, numită și „Doamna cu lampa”. În timpul Războiului Crimeii (1853-1856), aceasta a condus o echipă de femei alături de care a oferit asistență medicală de bază, chiar dacă inițial nu a fost privită cu ochi buni de către medicii ofițeri. În cel mai scurt timp a dezinfectat secțiile, a început să spele pacienții, să le asigure îmbrăcăminte curată și hrană adecvată. A fost extrem de sensibilă față de nevoile psihologice ale pacienților, sprijinindu-i în asigurarea corespondenței cu rudele și în dezvoltarea unor activități educaționale sau recreative. Ajutorul oferit de multe ori noaptea, când mergea prin secții cu o lampă în mână, i-a dat numele „Doamna cu lampa”, care dăinuie până astăzi. Potrivit relatărilor vremii, realizările lui Florence Nightingale au redus semnificativ rata mortalității din spitalul Barrack.

Ziua Internațională a Asistentului Medical se aniversează începând cu ianuarie 1974. În fiecare an, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali distribuie un kit cu materiale educaționale și de informare publică. Acest kit poate fi utilizat de către asistentele medicale de pretutindeni și poate fi descărcat accesând link-ul de mai jos.

Voi, asistenții medicali, sunteți apreciați pentru munca și devotamentul vostru. Să vă bucurați de prețuirea colegilor și de gratitudinea pacienților!

Senator Leonard AZAMFIREI,

Rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.