Cultfort, un proiect de revitalizare a vieții artistice din Sighișoara Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 212 Vizualizări

Cultfort, un proiect de revitalizare a vieții artistice din Sighișoara

Fundația Mihai Eminescu Trust a lansat vineri, 29 aprilie 2022, proiectul „Cultfort – Fortăreață de cultură urbană”, printr-un  micro-târg cultural interactiv, organizat într-unul din simbolurile cetății medievale din Sighișoara, Casa cu Cerb, la Centrul Cultural Româno-German. Artiști de pe scena culturală a Sighișoarei au prezentat inițiative și acțiuni pentru care vizitatorii curioși și-au putut manifesta interesul. În total, 26 de inițiative culturale din oraș și din zonă și-au trimis reprezentanți la eveniment, printre aceștia numărându-se pictori și artiști plastici, meșteșugari locali, coordonatori de trupe de teatru, reprezentanți ai asociațiilor de voluntariat, ghizi locali, restauratori în lemn, inițiatori de festivaluri culturale. Evenimentul a prilejuit discuții și networking cultural între participanți, vizitatori și jurnaliști. Lansarea a continuat cu un târg cultural interactiv, animat de personaje și muzică medievală, o bună ocazie de conectare culturală a comunității și a publicului larg

În acest sens, reprezentanții Fundației Mihai Eminescu Trust, au acordat un interviu Cotidianului Zi de Zi pentru a oferi mai multe informații legate de acest proiect amplu.

Ce este Fundația Mihai Eminescu Trust?

Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) își are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara și are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți. Viziunea MET este de a genera mândrie și bunăstare în rândul membrilor comunității, construind împreună cu ei un viitor sustenabil prin punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural. 

Ce este și cui se adresează Cultfort?

Fortăreață de cultură urbană, este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, Apelul 4 – Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței publicului (sesiunea 2). Proiectul are o durată de 24 de luni și beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 794.115 lei (160.937,84 euro), la care se adaugă contribuția proprie a Fundației Mihai Eminescu Trust – 98.149 lei (19.891,19 euro). Cultfort este un proiect de revitalizare culturală a Cetății Medievale Sighișoara și a comunității sighișorene. Intervenția proiectului se realizează pe 3 paliere: la nivel cultural, economic și social. Proiectul va implica artiști, antreprenori din domeniul culturii, generația tânără sighișoreană și publicul larg, locuitori ai Sighișoarei și vizitatorii municipiului.

„Prin acest proiect, Fundația urmărește dezvoltarea integrată a sectorului cultural creativ din Sighișoara, prin consolidarea competențelor de planificare strategică, antreprenoriat și management cultural a profesioniștilor și practicanților din sectorul cultural-creativ din Sighișoara. Proiectul țintește totodată către creșterea gradului de acces la cultură a publicului larg, prin îmbogățirea ofertei culturale a Sighișoarei cu 23 de evenimente de artă clasică, modernă, populară sau contemporană, crescând numărul de vizitatori în Sighișoara, până în 2023. Un alt obiectiv este dezvoltarea publicului consumator de cultură în rândul generației tinere din Sighișoara, prin crearea unui spațiu cultural neconvențional și implicarea a copiilor și tinerilor sighișoreni într-un program non-formal de educație cultural-artistică”, a declarat Liza Bunescu, reprezentanta Compartimentului de Comunicare a Fundației.

Readucerea la viață a Sighișoarei artistice

Contextul cultural al Sighișoarei este unul favorabil în plan național și extern, cu potențial de îmbunătățire și creștere. Din păcate, așa cum au comunicat reprezentanții MET, „ în comunitate resursele culturale existente nu sunt valorificate suficient de responsabil, iar oferta culturală a Sighișoarei se concentrează pe organizarea periodică a unor evenimente, care nu au continuitate și nu îndeplinesc o viziune unitară asupra direcțiilor de dezvoltare culturală a Sighișoarei. Promovarea municipiului se axează în principal pe valorile culturale istorice, nu pe cele artistice sau de inovație culturală. În lipsa unei abordări „fresh” și continue, cetățenii percep orașul ca un oraș oprit în timp, în care nu se întâmplă nimic, din care lipsesc inițiativele, iar audiența culturală este minimă. Spațiile în care se desfășoară activitățile culturale sunt insuficiente și de multe ori neadecvate. Majoritatea celor 9 turnuri din Cetatea medievală Sighișoara sunt închise și insuficient valorizate din punct de vedere artistic și cultural. Singurele două turnuri cu acces permanent estival sunt Turnul Cojocarilor – restaurat de Fundația Mihai Eminescu Trust – și Turnul Fierarilor. Oferta adresată tinerei generații este limitată și de calitate culturală îndoielnică. Generația tânără, deși locuiește într-un oraș încărcat de istorie culturală, în lipsa unei oferte culturale adaptate vârstei lor, se limitează la alternative accesibile: televiziunea și canalele de social media”, a mai explicat Liza Bunescu.

Printre obiectivele propuse, se numără restaurarea Turnului și a Bastionului Măcelarilor și, mai apoi, amenajarea acestora în cadrul proiectului Cultfort. Reprezentanții MET consideră că deschiderea Turnului și Bastionului pentru publicul larg va avea un impact major asupra comunității dar și în rândul vizitatorilor, atrași în această zonă a Cetății, mai puțin cunoscută, decongestionând Piața Cetății care este supraaglomerată în sezonul estival. Amenajarea și dotarea Turnului și Bastionului Măcelarilor și transformarea în spații de cultură neconvenționale, vor contribui la consolidarea publicului consumator de cultură existent, dar va atrage și un public nou din comunitate, și din afara ei. De asemenea aceștia își mai propun organizarea periodică a evenimentului de dezbatere publică ”Cafeaua Interculturală” și lansarea unui chestionar on-line, pentru a elabora o Strategie culturală a municipiului Sighișoara. Totodată organizatorii lansează apelul către artiștii locali, care doresc să se implice în activități de educație non-formală

Are nevoie Sighișoara de o astfel de strategie?

Din consultarea publică pe tema valorificării clădirilor de patrimoniu din proprietatea municipiului, organizată în 2019 de Fundația Mihai Eminescu Trust cu factori interesați în domeniul cultural a reieșit nevoia de schimbare a perspectivei de valorizare a spațiilor existente, dotarea de noi spații culturale, de implicare a mediului de afaceri, îmbunătățirea managementului instituțiilor culturale, crearea de programe de educație non-formală. 

„Oferta culturală a Sighișoarei se concentrează pe organizarea anuală a unor evenimente cum ar fi Festivalul de Blues, Zilele Culturii Germane, Sighișoara Medievală, Academia Muzicală de Vară, Pro Etnica, Festivalul Fanfarelor și Târgul Meșteșugarilor. Intercalat se organizează evenimente culturale punctuale, pentru a marca sărbători naționale și/sau europene, prin prelegeri, expoziții foto sau lansări de carte. Muzeul de Istorie, teatru independent al Asociației TACT 2010 și Asociația Artiștilor Plastici sunt actori culturali din Sighișoara care în ciuda provocărilor pe care le întâmpină, organizează evenimente culturale într-un mod regulat. Abordarea integrată și inovatoare a proiectului se referă în diversitatea activităților, adresate atât adulților, cât și copiilor și tinerilor, organizarea unei palete largi de evenimente culturale de artă clasică, modernă, populară și contemporană. Pentru implementarea proiectului vom crea o platformă de dialog intercultural și vom organiza două cursuri de formare profesională: antreprenoriat cultural și fundraising cultural, îi invităm pe tinerii comunității la ateliere de creație și experimentare ce vor include ateliere de inițiere în arhitectură, de descoperire a istoriei locale și de experimentare a artelor: fotografie, pictură pe lemn și pânză, artă urbană. 

Apoi sunt prevăzute o serie de evenimente de conectare culturală în comunitate: evenimente culturale senzoriale, precum expoziții de fotografie, evenimente de video-mapping și artă culinară, proiecții de filme, reprezentații de teatru contemporan, concerte”, au transmis reprezentanții Fundației.

Prin acest proiect, Fundația Mihai Eminescu Trust pune bazele unui parteneriat local funcțional în sectorul cultural-creativ al Sighișoarei, care să îmbunătățească oferta culturală locală, să dezvolte publicul și să revitalizeze patrimoniul construit prin artă contemporană. Fundația consideră Cultfort un proiect care presupune bătătorirea drumului spre a crea din Turnul și Bastionul Măcelarilor o destinație de rezidență artistică, care în viitor să fie căutată și de către alți artiști, educatori sau voluntari, care să fie dispuși să investească energie, suflet și să împărtășească din cunoștințele și calitățile lor artistice comunității sighișorene. 

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE