VIDEO:  Cardinalul Alexandru Todea, comemorat la Reghin Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 424 Vizualizări

VIDEO: Cardinalul Alexandru Todea, comemorat la Reghin

La două decenii de la trecerea în eternitate a Cardinalului Alexandru Todea, comunitatea greco-catolică din municipiul Reghin a asistat duminică, 22 mai, la un moment de suflet care a culminat cu sfințirea statuii Cardinalului Todea amplasată în Piațeta Libertății, în fața Bisericii Greco-Catolică cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”.

Oaspeți de seamă

Ziua de comemorare a Cardinalului Todea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, în prezența a doi oaspeți de seamă, Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și Preasfințitului Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

„Sunt 20 de ani de când Preasfințitul Alexandru Todea ne-a părăsit, de când s-a întors la Casa Tatălui. Un om adevărat. Un om care a avut principii, un om care niciodată nu s-a îndoit. Spunea Ioan Gavrilă Orgoranu, brazii se frâng, dar nu se îndoiesc niciodată. Au încercat să-l frângă, dar nici asta nu au reușit. În toți anii de pușcărie, nici suferința nu la frânt și a rămas cu credința. Sunt 20 de ani în care putem să medităm la ce ne-a oferit acest om pe care unii l-am cunoscut și l-am vizitat, un om care ne-a dat curajul”, a precizat PS Virgil Bercea.

Carte despre Cardinalul Alexandru Todea

A urmat conferința susținută de Corina Teodor, cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române și conf. univ. dr. la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș, dedicată personalității Cardinalului Alexandru Todea, prilej cu care a fost prezentat volumul „Alexandru Todea, cel de ieri pentru cei de azi – Articole din presa vremii”, apărut la Editura Galaxia Gutenberg, volum editat în colaborare cu PS Virgil Bercea.

„Numele lui Alexandru Todea își are locul său în istoria Bisericii Unite cu Roma. O istorie obiectivă, dar care se țese și din adaosuri subiective. Căci celor care l-au cunoscut li s-au întipărit în minte detalii ale personalității sale, cu luminile și umbrele ce i-au înrămat destinul. Pentru toți aceștia, lectura acestui volum poate părea o completare importantă, dar nu neapărat importantă. Pentru că ei au șansa memoriei cuvintelor rostite, a gesturilor și tăcerilor dăruite de prezența sa. Dar pentru cei care nu au făcut parte din cercul Lui, poate că lectura acestor articole ce-i poartă semnătura, din anii 1932-1945, este în măsură să-i apropie de esența clericală și umană a cardinalului Alexandru Todea”, a precizat prof. univ. dr. Corina Teodor. Statuia Cardinalului, binecuvântată de PS Virgil Bercea

Foto: Eugen Ivuț

A urmat binecuvântarea statuii Cardinalului Alexandru Todea amplasată în Piațea Libertățiii, în fața Biserica Greco-Catolică cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. „Finalmente, finalmente, în sfârșit s-a dezvelit această statuie prin această binecuvântare. În primul rând aș dori să mulțumesc artistului Simion Moldovan pentru această minunată lucrare. De asemenea, doresc să-i mulțumesc doamnei primar Maria Precup precum și tuturor celor ce s-au implicat pentru ca această statuie să fie aici ca o coloană în fața bisericii, ca un semn pentru fiecare dintre noi. Priviți la înaintașii voștri, și urmându-le exemplu, păstrați-le credința, după cum ne spune Apostolul Pavel. Hristos a Înviat!”, a spus PS Virgil Bercea.

Márk Endre: „Avea o forță interioară incredibilă și o stăpânire de sine cum rar am întâlnit”

La rândul său, primarul municipiului Reghin, Márk Endre a subliniat personalitatea celui care a fost, este și va rămâne viu în conștiința reghinenilor și nu numai, Cardinalul Alexandru Todea.

„Suntem binecuvântați că am fost contemporani cu cel care a fost Cardinalul Alexandru Todea. Orice aș spune acum consider că ar fi nesemnificativ pentru a putea sublinia măreția acestei personalități. Am avut șansa să-l întâlnesc, prezența Înaltpreasfinției Sale mi-a rămas întipărită în minte. Avea o forță interioară incredibilă și o stăpânire de sine cum rar am întâlnit. Roadele pe care ni le-a adus Alexandru Todea sunt foarte multe. A rodit în timpul vieții sale și rodește și după plecarea la cele veșnice. Cuvintele sale, îndemnurile și învățăturile sale au rămas să aducă rod bogat pentru cei care le ascultă, mai ales prin cei care i-au fost aproape. Cardinalul Alexandru Todea a fost și va rămâne un pom veșnic roditor care și-a tras seva din Rai. Această statuie stă drept mărturie pentru acest timp, atât pentru a restitui adevărul istoric despre destinul unui om, dar și despre soarta unei biserici, cea greco-catolică, și a slujitorilor ei”, a precizat primarul Mark Endre.

Printre personalitățile prezente la momentul de comemorare a Cardinalului Alexandru Todea s-au numărat printre alții senatorul Cristian Chirteș, deputatul Dumitrița Gliga, primarul municipiului Reghin, viceprimarul Dragoș Pui, Maria Precup, fost primar al municipiului Reghin, Smaranda Enache, Liga Pro Europa Târgu Mureș, și nu în ultimul rând, pr. Valentin Vârva, Protopopul ortodox de Reghin.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE