Home / Business / FOTOREPORTAJ: ”Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea durabilă”

FOTOREPORTAJ: ”Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea durabilă”

Distribuie

Aproximativ 50 de reprezentanți ai principalelor companii mureșene care dezvoltă proiecte imobiliare, ai unor instituții publice și profesioniști din domeniile conexe construcțiilor, imobiliarelor și arhitecturii au participat luni, 23 mai, la conferința ”Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea durabilă.”

Evenimentul a fost organizat în incinta restaurantului ”Cocoșul de Aur” din Târgu Mureș de către echipa cotidianului Zi de Zi și a revistei economice Transilvania Business – CTB-Transilvania Business Conferences cu scopul de a dezbate public și interactiv proiectele care transformă orașul, viața oamenilor și economia mureșeană, precum și de a prezenta cele mai atractive proiecte imobiliare și cele mai importante investiții de pe piața construcțiilor mureșene.

Eveniment unicat în Transilvania

În deschiderea evenimentului, Florin Marcel Șandor, managerul proiectului și totodată director de publicitate în cadrul cotidianului Zi de Zi și al revistei Transilvania Business, a subliniat tradiția care caracterizează publicația specială ”Zi de Zi – Mureșul Rezidențial” care în curând va bifa cea de-a șaptea ediție.

”Povestea acestei conferențe începe cu aproximativ patru ani în urmă, când am editat primul număr din ediția specială ”Zi de Zi – Mureșul Rezidențial”, un produs dedicat proiectelor imobiliare, construcțiilor, amenajărilor, ajuns acum la cea de-a șaptea ediție, în curând. În 2019 am avut o primă dezbatere într-o format aproximativ asemănător, care s-a dovedit utilă pentru participanți. Au urmat doi ani în care a fost mai dificil să ne întâlnim, dar iată, astăzi, suntem din nou împreună, autorități locale, directori de instituții, dezvoltatori imobiliari, constructori, arhitecți, în ideea de a vedea încotro se îndreaptă județul și în special Târgu Mureș din punct de vedere al dezvoltării imobiliare – rezidențiale”, a afirmat Florin Marcel Șandor.

”Sunteți un unicat în Transilvania, o asemenea conferință, o asemenea deschidere atât din partea comunității de business, a dezvoltatorilor imobiliari, cât și din partea autorităților locale și a tot ce înseamnă sisteme care duce către orașe noi nu s-a întâmplat așa că noi, de la Zi de Zi și Transilvania Business o să ducem mai departe mesajul că se poate, că Târgu Mureșul este sus în ceea ce înseamnă dezvoltarea imobiliară”, a fost mesajul transmis de către Aurelian Grama, directorul fondator al cotidianului Zi de Zi și al revistei economice Transilvania Business.

MasterPlan pentru Târgu Mureș

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a prezentat, rezumativ, în prima parte a conferinţei, stadiul principalelor proiecte de infrastructură care alcătuiesc MasterPlanul de dezvoltare durabilă a orașului.

”Am lucrat împreună cu colegii de la firma Multinvest. Este un MasterPlan pentru orașul Târgu Mureș, cu tronsoanele ocolitoare. De fapt, dacă s-ar construi toate drumurile propuse ar fi o centură completă în jurul orașului, cu cel puțin trei poduri noi peste Mureș”, a afirmat edilul șef al ”Orașului Trandafirilor.”

”S-a reușit finalizarea acestui MasterPlan. În prima etapă sunt șapte tronsoane de ocolitoare, începând de la digul nou pe Mureș care merge în jur până la E60 drumul de la Corunca. Din aceste șapte tronsoane, șase fac parte din acest acord cu CNAIR-ul, al șaptelea tronson cu podul peste Mureș la Sâncrai este deja în faza de studiu de fezabilitate și vrem să depunem în acest an pentru PNRR, pe fonduri europene, respectiv încă vrem să pornim SF-ul unui pod peste Mureș paralel cu podul existent actualmente. Una dintre problemele mari a zonei de peste Mureș este lipsa totală a infrastructurii și nu mă referitor doar la pod sau la drum, ci la canalizare, rețeaua de apă, și multe alte probleme apar în zona respectivă. Dacă în următorii trei ani se construiesc aceste rețele și drumuri noi și pentru dezvoltările imobiliare devine o zonă mult mai atractivă. În momentul de față sunt probleme cu rețelele de pe partea de câmpie a orașului”, a completat Soós Zoltán.

În prezentarea sa, primarul municipiului Târgu Mureș și-a reamintit susținerea pentru un proiect care prevede construirea unui tunel pe sub Platoul Cornești, care ar urma să facă legătura între comunele Livezeni de Sângeorgiu de Mureș.

”Tunelul ar lega partea de Livezeni – Tudor, cu partea de Sângeorgiu de Mureș. S-a pornit deja partea de studii, în prima etapă trebuie făcute studii geotehnice, foraje de 200 de metri adâncime, ca să stabilească exact pe unde să treacă acest tunel. Am luat legătura cu Universitatea Tehnică din Cluj, numai ei au personal specializat pe această problemă și deși în România că nu sunt multe tunele, dacă mergem în Germania sau Cehia, între fiecare sat montan există câte un tunel”, a menționat Soós Zoltán.

Totodată, Soós Zoltán a oferit detalii despre stadiul în care se află câteva din principalele proiecte de infrastructură ale orașului: ”Pentru ocolitoarea Târgu Mureș deja în luna mai trebuie predate două tronsoane către CNAR și aici licitația e foarte probabil să pornească în septembrie, pentru execuție deja. Referitor la podul Sâncrai trebuie depusă documentația pentru finanțarea europeană și abia după ce este aprobat SF-ul și indicatorii tehnico-economici o să ajungem în faza să fie inclusă în finanțare europeană. Eu sper că anul viitor și aici deja vorbim de licitația podului de la Sâncrai și vorbim și de includerea încă unui pod peste Mureș, din Alea Carpați în altă zonă care să ușureze traficul între cele două maluri.”

Nu în ultimul rând, primarul municipiului Târgu Mureș a reamintit audienței că autoritățile locale, inclusiv Primăria municipiului Târgu Mureș se confruntă cu probleme în ceea ce privește personalul tehnic: ”Dacă nu există suficient personal o persoană, un inginer poate să ducă maxim trei proiecte, sunt foarte, foarte multe documente, acte. Noi avem trei ingineri în momentul de față la Direcția Tehnică. Deci asta înseamnă maxim nouă proiecte pe care putem în următorii 3-4 ani să le ducem, dacă nu reușim să angajăm încă persoane noi și încă nu am vorbit de dezvoltarea școlilor, n-am vorbit de construcții civile.”

Legislația din domeniu, îmbunătățită

Despre principalele provocări aduse de noua legislație din domeniul urbanismului a vorbit Daniela Florina Miheț, arhitectul șef al Municipiului Târgu Mureș, care a prezentat principalele modificări propuse de noul Cod al amenajării teritoriilor urbanismului și construcțiilor, act normativ aflat în dezbatere publică începând din luna aprilie 2022.

”Principalul scop a fost acela de simplificare a procedurilor, de reducere a birocrației, ceea ce ne dorim cu toții, dar și de corelare a legislației. Practic, acest nou Cod va înlocui cele trei mari legi pe care le aplicăm zilnic cu toții: Legea autorizării în construcții, Legea urbanismului și Legea calității în construcții, plus normele de aplicare aferente. Pe partea de simplificare a procedurilor, dau două exemple: scurtarea termenelor de emitere a actelor, în special a certificatelor de urbanism, de la certificatul de urbanism de informare la maxim cinci zile, emiterea unui certificat de urbanism comun pentru documentația de urbanism PUZ și pentru autorizări în construcții, ceea ce înseamnă că odată cu emiterea acestui certificat puteți obține o serie de avize comune și pentru etapa de

Plan Urbanistic Zonal și pentru partea de autorizări”, a prezentat arh. Daniela Florina Miheț.

De asemenea, participanții la conferință au fost informați cu privire la principalele demersuri care au ca obiectiv digitalizarea activității din domeniul urbanistic în instituțiile publice din România.

”Se vor crea două platforme naționale: o platformă pe parte de urbanism – Observatorul Teritorial Național care va integra toate documentațiile de urbanism la nivel național și aici mă refer la planuri de amenajare a teritoriului, la PUG-uri, la planuri urbanistice zonale indiferent de inițiatorul lor, dacă este privat sau public. O altă platformă națională va permite accesarea primăriilor la depunerea de cereri, certificate de urbanism, pentru autorizație de construire și pentru diverse alte documente necesare avizării, aprobării și autorizării lucrărilor de investiții. Până însă se va realiza această platforma națională noi avem la nivelul municipiului în derulare un proiect cu fonduri europene pentru a oferi o astfel de platformă locală care va integra inclusiv semnătura electronică digitală”, a detaliat arh. Daniela Florina Miheț.

Referindu-se la problemele de personal de specialitate existente în instituțiile publice, arh. Daniela Florina Miheț a anunțat că noul Cod aflat în dezbatere publică are în vedere înființarea unor agenții de planificare la nivel regional ”unde vor putea fi angajați specialiști cu statut de funcționari publici care să se ocupe de documentații de urbanism, de PUG-uri, de PUZ-uri pentru Plan General Arhitectonic și de Urbanism pentru autorități publice locale.”

Nu în ultimul rând, arh. Daniela Florina Miheț a făcut o prezentare rezumativă despre noul Plan Urbanistic General al municipiului Târgu Mureș.

”De-a lungul anilor, Planul Urbanistic General a fost prezentat, dezbătut, au fost organizate diverse grupuri de lucru la care ați participat și o parte dintre dumneavoastră, a existat o consultare publică finală înainte de depunerea la Ministerul Dezvoltării, după ce au fost obținute avizele anterioare și sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să intrăm în Consiliul Local și să solicităm aprobarea PUG-ului. Așa cum prevede legea, PUG-ul dacă se va aproba va conține o referire la documentațiile de urbanism aprobate anterior, Planurile Urbanistice Zonale de dezvoltare a unor zone rezidențiale vor avea o valabilitate, conform legii, în baza cărora veți putea obține în continuare autorizație de construire”, a afirmat arhitectul șef al Municipiului Târgu Mureș.

”PUG-ul are conex o strategie de dezvoltare teritorială a municipiului Târgu Mureș care conține acel plan de acțiune cu o listă de proiecte de investiții publice, practic toate acele proiecte pe care le-ați văzut în Masterplan, dar și celelalte proiecte care se referă la dezvoltarea de astfel de infrastructuri publice în afara celor de mobilitate sunt cuprinse în această listă. O mare parte din aceste proiecte sunt în diverse stații de elaborare, de studii de fezabilitate, unele au finanțare, urmând să se implementeze în perioada următoare. Pentru altele încă se facă surse de finanțare, iar cele mai mici probabil că vor fi realizate din bugetul local”, a detaliat arh. Daniela Florina Miheț.

Transport public modernizat

Directorul Administrației Domeniului Public (ADP) din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș, ing. Florian Moldovan, a adus în discuție unul din principalele proiecte ale orașului, respectiv cel de modernizare a transportului public local de persoane.

”Parcul auto cam în integritatea lui va fi dotat cu mijloace noi, mijloace moderne atât Diesel, atât hibride, atât electrice, deci va fi diversificat, se va dezvolta partea de e-tiketing, partea de refugii pentru călători, sisteme electronice de afișaj, care va da informații privind deplasarea autobuzelor”, a arătat ing. Florian Moldovan.

”Acest proiect practic de modernizare a transportul local a început în 2017-2018. Încet-încet orașul s-a dezvoltat și se dezvoltă în continuare. Tocmai aceste plusvalori care au fost aduse în proiect vor determina, vor optimiza transportul în următorii ani. Automat vor fi luate în calcul zonele nou dezvoltate, plus se va face acea numărare a călătorilor pe anumite zone și în funcție de aceasta se va extinde acest transport pe zonele respective. Va dura puțin, într-adevăr, până se va pune în aplicare, a adăugat șeful ADP Târgu Mureș.

În prezentarea sa, ing. Florian Moldovan a mai abordat subiecte cum ar fi lărgirea unor drumuri din zona Unirii și Livezeni și problema colectării apei pluviale.

”Sunt deja discuții, sunt niște propuneri de studii de fezabilitate privind tratarea acestor ape pluviale în anumite zone pentru că este o problemă care va trebui soluționată pentru a putea veni și în sprijinul celor care locuiesc acolo. Zona Unirii este în plan de reabilitare pentru tratarea pluvialelor și încet-încet toate străzile care sunt pe raza UAT-ului care nu au fost modernizate și au rămas la stadiul de balast sau piatră vor fi modernizate”, a punctat directorul ADP Târgu Mureș.

SDEE Mureș, Plan ambițios de investiții

Directorul Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Mureș, dr. ing. Claudiu Damian, a afirmat că instituția pe care o reprezintă derulează anual un Plan de Investiții care are ca obiectiv modernizarea infrastructurii de specialitate pe tot arealul județului Mureș.

”Avem un Plan de Investiții la fel ca și anii trecuți, undeva în jur de 40 de milioane de lei, un plan care se va pune în aplicare pe tot parcursul anului 2022. O parte din lucrări deja sunt în desfășurare, o parte din ele au fost licitate, au fost semnate contracte și făcute demersurile pentru a începe lucările respective. Avem lucrări în tot județul, avem în municipiul Târgu Mureș, destul de multe lucrări și importante și la fel avem ca și la Târgu Mureș și în zonele limitrofe. Mă refer aici la comunele din jurul Târgu Mureșului și mă refer mai departe în tot județul, până la Luduș, Reghin, Sighișoara, Târnăveni. Trebuie să ținem pasul cu tot ce înseamnă nou, trebuie să ținem pasul cu modernizările și împreună cu autoritățile locale trebuie să facem lucrări de modernizare. N-o să putem niciodată realiza nicio lucrare de investiții fără sprijinul și parteneriatul în primul rând al primăriilor din localitățile respective. Dacă investim noi, alături de noi trebuie să fie și primăriile pentru instalația de iluminat care trebuie să fie modernizată de către dânșii. Avem infrastructura de comunicație care există pe raza orașelor, pe raza comunelor, comunicații de fibră optică în special care creează sistemul, infrastructura, tubulatura necesară pentru aceste lucruri și practic împreună cu dânșii mergem mai departe”, a declarat dr. ing. Claudiu Damian.

Totodată, directorul SDEE Mureș a mai prezentat informații despre proiectul de realizare a telecitirii de la distanță a contoarelor consumatorilor din zona Târgu Mureș.

”Pot să vă spun că e semnat contractul și pentru acel proiect. Toată zona Dâmbu va fi citită de la distanță, toate contoarele respective nu mai trebuie să fie citite de către utilizatori, mai ales că în perioada precedentă, în perioada pandemiei, citirea contoarelor de energie electrică a fost o problemă foarte mare”, a dezvăluit dr. ing. Claudiu Damian.

Lista investițiilor SDEE Mureș a fost întregită cu un proiect care prevede digitalizarea rețelei.

”Contractul e semnat de puțin timp cu o firmă, e un proiect pilot pe zona Transilvania Sud. În județul Mureș toată rețeaua va fi fotografiată, va fi pusă pe hartă, astfel încât să putem să îl folosim în orice proiect al oricărei firme, al oricărei autorități care are nevoie de aceste informații. E destul de lung proiectul, dar cred că la momentul finalizării lui va fi un câștig foarte mare pentru județul Mureș”, a arătat dr. ing. Claudiu Damian.

Program informatic la Cadastru

Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Mureș, Lucian Mănișor, a punctat faptul că instituția pe care o reprezintă este una dintre puținele instituții din administrația publică care a renunțat la hârtie ca instrument de lucru.

”Avem un program informatic pe care se introduce totul cu semnătură electronică, noi îl semnăm electronic, autorizatul încarcă la orice oră vrea, la fel și când descarcă. Oricine are o căsuță poștală poate să intre în sistem și să scoată o carte funciară și la 12 noaptea”, a informat Lucian Mănișor.

”Noi lucrăm cu materialul clientului în sensul în care toate imobilele care sunt prelucrate și care vin pentru înscriere sunt vizibile și pe un site online și încercăm să facem în așa fel încât să nu creăm suprapuneri cu imobilele care s-au înregistrat deja în baza noastră de date, adică în momentul în care depistăm astfel de suprapuneri persoanele autorizate care au acces în sistemul nostru verifică, încearcă să modifice”, a adăugat directorul OCPI Mureș.

Facultatea de Arhitectură, prezent și perspectivă

Partea a doua a evenimentului “Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea durabilă” a fost dedicată investițiilor imobiliare, precum și furnizorilor de soluții pentru construcții și am aflat cum a decurs primul an la Facultatea de Arhitectură din Târgu Mureș. S-au strecurat în discursurile celor prezenți și recomandări către reprezentanții autorităților publice locale, de la soluții alternative pentru decongestionarea traficului până la dezvoltarea integrată a zonei metropolitane a Municipiului Târgu Mureș, sau mesaje către organele de anchetă. Ne vom concentra în articolul de față pe prezentarea proiectelor, urmând să revenim asupra aspectelor ce țin de dezvoltarea urbană în zilele noastre într-un articol viitor.

Prima piatră a învățământului pentru pregătirea specialiștilor în domeniul arhitecturii a fost așezată anul trecut când Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMSFT) „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București au semnat în 9 iunie 2021, la București, un parteneriat de colaborare privind organizarea și desfășurarea programului de studii Arhitectură în limba engleză la UMFST.

Detalii despre noul program de studii au fost oferite, în cadrul evenimentului “Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea Durabilă” de către arhitectul drd. Daniela Suciu, asistent universitar în cadrul UMFST, Facultatea de Arhitectură.

”Anul 2021-2022 a fost primul an pentru studenții de la Facultatea de Arhitectură în limba engleză din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu-Mureș, facultate înființată în asociere cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion-Mincu” din București. În acest prim an universitar, programul s-a desfășurat în sistem hibrid, o parte din cursuri fiind susținute în mediul online de către specialiști de prestigiu ai U.A.U.I.M. iar activitățile practice fiind desfășurate local, în spațiile special amenajate din cadrul U.M.F.S.T. ”George Emil Palade”, sub îndrumarea personalului didactic format din tineri profesioniști”, a vorbit invitata despre derularea activității nou-înființatei facultăți.

Studenții își desfășoară cursurile în clădirea universității de pe Nicolae Iorga nr. 1, unde au fost amenajate spațiile necesare, la standardele actuale pe care le impun învățarea acestei profesii.

“Studenții lucrează în atelierele special amenajate în cadrul clădirii U.M.F.S.T. ”George Emil Palade” din strada Nicolae Iorga nr. 1, unde se desfășoară o parte din cursuri și toate atelierele practice, care sunt completate de excursii pe teren sau alte activități creative care decurg din tot ce înseamnă proiectarea de arhitectură”, a mai completat speakerul Daniela Suciu.

DAW Bența + investiții de 15 milioane euro

De la arhitectură, am trecut la construcții, mai exact la domeniul materialelor necesare construcțiilor. Noutăți ne-a adus Radu Merdari, director executiv al companiei DAW Bența, o companie care este în mare măsură un numitor comun pentru majoriatatea dezvoltatorilor mureșeni, prin produsele și serviciile pe care le oferă. Înainte de a purcede la interviul propriu-zis, lui Radu Merdari i s-a înmânat o distincție și un tablou cu o fotografie reprezentativă pentru DAW Bența ca recunoaștere a performanțelor și valorii companiei.

Pentru echipa DAW Bența, ultimii doi ani de activitate a presupus luarea unor decizii rapide de adaptare în contextul crizei sanitare. Pe de altă parte însă, a spus Radu Merdari, “este un lucru cunoscut că sectorul rezidențial și piața materialelor de construcții în cazul nostru au avut o dezvoltare surprinzătoare în această perioadă, uneori chiar ieșită din comun. Este adevărat că această creștere în piață a venit la pachet cu o creștere la fel de spectaculoasă a prețurilor pentru o bună parte din materialele de construcții, urmată în același timp de lipsa acută a multora din aceste tipuri de materiale din cauza diversilor factori logistici sau de materie primă care au intervenit. Cu toate acestea și cu toată această perioadă provocatoare, și nu neapărat în sensul pozitiv, putem spune că compania DAW Bența este pe val, aspect care ne creează satisfacție”.

Directorul executiv al companiei a anunțat că vor fi continuate în ritm alert planurile de dezvoltare, mai ales a unităților de producție.

“Este aproape finalizată o investiție de circa 6 milioane de euro într-o unitate de producție pentru cărămizi decorative aparente, se numesc Meldorfer. În același timp este deja aprobat de către acționarii companiei un plan de anvergură, de circa 15 milioane de euro, care se va derula în perioada 2023-2024 și care presupune dublarea capacității de producție pentru vopsele și tencuieli, de asemenea un centru logistic diferit de cel pe care îl avem acum, cu o capacitate dublă, asigurându-ne posibilitatea de creștere semnificativă a lucrărilor. Pe de altă parte, zona și sistemele de termoizolații vor fi în continuare vedete în România și nu numai, și în acest sens studiem diverse variante de creștere semnificativă a capacităților noastre pentru producția adezivi și polisțiren expandat”, a continuat invitatul.

DAW Bența este un producător și furnizor de materiale de finisaj și protecție pentru clădiri, de la vopsele lavabile, în interior – exterior, albe sau colorate, lacuri și glazuri pentru lemn și metal, până la sisteme de termoizolații și tot ce ține de finisajele fațadelor, soluții epoxidice de protecție pentru pereți și patrdoseli și, nu în ultimul rând, sisteme speciale de renovare a clădirilor istorice. Toată această gamă de produse este reunită sub brandul Caparol și oferă soluții cam pentru orice aplicație în acest domeniu.

Întrebat despre rețeta succesului companiei, Radu Merdari a punctat astfel elementele cheie care definesc ascensiunea și dezvoltarea producătorului mureșean: “Ca o regulă generală, succesul probabil că presupune muncă continuă și perseverență. În cazul nostru particular, pe lângă aceste ingrediente sigur că este, așa cum am spus, gama de produse extrem de vastă și care oferă soluții pentru o multitudine de aplicații. În al doilea rând, strategia de dezvoltare a companiei care a presupus încă de la început, pe de o parte, crearea unităților de producție pentru produsele pe care noi le numim strategice. În al doilea rând, dezvoltarea unei rețele de depozite regionale cu scopul de a fi aproape de partenerii noștri, în special partenerii constructori, o rețea de magazine reunite sub numele Caparol Center, dezvoltată la nivel național și care prezintă produse în mod particular, și o rețea națională de parteneri distribuitori”.

După ”Cocoșul de Aur”, un alt proiect îndrăzneț

Conferința Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea Durabilă și-a găsit ca loc de desfășurare eleganta și minuțios restaurata clădire ”Cocoșul de Aur”, care de duminică a revenit în circuitul HoReCA, grație proprietarului Cosmin Pop, a echipei Romur și a tuturor celor care au lucrat în acest proiect minunat și foarte dificil. Flavius Petriș a ridicat distincția și tabloul înmânate companiei Romur ca o recunoaștere pentru proiectul ”Cocoșul de Aur, Bijuteria Târgu Mureșului”, dar si pentru alte proiecte imobiliare ale firmei.

Invitatul din partea Romur SA a prezentat noul proiect al dezvoltatorului – ansamblul rezidențial Tei Residence, care va fi dezvoltat în cartierul Unirii. Tei Residence va fi, potrivit reprezentantului Romur, “un ansamblu care va converti o fostă zonă industrială care în momentul de față a rămas în paragină.

Denumirea ansamblului este un omagiu adus străzii Apaductului, tocmai datorită vegetației bogate și a teilor din zona respectivă care formează aliniamentul străzii”. Dacă privești planșele proiectului descoperi un ansamblu rezidențial compus din blocuri cu terase retrase, în trepte.

“Propunem o arhitectură contemporană, modernă. De asemenea, ne propunem un joc volumetric prietenos cu zona respectivă, care va fi un volum în trepte, astfel, cu ajutorul acestui volum, vom îmbina utilitatea interioară a apartamentelor cu generarea unor terase de mari dimensiuni care vor aduce și confortul exterior și vor fi îmbogățite cu vegetație”, a precizat Flavius Petriș.

Vor fi ridicate acolo 128 de unități locative, vor fi construite 160 locuri de parcare, toate în subteran, iar locatarii vor dispune de 4 spații comerciale, de facilități pentru a practica diferite tipuri de activități și se vor putea întâlni într-o piațetă centrală la o șuetă sau se vor putea plimba pe aleea pietonală înverzită, prevăzută cu spații de recreere.

Incubcenter pentru viitorii specialiști

Multe dintre proiectele pe care le-am (re)descoperit în cadrul panelului dedicat investitorilor poartă semnătura arhitectului Angela Kovács, care s-a alăturat unei echipe valoroase, cea a companiei Multinvest, condusă de Gogolák Hrubecz Zsolt.

Tandemul de profesioniști a fost, de asemenea, recompensat cu o distincție și un tablou semnificativ pentru activitatea Multinvest, ca o răsplată simbolică pentru proiectele realizate de companie.

Fondat acum peste 25 de ani, Grupul Multinvest, cu linii multiple de business azi – proiectare, antreprenoriat general, dezvoltator imobiliar în domeniul office – dezvoltă un proiect nou si foarte special, un incubator de afaceri. Descris ca un vis, un proiect de suflet, Incubcenter a început să fie proiectat din 2018, când compania a atras o finanțare europeană, ceea ce s-a dovedit un demers complicat care a însemnat 5 ani de la inițiere la execuție.

“Un incubator de afaceri înseamnă profesionalism și un mentorat pentru tineret pentru că nu prea discutăm despre ce se întâmplă cu generația următoare pentru construcții. Incubatorul de afaceri este sectorial, pe industria construcților care este foarte vastă. Tot ce am folosit ca materiale și ca rezultat în această clădire vrea să fie un exemplu de calitate. Clădirea va fi nZeb la sfârșit, cu măsurători chiar de suprapresiune”, a arătat Gogolák Hrubecz Zsolt.

Incubcenter realizat în zona Gării Mari, o zonă pe care echipa Multinvest pariază pentru viitor, va fi inaugurat în luna octombrie, în această vară urmând ca imobilul să fie mobilat.

Arhitectul Angela Kovács ne-a dezvăluit din ceea ce a însemnat provocarea restaurării ”Cocoșului de Aur”, lăsând în poveste să curgă emoțiile.

“Mă bucur că la trei zile de la inaugurarea oficială, în clădirea aceasta se întâmplă o conferință despre arhitectură, urbanism și dezvoltare urbană.

Este un loc magic care are o încărcătură care nu se poate exprima în cuvinte, o clădire foarte valoroasă, în care s-a trăit frumos, bine, iar în ultimii 20 de ani nu a fost utilizată la adevărata ei valoare. Proprietarul a luat clădirea de care cred că s-a îndrăgostit, ca și mine, care l-a acaparat”, sunt câteva dintre gândurile arhitectului care a subliniat că acest proiect este rezultatul muncii de echipă, un întreg colectiv de proiectanți, executanți și beneficiar contribuind la revenirea la viață a acestei clădiri de patrimoniu.

Proiectul nu a fost ușor. “Am avut surprize mai ales cu structura clădirii, a trebuit să consolidăm unele elemente din clădire, dar a trebuit să îi respectăm caracterul, forma, volumul, decorațiile”, a mai adăugat Angela Kovács, însă, cu siguranță, așa cum a subliniat invitata, “e un loc pe lângă care nu treci, îți rămâne întipărit în minte”.

Arhitectul a vorbit și despre tendințele europene și naționale în domeniul dezvoltării rezidențiale și nu numai, o temă pe care a abordat-o amplu și la care vom reveni în edițiile viitoare.

Concept 9, după aproape două decenii

Concept 9 este unul din marile proiecte imobiliare ale județului. Mircea Musgociu, administrator al companiei Profitec, dezvoltator al proiectului Concept 9, a fost onorat cu o distincție și un tablou în semn de recunoaștere pentru valoarea acestui proiect, care a început să se întrupeze acum aproape două decenii.

“Primele investiții în zona pe care toată lumea o cunoaște ca livada le-am început în urmă cu 18 ani, zona era în plină dezvoltare și am avut o intuiție. Erau peste 60 loturi de teren, am căutat proprietari în Germania, în Ungaria, în toată Europa, a fost foarte greu să adunăm tot terenul, cele 24 de hectare pe care am făcut PUZ-ul. Trebuia cineva mai puternic decât eram eu financiar care să investească în zona respectivă. Și așa am adus NEPI în Târgu Mureș, a fost o oportunitate extraordinară pentru că părinții lui Alex Morar, care a ajuns CEO la NEPI, sunt din Târgu Mureș, el s-a născut aici. A fost o decizie și de patriotism local ca să facă o investiție de 70 milioane de euro, consistentă pentru Târgu Mureș. Odată cu venirea NEPI, am conturat și zona de dezvoltare rezidențială și încă una comercială. Pentru proiect și PUZ am lucrat cu arhitectul Angela Kovacs”, a rememorat Mircea Musgociu etape din acest proiect.

Pentru pasionații de cifre, 2,5 milioane de euro a costat doar viabilizarea zonei – de la drumuri la rețelele de utilități. Totodată, Concept 9 a fost evaluat inițial la 15 milioane de euro, iar astăzi estimarea este că, din cauza inflației, a prețurilor în creștere a materialelor de construcții, fondurile alocate proiectului vor atinge 18 milioane de euro. Blocurile de locuințe sunt realizate din materiale de construcții și finisaj de top, locatarii/ proprietarii vor beneficia de servicii de concierge – recepție într-un spațiu generos cu o înălțime de 6 metri, și de alte servicii comerciale și de relaxare.

“Va fi centru comercial, un street mall în completarea mall-ului NEPI, un McDrive, o să încercăm să aducem și un concept de sală de sport – o franciză germane, și alte servicii”, a completat Mircea Musgociu.

Prima etapă va fi finalizată în martie 2022, iar la diferență de 2 luni va fi predat fiecare bloc.

O comunitate. Maurer Imobiliare

Bogdan Oancea – director general Maurer Imobiliare, a ridicat distincția și tabloul pentru cel mai amplu ansamblu rezidențial din Târgu Mureș – Maurer Residence, care va cuprinde 3.500 de apartamente când va fi finalizat.

Proiectul se construiește în mai multe faze, prima însemnând 28 de imobile cu un total de 1.700 de apartamente. Momentan sunt predate proprietarilor 12 blocuri.

“Suntem în grafic, nu avem nicio zi de întârziere față de termenele contractuale”, a subliniat invitatul, continuând: “Maurer Imobiliare a creat în primul rând o comunitate, comunitatea neînsemnând niște pereți, niște apartamente simple, goale, ci comunitatea însemnând o zonă verde, locuri de joacă, locuri de agrement, precum și locul din vecinătatea cartierului. Ne bucurăm că proiectul nostru este unul de referință în acest oraș frumos”.

Deoarece, după cum suntem familiarizați, “Maurer Imobiliare a creat în primul rând o comunitate”, cred că nu surprinde pe nimeni anunțul făcut de Bogdan Oancea referitor la parteneriatul cu Lidl și reconfigurarea zonei.

“Dezvoltarea va continua printr-un parteneriat cu Lidl, va fi construit acel supermarket odată cu crearea și a unei infrastructuri, în special a unor sensuri giratorii și lărgirea unor artere, raportate la prezența acelui mare lanț de supermarket-uri. Va fi un spațiu de agrement, chiar și un lac pentru agrement, vor fi toate acele funcționalități cuprinse în PUZ care sunt promisiunea noastră pentru locuitori”, a conchis directorul general Maurer Imobiliare.

Green Residence, niciun apartament la fel

Am rămas tot în zona Tudor, doar ne-am mutat spre Livezeni, unde Fomco Imobiliare a dezvoltat proiectul Greeen Residence. Nyulás Bernát – fondator si proprietar Fomco Group, și Szidónia Székely – director executiv Fomco Imobliare – au fost invitații colegului nostru Florin Marcel Șandor, care au fost, de asemenea, distinși cu un trofeu și un tablou pentru viziune și realizări în domeniul imobiliar.

Echipa Fomco Imobiliare și-a exersat mai întâi mâna într-un proiect de mai mici dimensiuni, după cum a mărturisit proprietarul Fomco Group. 

“Suntem poate cei mai noi dezvoltatori imobiliari din Târgu Mureș. Inițial a fost greu, am învățat mult din experiența noastră proprie. Nu am pornit cu un proiect mare, am construit un bloc cu patru etaje, și după ce am gustat un pic domeniul, atunci am avansat un proiect mai mare. Au fost multe experiențe, și plăcute, și neplăcute, dar în final cred că a fost o decizie înțeleaptă, cred că am creat ceva frumos și de viitor”, a explicat Nyulás Bernát.

O doamnă care nu refuză nici echipamentul de șantier, dar care are și experiența vânzărilor și comunicării, Szidónia Székely le-a mulțumit pentru distincția primită echipei, partenerilor, în special partenerului principal pe partea de agenție imobiliară – lui Raul Truța – Fayora Imobiliare, și clienților, ca apoi să sublinieze ce îi motivează în munca lor cotidiană.

“Ca misiune și viziune avem ca obiectiv foarte clar stabilit la nivelul Fomco Imobiliare și chiar a Grupului Fomco. Dorim să livrăm calitate, dorim să oferim o bunăstare proprietarilor, în special mizăm pe calitate, excelență, integritate, corectitudine atât față de clienții noștri, cât și față de partenerii noi”, a spus directorul executiv Fomco Imobiliare.

Proiectul Green Residence, care înseamnă 6 blocuri cu 10 etaje când va fi finalizat, vine cu provocări zilnice.

“Este greu, dar este frumos să fii în domeniul imobiliare și, mai ales, în activitatea zilnică. Avantajul nostru este că încercăm să îmbunătățim proiectul de la fază la fază. În prima fază am avut predate în jur de 200 de apartamente, unde avem deja locatari care folosesc în mod activ apartamentele, acum suntem în faza de predare a încă 200 și avem în construcție alte 200. Apartamentele le predăm în stare semifinisată, ceea ce credem că este important din punct de vedere al proprietarilor, pentru că se pot finisa după gusturile fiecărui proprietar în parte. Deci niciun apartament nu este la fel. Am introdus tâmplărie din lemn stratificat, am introdus în toate imobilele încălzire în pardoseală, deci încercăm să aducem câte o noutate la fiecare proiect”, a mai completat invitata.

Nyulás Bernát ne-a mai povestit noutăți despre Fomco Solar, însă tema energiei regenerabile o vom readuce în discuție în edițiile noastre viitoare, cum va rămâne de actualitate pentru următoarele două decenii cel puțin.

RUA Invest Home, 500 de apartamente în Tudor

Întotdeauna o prezență surprinzătoare și plăcută l-a descris colegul nostru pe Doru Borsan, administrator Neotech City și Rua Home Invest, pentru a-i înmâna o distincție și un tablou în semn de apreciere pentru activitatea de promovare a inovațiilor în tehnologie smart și pentru activitatea imobiliară.

Cu un discurs de încălzire prin care a îndemânat la colaborare între investitori, Doru Borșan a vorbit apoi despre proiectul imobiliar pe care RUA Home Invest îl va dezvolta în cartierul Tudor.

“Am cumpărat 12-13 hectare în cartierul Tudor, iar acum m-am hotărât să merg înainte cu proiectul, să construiesc, sper ca în octombrie să fie eliberată autorizația de construire. Este un proiect care însumează circa 500 de apartamente, spații verzi, tehnologii moderne, începând de la panouri solare, pe care le vom lua de la Fomco Solar”, a povestit Doru Borșan despre proiect.

Acesta a ținut să amintească despre colaborarea cu Primăria Târgu Mureș care a înțeles eficiența tehnologiilor 3D și geospațiale puse la dispoziție de Neotech City pentru Direcția Arhitect Șef și Urbanism din cadrul autorității locale.

“S-a organizat un proiect My City de către Primăria Târgu Mureș prin care se cerea ajutorul a 100 de arhitecți din Europa, pentru a veni cu idei de reamenajarea și reorganizarea a principalelor cinci bulevarde din oraș și a centrului orașului. Noi le-am pus la dispoziție 100 de parole, s-au logat de la ei din birou pe tehnologia noastră 3D și au venit cu idei, revoluționare unele pentru reamenajarea acestor spații. Așa am făcut un pas înainte”, a mai adăugat invitatul.

Arossa Center, proiect multifuncțional în Centru

Am revenit apoi din nou în zona centrală a municipiului Târgu Mureș, pentru un proiect special. Punte între zona istorică a orașului și Târgu Mureșul generațiilor viitoare. Arrosa Center. Petrică Sala a fost distins cu trofeul evenimentului și cu un tablou amintire a provocării proiectului Arossa Center.

“A fost destul de greu, vreo patru ani de umblat la Sibiu, la București, dar am reușit. Sunt trei clădiri, partea din față sunt birouri, apoi 25 de apartamente, plus partea de spații comerciale la parter”, a menționat Petrică Sala despre proiectul realizat după planurile arhitectului Angela Kovács în zona 0 a municipiului.

Birourile sunt deja finalizate și închiriate, iar apartamentele vor fi puse în vânzare cel mai probabil la finalul acestui an.

Al patrulea punct de lucru al Centrului de Sticlă

Sticla, un element tot mai important în construcții. Primer Electro, companie de top în prelucrarea sticlei, merită cu certitudine distintincțiile noastre. Peste 25 de ani de activitate, multe investiții și produse de calitate ridicată. Szilágyi Timea, reprezentant al companiei, a ridicat distincția și tabloul oferite de Zi de Zi și Transilvania Business.

Povestea Centrului de Sticlă a pornit cu doi prieteni – proprietarii Lörincz Attila și Kocsis Lajos – care au început cu tăierea sticlei.

Astăzi, compania deține trei puncte de lucru și oferă o gamă foarte vastă și variată produse din sticlă și accesorii de calitate și de top. Iar povestea nu se oprește aici.

“Derulăm o investiție destul de mare pentru a construi al patrulea punct de lucru, în Livezeni, vom aduce noi utilaje pentru a ne diversifica producția și a crește capacitatea de producție. Tendința de a folosi sticla și accesoriile din sticlă este în creștere acum, de aceea ne-am dorit să fim aici, ca să colaborăm”, a anunțat Szilágyi Timea.

Distinși pentru proiecte și activitate

Pentru proiectele rezidențiale pe care le-au derulat și/ le derulează au mai fost distinși Losonczi Zoltán, administrator al firmei SC Immobiliarae și dezvoltator Bastion Residence, și Sepsi László, fost internațional al echipei României la fotbal, dezvoltator al proiectelor Unirii Greeen Park Residence și Lavandei Residence.

Retacom este compania mureșeană care a rezistat, precum tăria oțelului bine călit în lupta cu marii concurenți naționali și internaționali. Administratorul companiei Szász Mihály a fost distins pentru cei aproape 25 de ani de activitate. 

Compania Gombos Security, care prin serviciile sale sprijină segmentul rezidențial, a fost, de asemenea, premiată, trofeul și tabloul fiind oferite administratorului Gombos Attila.

Pentru cei interesați de dezvoltarea imobiliară din Municipiul Târgu Mureș și din județ, mai menționăm că, peste aproximativ două săptămâni, va apărea o nouă ediție a ziarului ”Zi de Zi – Mureșul Rezidențial.”

Mulțumiri partenerilor

Conferința ”Mureșul Rezidențial 2022. Dezvoltarea durabilă” a fost organizată cu sprijinul unui partener principal, DAW Bența – Caparol, și cu suportul următorilor parteneri: Romur, Concept 9 Residence, Fomco Imobiliare, Bastion Residence, Lavandei Residence, Unirii Green Park Residence, Maurer Residence, Arrosa Center, Neotech, RUA Homeinvest, Centrul de Sticlă, Multinvest Group, Aliat Auto, Universitatea de Medicină Farmacie, Știinte și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș – Facultatea de Arhitectură, Velux, Profelis, Reta Com, Fomco Solar,  Brisk, Gombos Security, Mobilavogue, Negro Construct, Fayora Imobiliare, Wine Box și Crama Villa Vinea.

Prezenți la eveniment cu două autoturisme electrice expuse în grădina restaurantului ”Cocoșul de Aur”, reprezentanții Aliat Auto au spus următoarele: ”De mai bine de 20 de ani, Aliat Auto Târgu Mureș, dealer autorizat Mercedes-Benz, este alături de toți cei care consideră că inovația în domeniul lor de activitate va aduce progresul urbei. Suntem și de aceasta dată alături de antreprenorii din domeniul imobiliar, înfruntând alături de ei noile provocări ale pieței. Într-un fel sau altul, la un anumit nivel, luptăm și noi pentru schimbarea mentalităților, pentru imprimarea unei noi traiectorii a pieței auto din zonă. Pentru că a opta acum pentru o mașina electrică este un gest îndrăzneț, o provocare care necesită viziune și conștientizarea faptului că viitorul se va desena pe alte coordonate decât cele pe care s-a creionat pana acum. Iar aceasta este provocarea pe care Aliat și Mercedes EQ o propun acum pieței locale; să ne gândim mai mult la mediu, să ne drămuim mai mult resursele astfel încât copiii noștri să aibă, poate, un viitor mai echilibrat.”

La reușita evenimentului au avut un rol important și Cătălin Nicolau,  Andrei Mihaly – transmisii video live pe Facebook, Cristina Gânj (Bristena) – foto, Sipos Laszlo – Mammoth Stage – proiectare imaginii pe ledscreen.

Garden Party-ul a fost asigurat de solistul Pavel Belski, care a oferit mai multe reprize de muzică ușoară – live, cu implicarea și a DJ-ului Adrian Țepeș, iar preparatele culinare servite în frumosul restaurant ”Cocoșul de Aur” au fost pregătite de echipa condusă de Chef executiv Dragoș Chiorean.  

Text: Alex TOTH, Ligia VORO

Foto: Cristina GÂNJ (Bristena)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.