Home / Cultură / 122 de icoane restaurate la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

122 de icoane restaurate la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a organizat conferințele finale a două proiecte finanțate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, în data de 19 și 20 mai 2022. Muzeul Etnografic al Transilvaniei este promotorul proiectelor, iar parteneri sunt Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia.

Ziua de joi, 19 mai, a debutat cu un training susținut de asociația NUDA AS, care a avut ca temă impactul tehnologiei multimedia în muzee.  După curs, a început  Conferința de finalizare a proiectului Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția MET. 

„A fost prezentat proiectul, insistându-se pe unul din rezultatele acestuia, adică 66 de icoane restaurate sau conservate în cadrul proiectului, care fac obiectul unei expoziții inovative deschise la sediul instituției. După prezentările realizate în cadrul conferinței, participanții au avut ocazia să viziteze expozițiile din cadrul proiectelor și să experimenteze tehnologia VR (realitate virtuală)”, au transmis reprezentanții instituției de cultură.  

A doua zi, vineri 20 mai, a avut loc conferința de finalizare a celui de-al doilea proiect, intitulat Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale. 56 de obiecte aparținând bisericii din cadrul Parcului Etnografic au fost restaurate și conservate în cadrul proiectului, și  sunt expuse în cadrul unei expoziții inovative.

Ambele expoziții pot fi vizitate în forma fizică, dar și prin intermediul realității virtuale, la sediul instituției (str. Memorandumului nr. 21).

Mălina MORARU

Citeste si:  Daniel Oltean, despre cum profesiile au dat naștere unui om ce caută adevărul și dreptatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„În căutarea lui Olivér Pittner”

Sala de Oglinzi din incinta Palatului Culturii din Târgu Mureș a găzduit, în urmă cu …