Home / Reviste / Reghin / FOTO, VIDEO: Maifest 2022 la Reghin: „Împreună să conviețuim în pace și libertate!”

FOTO, VIDEO: Maifest 2022 la Reghin: „Împreună să conviețuim în pace și libertate!”

Distribuie

Comunitatea săsească din Reghin a marcat duminică, 8 mai, o nouă ediție a tradiționalei sărbători de mai intitulată Maifest. Sloganul ediției din acest an a fost „Împreună să conviețuim în pace și libertate/ Zusammen und miteinander in Frieden und Freiheit”.

„Acesta este motto-ul pe care l-am ales pentru sărbătoarea noastră tradițională, Maifest, care a ajuns în acest an la a 26-a ediție. Ne bucurăm mult că după doi ani am putut să ne întâlnim din nou pentru a sărbători evenimentul prilejuit de Ziua Mamei. Am celebrat acea lună a primăverii care ne încântă și farmecă prin frumusețea culorilor, a formelor, a parfumurilor florilor, a aerului cald – luna mai – care dă și numele sărbătorii. Toate acestea ne dau o stare de bine, ne îndeamnă să celebrăm natura, să cântăm, să dansăm, să ne bucurăm și să conviețuim în pace și libertate”, a declarat, pentru cotidianul Zi de zi, Gerlinde Tămășan, președintele Forumului Germanilor din Reghin.

Mesaj de pace

Respectând tradiția, sărbătoarea a debutat la Biserica Evanghelică din Reghin cu o slujbă religioasă, urmată apoi de parada portului popular pe acordurile Fanfarei Municipiului Reghin. Noutatea ediției din acest an a fost dată de faptul că locul de adunare nu a mai fost la Pădurea Rotundă, ci Muzeul Etnografic „Anton Badea”.

„E un dar minunat să ne întâlnim în vremuri pașnice și să petrecem împreună. În multe locuri din lume sunt neliniști, conflicte și chiar războaie între popoarele învecinate. Suntem, cu atât mai mult, recunoscători că pe acest plai mirific numit Transilvania, cu varietatea sa etnică, să conviețuim în pace și libertate. Multicolore ca și florile în luna mai sunt portul, obiceiurile și tradițiile noastre în societatea în care conviețuim, în familiile și școlile noastre, în biserică și în cadrul Forumului German. Haideți împreună să conviețuim în pace și libertate, într-o Europă unită”, a precizat Gerlinde Tămășan, președintele Forumului Germanilor din Reghin.

Printre oaspeții prezenți la ediția din acest an a Maifestului reghinean s-au numărat Márk Endre, primarul municipiului Reghin, alături de oaspeți veniți din Austria și Germania, respectiv Manfred Schuller, preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Austria, Wickbert Schacht, Johanniter-Hilfsgemeinschaft Oberbayern-Ost și Reinhold Probst, Rumänien-Hilfe Nordheim und Umgebung e.V.

„Pentru mine este o onoare că am putut participa la această frumoasă sărbătoare a sașior. Ne-am bucurat că am avut parte și de o duminică splendidă cu mult soare. Este o bucurie pentru orașul nostru, pentru comunitatea săsească care poate să se manifeste. Ne bucurăm să-i avem, au tot sprijinul din partea mea. Am vorbit celor prezenți în limba germană, atât la începutul manifestării, în Biserica Evanghelică cât la la muzeu, și sper că le-am făcut o bucurie”, a declarat Márk Endre, primarul municipiului Reghin.

Programul cultura-artistic găzduit de Muzeul Etnografic ”Anton Badea” a fost însuflețit de preșcolarii și elevii claselor secției germane din cadrul Gimnaziului ”Augustin Maior”, la care s-au adăugat gupelor de dansuri săsești din Reghin, Bistrița, Batoș. Prezentatoarele spectacolului artistic au fost Mirjam-Margarethe Zey și Emma Nicole Klein, eleve în clasa a 8-a, la Gimnaziul ”Augustin Maior” Reghin, secția germană.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.