Pericolul pentru refugiații ucraineni Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 132 Vizualizări

Pericolul pentru refugiații ucraineni

Persoanele care fug din Ucraina sunt tot mai vulnerabile în faţa traficanţilor de fiinţe umane, în contextul războiului devastator, relevă un nou raport, care face apel la înregistrarea victimelor, în special a minorilor neînsoţiţi. Peste două milioane de copii au fugit din Ucraina de la invazia rusă la 24 februarie, conform unui raport de 42 de pagini realizat de organizaţia olandeză La Strada, care luptă împotriva traficului de persoane, şi comandat de organizaţia non-profit Freedom Fund din Marea Britanie.

„Persoanele care fug de război, în principal femei şi copii, sunt extrem de vulnerabile şi se confruntă cu un risc crescut de exploatare sexuală şi prin muncă, în contextul în care grupuri criminale organizate şi persoane fără scrupule profită de criză”, au transmis organizaţiile într-un comunicat. Existau deja semne de activitate de trafic de fiinţe umane de la începutul războiului şi, „cel mai probabil, riscurile vor spori în perioada următoare, în contextul în care războiul continuă”, precizează raportul.

Studiul, bazat în special pe cercetări efectuate în martie şi aprilie cu ajutorul ONU şi pe interviuri cu diferiţi actori, face apel la „o acţiune urgentă” din partea guvernelor europene şi a agenţiilor internaţionale „pentru a investi în promovarea înregistrării refugiaţilor cu scopul de a asigura un acces rapid la măsurile de protecţie”. Minorii neînsoţiţi şi copiii separaţi de familiile lor trebuie în special identificaţi şi înregistraţi „cât mai repede posibil” şi urmăriţi prin intermediul punctelor de tranzit.

Cercetătorii au cerut ţărilor să lucreze împreună pentru a-i găsi pe copiii dispăruţi şi pentru a introduce controale obligatorii pentru minorii neînsoţiţi. Ei cer de asemenea prevenirea adopţiilor, care ar putea conduce la exploatarea sexuală a copiilor sau la adopţii ilegale, recomandând ca „eforturile să se concentreze mai întâi pe reunirea copiilor cu familiile lor”.

Alte grupuri vulnerabile, în special femeile, cetăţenii non-ucraineni şi membrii comunităţii rome, trebuie să primească informaţii corespunzătoare despre pericolele traficului, se mai arată în raport.

AFP

( www.agerpres.ro )

Foto: https://playtech.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE