„Șansă unică” pentru Republica Moldova Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

„Șansă unică” pentru Republica Moldova

Republica Moldova are acum o şansă unică să facă pasul decisiv în apropierea de UE, iar procesul de integrare europeană să devină ireversibil, a declarat vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, Mihail Popşoi, într-o conferinţă de presă comună cu eurodeputatul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Potrivit lui Popşoi, războiul din Ucraina, pe care l-a calificat drept o ”agresiune barbară împotriva unui stat suveran”, a adus în prim plan toate vulnerabilităţile pe care le are Republica Moldova. El a remarcat că statutul de ţară candidată nu va rezolva toate problemele Republicii Moldova, dar va crea un context propice pentru dezvoltarea economică şi pentru dezvoltarea justiţiei.

”Scopul este de a îmbunătăţi viaţa oamenilor aici, acasă, apropiind totodată năzuinţa legitimă a cetăţenilor Republicii Moldova de a reveni în marea familie europeană”, a declarat oficialul parlamentar, potrivit Direcţiei comunicare şi relaţii publice a legislativului.

La rândul său, Siegfried Mureşan a transmis un mesaj de recunoştinţă cetăţenilor şi autorităţilor Republicii Moldova pentru sprijinul exemplar oferit oamenilor din Ucraina, lucru apreciat la nivelul întregii UE.

”Republica Moldova se bucură astăzi de mai multă credibilitate la nivelul partenerilor internaţionali decât oricând, şi acest lucru permite autorităţilor să obţină sprijin concret de la nivel european pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat eurodeputatul.

Siegfried Mureşan a anunţat că în Parlamentul European a fost votată asistenţa macrofinanciară pentru Moldova de 150 de milioane de euro şi prima tranşă va veni în curând la Chişinău. Iar Comisia Europeană a propus un suport bugetar adiţional de 53 de milioane de euro. Totodată, deputatul a caracterizat rezoluţia Parlamentului European în sprijinul Moldovei drept cel mai ambiţios document, în care grija principală este creşterea calităţii vieţii oamenilor.

”În acel document cerem cu subiect şi predicat instituţiilor europene statutul de stat candidat pentru ca Moldova să devină ţară membră a UE”, a declarat europarlamentarul.

El a mai vorbit despre integrarea economică a Moldovei în piaţa europeană unică, dar şi despre alte beneficii care, potrivit declaraţiilor sale, vor creşte odată cu apropierea momentului de aderare. În mod special a fost subliniat faptul că modelul european de viaţă este unul bazat pe incluziune, toleranţă, respectarea fiecărui cetăţean. ”Acest lucru ne dorim şi pentru Republica Moldova”, a conchis deputatul european.

Mihail Popşoi şi Siegfried Mureşan sunt copreşedinţii Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Moldpres

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE