Începe prin a cere ajutor! Prevenirea violenței domestice Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 148 Vizualizări

Începe prin a cere ajutor! Prevenirea violenței domestice

Mureșul nu tolerează violența domestică. Ceasul Floral din centrul orașului a fost locul de întâlnire al polițiștilor mureșeni cu cetățenii. Înscrisă în cea de a XVI-a ediție a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, acțiunea a avut loc marți, 24 mai, între orele 12.00 și 14.00, pe tema Prevenirii violenței domestice și consecințele ei, unde și cine poate ajuta! 

S-au făcut pași importanți în ultimii ani în ceea ce privește instrumentele de lucru ale poliției, ordinul de protecție provizoriu fiind un exemplu. În județul Mureș, instituțiile responsabile, factorii de decizie, lucrează într-o echipă bine închegată, având sprijinul autorităților. Însă rolul esențial pentru a rezolva cu succes, pe termen lung,  o situație de violență domestică revine victimei, atunci când aceasta decide să ceară ajutor și să facă ceea ce poate, ajutată sau nu, să iasă din relația abuzivă. Aici intervine rolul comunității: victimele trebuie să cunoască resursele, unde pot cere ajutor, dar și să aibă curaj să facă un pas în față, iar mentalitatea celor din jur poate să îi de curaj sau să i-l reteze, a menționat  comisar șef Gabriela Pîncă, coordonator Compartiment Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Mureș.

Peste 2000 de carduri cu resursele din comunitate, unde pot cere și primi ajutor victimele, au fost distribuite în județ, alături de alte materiale de informare. Prezentă la eveniment, Streza Ilka, pensionară, voluntar al Ligii Pensionarilor Mureș, filiala Sântana de Mureș, a fost foarte încântată de demersul făcut de poliția mureșeană, cu atât mai mult cu cât, există și bătrâni care trec prin această tragică experiență a violenței domestice.

Orice persoană care are nevoie de sprijin poate suna la

112- Poliția, UPU, SMURD

119- DGASPC –număr unic penstru smenalarea cazurilor de abuz asupra copiilor

0265 255931- Centrul de prevenire și combatere a violenței în familie

087759121 – Centrul de consiliere pentru părinți, Salvați Copiii, Târgu Mureș

În Târgu Mureș există adăpost cu adresă secretă, servicii gratuite pentru victime! Cere ajutor imediat când ești în pericol!

Dacă nu poți fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu telefon și sună la poliție! Dacă nu ai apucat să iei un telefon, strigă tare ca să te audă vecinii sau decshide geamul și cere ajutor.

Nu te adăposti în bucătărie! Acolo sunt cuțite și alte obiecte cu care agresorul te poate răni.

Dacă nu ai reușit să scapi de el, încearcă să-ți protejezi de lovituri cele mai sensibile părți ale corpului, fața și capul.

Spune-le copiilor să se încuie în cameră sau să fugă la vecini sau rude de încredere.

Cere un ordin de protecție. Va fi emis în maxim 72 de ore.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE