Grupul ‘Înţelepţilor’ îndeamnă la negocieri de pace Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 81 Vizualizări

Grupul ‘Înţelepţilor’ îndeamnă la negocieri de pace

Foşti responsabili şi lideri mondiali, reuniţi în grupul ‘Înţelepţilor’, îndeamnă, într-un comunicat dat publicităţi, la o soluţie negociată în Ucraina, arătându-se îngrijoraţi mai ales de impactul conflictului asupra păcii mondiale şi a preţurilor la alimente.

În timp ce condamnă cu putere invazia rusă în Ucraina, ‘Înţelepţii’ cheamă comunitatea internaţională ‘să ia măsuri specifice pentru a reduce riscurile unei catastrofe nucleare şi impactul războiului din Ucraina asupra preţurilor alimentare mondiale, şi să se pregătească pentru negocieri pentru a se pune capăt conflictului’.

‘A pune capăt, prin intermediul diplomaţiei, suferinţei umane provocate de acest război trebuie să fie principala prioritate a comunităţii internaţionale’, afirmă ei.

‘Înţelepţii’ amintesc că ’14 milioane de ucraineni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele’ şi că ‘peste 260 milioane de persoane care nu sunt vizate de conflict se confruntă cu o sărăcie extremă din cauza’ creşterii preţurilor mondiale la alimente şi energie. Grupul foştilor responsabili cheamă, de asemenea, ‘Rusia, Ucraina şi alte ţări să lucreze în colaborare cu Naţiunile Unite pentru a securiza fără întârziere exportul de grâu pe pieţele mondiale’.

‘Facem apel la secretarul general al ONU să facă uz de bunele sale oficii pentru a institui mecanisme de negociere, chiar dacă nu toate părţile în conflict sunt încă pregătite să negocieze cu bună-credinţă’, adaugă ei.

Acest apel la negocieri survine la două zile după cel lansat de fostul secretar de stat american Henry Kissinger, care, vorbind în faţa Forumului Economic Mondial de la Davos, a apreciat că ‘negocieri de pace ar trebui să înceapă în următoarele două luni’. El s-a arătat îngrijorat în special de faptul că acest conflict ar putea să îndepărteze şi mai mult Rusia de concertul naţiunilor.

Printre ‘Înţelepţi’, grup fondat de Nelson Mandela în 2007 şi care reuneşte foşti responsabili care lucrează pentru pacea în lume, figurează fostul secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ex-preşedinta irlandeză Mary Robinson sau fostul preşedinte chilian Ricardo Lagos. Fostul preşedinte american Jimmy Carter este membru de onoare al grupului.

AFP

( www.agerpres.ro )

Foto: https://blacknews.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE