Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / UE vrea să accelereze procesul de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest

UE vrea să accelereze procesul de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest

Distribuie

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, la Belgrad, că Uniunea Europeană (UE) doreşte să accelereze integrarea ţărilor din Balcanii de Vest în faţa provocărilor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Provocările de astăzi necesită noi moduri de gândire şi de lucru, trebuie să grăbim integrarea”, a spus Charles Michel presei după o întâlnire cu preşedintele Aleksandar Vucic. Preşedintele Consiliului European a subliniat că UE trebuie să dea un nou impuls pentru a încuraja integrarea europeană şi pentru ca procesul de extindere să fie mai rapid şi mai eficient, cu beneficii imediate pentru ţările aspirante şi „fără a fi nevoie să aşteptăm încheierea negocierilor” de aderare.

În acest sens, Charles Michel a anunţat pentru iunie o întâlnire a liderilor UE cu liderii ţărilor din Balcanii de Vest „pentru a vedea cum putem avansa”. El a indicat că ideea ar fi organizarea de întâlniri de acest tip de două ori pe an „pentru a construi împreună o platformă eficientă în care să ne putem coordona politic” şi a subliniat că criza provocată de pandemia de COVID-19 „a demonstrat că rapiditatea în coordonare este esenţială” şi că acum criza energetică va avea nevoie de o astfel de abordare.

Michel a mai spus că noua platformă nu va înlocui aderarea la UE, ci va fi un instrument util pentru UE pentru a discuta provocările comune cu ţările balcanice, cum ar fi criza energetică cauzată de războiul din Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei, principalul furnizor de gaz al Europei.

Preşedintele Consiliului European a mai declarat că Uniunea Europeană va sprijini o aderare mai rapidă a Serbiei şi o va ajuta să îşi diversifice aprovizionarea cu energie. Preşedintele Vucic a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că înaltul oficial european a îndemnat cu fermitate Serbia, singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Rusiei, să se alăture sancţiunilor europene.

Michel şi Vucic au participat, în cadrul unui Parc ştiinţific şi tehnologic din Belgrad, la semnarea unui acord de finanţare comună între UE şi Banca Mondială în valoare de 84,5 milioane de euro în domeniile cercetării şi a start-up-urilor. Belgrad a fost prima oprire a Preşedintelui Consiliului European în turneul pe care îl întreprinde în Balcanii de Vest.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Preparat culinar interzis de Regele Charles

Distribuie Organizaţia pentru drepturile animalelor Peta a anunţat că a primit o scrisoare care confirmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.