Tibi Sos, despre riscul abandonului de țestoase Altele
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 656 Vizualizări

Tibi Sos, despre riscul abandonului de țestoase

Mare mi-a fost mirarea când am zărit pe malul Mureșului ( nu spui unde) o broască țestoasă. Sunt abandonate cu sutele, în grădini zoologice sau în diferite lacuri unde șansele lor de supraviețuire scad. O broască țestoasă, ca orice animăluț, de obicei cumpărat la insistența copiilor, la prima vedere este animalul de companie ideal. Odată cu trecerea timpului, însă, situația se schimbă iar acestea sunt abandonate în natură și mor în prima iarnă, dn cauza temperaturilor scăzute. Tibor Sos, biolog  la Asociația „Grupul Milvus” din Târgu Mureș, consideră că „multe țestoase eliberate mor la prima hibernare din cauza stării precare de sănătate sau, în anii următori, de foame, din pricina hranei necorespunzătoare sau din lipsa altor condiții”. Sau, în caz fericit, se reproduc. Dar devin specii invazive.  Cu un număr cresut de țestoase exotice eliberate în natură, țestoasa autohtonă va intra în competiție pentru zone de hrănire, de însorire și, de obicei, va pierde lupta.

Broasca la ofertă

Când intră în pet-shop, clientul cumpără un animăluț pentru că e drăguț, ieftin și ușor de întreținut. Dar nu primește informații despre felul în care trebuie crescut, și asta pentru că mulți comercianți nici nu au astfel de informații, și nici nu există interes. În opinia biologului Tibor Sos, ar trebui interzicerea comercializării de broaște țestoase fără acte doveditoare care ar obliga clientul la o mai mare responsabilizare și frică de abandon.

Când cumperi un produs alimentar, un simplu borcan cu gem, spre exemplu, pe el scrie absolut tot ce conține, ingrediente, E-uri, termen de valabilitate. Când mergi la un pet-shop cumperi un animal fără să ți se spună nimic. De multe ori, în cazul broaștelor țestoase, nici etichetele afișate pe acvariu nu corespund, omul nu știe ce specie cumpără, ce nevoi are și ce responsabilități presupune creșterea ei. Există mai multe tipuri de broaște testoase, de apă, de uscat, unele sunt protejate de lege,  fiecare are nevoie de o anumită îngrijire, deci trebuie să fim informați înainte de a cumpăra sau adopta una, ne sfătuiește Tibor Sos. Broscuțele comercializate în pet-shop, în special Țestoasa de Florida, sunt juvenile și drăguțe, au o carapace de numai de 5-7 centimetri diametru, spațiu mic, hrană puțină, pare animalul perfect ca și cadou pentru o zi de naștere, spre exemplu. Dar țestoasa crește, carapacea ajunge la 30 cm, acvariul se murdărește mai des, e nevoie de filtru de apă performant, accesorii, insule fixe sau flotante,  hrană mai multă, zgomot mai mult, deranj mai mare, și, cum o astfel de vietate poate să trăiască în captivitate și 40 de ani (alte surse indică o longevitate și mai mare), stăpânul ei găsește toate motivele să o abandoneze.

Un Centru de mare ajutor

Centrul de Reabilitare pentru animalele salbatice al Asociației pentru Protecția Păsărilor şi a Naturii -Grupul Milvus se îngrijește de un număr considerabil de țestoase, chiar dacă în România trăiesc doar trei specii, din care două doar în Banat și Dobrogea. Țestoasele accidentate ajung la specialiștii de la Vets4Wild și apoi în reabilitare pentru însănătoșire și eliberare în centru. O altă categorie sunt țestoasele preluate după ce proprietarii nu le mai doresc, nu le mai pot întreține sau își dau seama că sunt specii protejate de lege. Multe sunt abandonate în lacurile Grădinii Botanice din Cluj, iar specialiștii de acolo au cerut ajutorul biologilor din Mureș.

Facem un apel. Cei care, din anumite motive vor să renunțe la animale, sunt rugați să nu le abandoneze în lacuri sau bălți, ci să ia legătura cu specialiștii în salvarea animalelor. Sau luați legătura cu noi și vă îndrumăm spre ei. Același îndemn avem și pentru cei care vor să adopte.

De ce sunt abandonate?

Pentru că avem legi, dar toată lumea le ignoră. Comerțul ilegal cu broaște țestoase ocrotite de lege a atins un nivel îngrijorător, de cele mai multe ori acestea fiind abandonate în habitate neprielnice unde țestoasa nu a trăit niciodată și va muri. Un alt motiv al abandonului este lipsa de informație. Multe tipuri de țestoase cumpărate la repezeală din pet-shop, ajung să trăiască într-un acvariu neîngrijit, ceea ce poate duce la infecții de piele și putrezirea carapacei. În plus, multe se îmbolnăvesc prin hrănirea excesivă. Nu sunt prietenoase cu oamenii. Învață repede cine este sursa de hrană şi recunoaşte cine îi dă de mâncare, dar nu avem o interacţiune ca şi în cazul câinilor. De multe ori li se dă de mâncare excesiv și ajung repede la dimensiuni mari, dar calciul care e cel mai important compus mineral pentru reptile, nu este absorbit în proporții optime, ne explică Tibor Sos. Dieta țestoasei trebuie să fie variată, altfel va avea probleme grave de sănătate. Fiecare țestoasă are o altă dietă în natură, sunt mulți oameni care donează broaște țestoase pe diferite grupuri, dar când sunt întrebați ce specie e, habar nu au să răspundă. Și atunci se pune întrebarea, cum a îngrijit-o până acum?! Oare ce boli a dezvoltat în timp?!

Între 1989 și 1997, circa 52 de milioane de țestoase de Florida cu tâmple roșii au fost vândute în întreaga lume de crescătorii americani, estimează un articol științific despre prezența acestei specii în Asia. La scurt timp, pe toate continentele, mai puțin în Antarctica, au fost eliberați în natură indivizi din această specie. Așa a ajuns Trachemys scripta elegans în topul 100 al celor mai periculoase specii invazive.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE