Home / Sanatate / Prefectura Mureş susţine proiectul de screening al cancerului de col uterin

Prefectura Mureş susţine proiectul de screening al cancerului de col uterin

Distribuie

Desfăşurată sub egida “Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului”, 25-31 mai 2022, întâlnirea de miercuri, 25 mai 2022, din oraşul Ungheni, a reunit la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Mureş, respectiv Prefectul Judeţului Mureş, Mara Togănel, directorul executiv al DSP Mureş, dr. Iuliu Moldovan, şi echipa proiectului de screening al cancerului de col uterin – managerul proiectului, dr. Cosmina Uzun, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, ec. Mariana Cernat, reprezentanţi ai Universităţii de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. dr. Septimiu Voidăzan şi prof. dr. Silviu Morariu.

Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, susţine caravana de screening încă de la debutul programului, transmiţând, de nenumărate ori, femeilor din grupul ţintă mesajul de a fi responsabile şi de a participa la acţiunile acestui program, invitându-le la testare gratuită.

“Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului” se desfășoară sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, având ca temă: Și tu poți preveni cancerul!

“Implicarea promotorilor sănătății, dar şi a autorităţilor locale în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin testare, prin vizite regulate la medicul specialist, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor. Numai dacă acţionăm împreună, medici, paciente, autorităţi locale, putem învinge cancerul de col uterin. Diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin crește șansa de vindecare și prin aceasta crește rata de supravietuire. De aici vine importanța extraordinară a programelor de screening!”, a declarat dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

De altfel, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin s-a deplasat miercuri, 25 mai 2022, în oraşul Ungheni, judeţul Mureş, începând cu ora 15.00, la Căminul Cultural.

Toate femeile din grupul ţintă 24-29 de ani au fost invitate să participe la testare gratuită Babeş-Papanicolaou, în cadrul programului dedicat promovarii prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

De asemenea, femeile din grupul ţintă 30-64 de ani au fost invitate să participe la acţiunile de informare-educare-conştientizare, al căror scop este de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin şi a controalelor medicale regulate pentru a-și însuși un stil de viață sănătos.

Demersul nostru își propune să atragă toți factorii sistemului de sănătate si autoritățile locale și regionale în crearea unui cadru funcțional pentru sprijinirea accesului la informații și servicii de prevenire a cancerului de col uterin pentru toate femeile din regiunea Centru.

Obiectivul proiectului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.