Home / Sanatate / Florin Buicu propune transferul ANMCS în subordinea Ministerului Sănătății
Florin Buicu, amendament la legea 95

Florin Buicu propune transferul ANMCS în subordinea Ministerului Sănătății

Distribuie

Deputatul Corneliu Florin Buicu a depus marți, 17 mai, la Parlament, un amendament la legea 95, care se referă la legea de fundamentare a Agenției Naționale a Managementului Calității în Sănătate (ANMCS). Dacă propunerea va trece, ANMCS care în prezent se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, va intra în subordinea Ministerului Sănătății.

Acest lucru ar urma să se întâmple începând cu 1 ianuarie 2023, timp în care Guvernul și Ministerul Sănătății ar putea pregăti actele normative necesare, astfel încât lucrurile să se poată desfășura natural, fără a exista sincope în funcționarea instituțională.

 Agenția Națională a Managementului Calității în Sănătate (ANMCS) funcționează și are o lege separată, ea a fost adoptată de Parlament, promulgată și îmi doresc ca prin acest transfer în subordinea Ministerului Sănătății, la fel cum avem și Agenția Națională a Medicamentului, lucrurile să funcționeze coordonat, astfel încât furnizorii de servicii medicale să poată beneficia, la fel, de îndeplinirea tuturor standardelor necesare. Și aici, un lucru foarte important, de aceea trebuie făcută trecerea la Ministerul Sănătății, ca aceste standarde să fie îndeplinite de toate spitalele care vor funcționa în România, astfel încât serviciile să fie la fel, indiferent de locația în care se află un spital, a declarat Florin Buicu, în exclusivitate într-un interviu pentru DC Medical.

Ce face ANMCS?

 Fiecare dintre furnizorii de servicii medicale își propun să îndeplinească niște standarde. Practic, aceste standarde, în mod normal, sunt definite în politica fiecărei instituții de sănătate. ANMCS ce face? Face propuneri legate de standarde și pe de altă parte, nu controlează, că nu e o instituție de control, ci verifică dacă tu, ca instituție, faci ceea ce ți-ai propus la nivel de proceduri și așa mai departe. Instituția nu este foarte veche, are câțiva ani. Au existat de-a lungul timpului niște poziții legate de faptul că această instituție ar introduce o birocratizare în sistemul de sănătate, dar nu e așa, a completat Florin Buicu.

Pe baza legii de funcționare, la nivelul fiecărui spital funcționează în momentul de față compartimente alcătuite din oameni care întocmesc și difuzează proceduri, standarde, pentru calitatea serviciilor oferite.

În momentul aplicării legii s-a mers pe principiul să fie o instituție independentă, care să nu fie neapărat în subordinea celui care plătește servicii medicale.  Acest principiu ar fi respectat în momentul în care ANMCS trece în subordinea Ministerului Sănătății, care reglementează, plătitor fiind de fapt Casa Națională de Asigurări de Sănătate, explică deputatul Florin Buicu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.