VIDEO:  ”Cronica orașului Reghinul – Săsesc” de Helmut Czoppelt, prezentată la Maifest Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 399 Vizualizări

VIDEO: ”Cronica orașului Reghinul – Săsesc” de Helmut Czoppelt, prezentată la Maifest

Tradiționala sărbătoare de Mai a sașilor reghineni, Maifest, a adus acest an și câteva noutăți. Prima a fost locația gazdă, Muzeul Etnografic ”Anton Badea”, în condițiile în care, tradiționalul loc de Maifest, amfiteatrul natural de la Pădurea Rotundă ”a fost și nu mai este”, fapt pentru care organizatorii au fost nevoiți să găsească o locație nouă pentru găzduirea Maifest 2022. A doua noutate a fost o inedită prezentare de carte făcută de arhitectul reghinean Klaus Birthler, ”Cronica orașului Reghinul – Săsesc” de Helmut Czoppelt, lucrare tradusă de istoricul reghinean Dorin Rus. Cartea a putut fi achiziționată la fața locului, sumele adunate din vânzarea ei urmând să fie folosite pentru publicarea următoarelor o sută de exemplare.

„După o perioadă de 20 de ani de muncă la traducerea ei de către istoricul reghinean Dorin Rus, această carte vede în sfârșit lumina tiparului. În momentul de față sunt doar 100 de exemplare tipărite din această carte. Această carte a așteptat timp de 20 de ani să fie tradusă din germană în limba română. Ea a fost fost găsită de către istoricul reghinean Dorin Rus care, timp de 20 de ani, până în 2021, a lucrat la traducerea cărții, ea fiind disponibilă pentru prima dată cititorilor în cadrul serbării de Maifest de la Reghin”, a precizar arh. Klaus Birthler.

Lucrarea ”Cronica orașului Reghinul – Săsesc” semnată Helmut Czoppelt cuprinde în cele peste 400 de pagini aspecte legate de istoria Reghinului din perioada 1000- 1944, o cronică a acestei perioade realizată de Helmut Czoppelt și readusă în actualitate de Dorin-Ioan Rus, istoric, cercetător în cadrul Universității din Graz, Austria.

Potrivit istoricului reghinean, Helmut Czoppelt s-a născut În Reghin în anul 1905 într-o familie de farmaciști. A studiat silvicultura la Viena și Tharand, ajungând inginer, angajat la diferite ocoale silvice din România, Polonia, apoi, după război, în Austria și Germania federală. S-a căsătorit cu Mathilde Keintzel din Reghin și au avut doi copii, pe Christian și Lothar, ultimul trăiește lângă Ingolstadt, fiind scriitor și artist plastic. Casa natală a familiei Czoppelt s-a aflat pe strada Mihai Viteazul, la intrarea în cartier, acolo funcționând o farmacie. „Adler”-Apotheke. A fost cea mai veche farmacie a Reghinului, de la 1799 la 1949. Casa a fost refăcută la 1848. La 1799 medieșanul Stefan Czoppelt a cumpărat clădirea în care s-a aflat farmacia orășenească „Apotheke im Rathaus”.

„Cronica scrisă în limba germană se află sub formă de manuscris la Gundelsheim. Am tradus manuscrisul original din anul 2001 până în 2021. Ea cuprinde toate datele mai importante despre istoria economică, culturală, militară, viața cotidiană și socială a Reghinului și a satelor săsești, românești și maghiare din jur, date despre toate școlile din Reghin, dar mai ales despre gimnaziul evanghelic. Cartea este valoroasă pentru cei interesați despre istoria locală și regională, fiind scrisă pe bază de surse de arhivă și articole din Germania și din Archiv des Vereins für siebenbürgische Landeskunde”, a subliniat istoricul Dorin-Ioan Rus, cercetător în cadrul Universității din Graz, Austria, cel care a tradus lucrarea semnată Helmut Czoppelt.

Cartea poate fi comandată online în limita stocului pe sitel Asociației Ținutul Reghinului: https://bancadedate.tinutulreghinului.ro/cronicaluiczoppelt/

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE