- redactia
- 0 comentarii
- 2573 Vizualizări
Ce să faci în Târgu Mureș. TOP 10 locuri în care trebuie să ajungi neapărat
9 iunie 2022Târgu Mureș este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Cei care vizitează orașul probabil vor afla imediat de Piața Trandafirilor, unde se află nenumărate clădiri vechi și un aer de boemie al vremurilor trecute. Dacă te întrebi ce să faci în Târgu Mureș, în acest articol îți prezentăm câteva locuri în care trebuie să ajungi. De asemenea, în rubrica de comentarii de la sfârșitul articolului vă rugăm să ne ajutați să completăm această listă și cu alte locuri frumoase din Târgu Mureș.
Zoo Târgu Mureș și Platoul Cornești. Platoul a fost amenajat la inițiativa primarului György Bernády, la începutul secolului trecut. Aerul curat din pădure ar fi fost menit să favorizeze recuperarea celor care aveau boli pulmonare, în cadrul unui sanatoriu. Din cauza Primului Război Mondial nu a mai fost dus la final proiectul. S-a reușit doar construirea unui restaurant în 1907 și a unui poligon de tir sportiv. Mai târziu, comuniștii au construit un teren de joacă, un teatru de vară, o cale ferată îngustă și grădina zoologică.
Grădina Zoologică, principala atracție a Platoului Cornești acum, a fost înființată în anii `60, și se întinde pe o suprafață de 40 de hectare. Vedetele sunt cele două femele elefant, Tania și Hela. Aici puteți vedea și maimuțe, lei, crocodili de Nil, mufloni, vidre, vulpi, oi cu coamă, porci mistrți din America Latină, canguri pitici, pume, jaguari, leopard, tigri bengalezi și siberieni sau urși. De asemenea, sunt și numeroase păsări din toate colțurile lumii, precum: lebede albe și negre, rațe mandarine și caroline, struți, gâște canadiene, gâște de Toulouse, pelicani sau papagali.
Palatul Culturii Târgu Mureș. În această clădire reprezentativă pentru orașul Târgu Mureș funcționează mai multe instituții culturale, cum ar fi Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, Biblioteca Județeană sau Galeriile de artă din cadrul Muzeului Județean. Pot fi vizitate galeriile de artă maghiară modernă și de artă modernă, Cameră memorială Bernády (fost primar), Sala Secession, Galeria Ion Vlasiu, Galeria Dósa Géza sau Cameră memorială Dandea (fost primar). Cei care se întreabă ce să faci în Târgu Mureș și vor să viziteze Palatul Culturii, trebuie să știe că programul de vizitare este de marți până vineri, între orele 9:00 și 17:30, iar sâmbăta și duminica e deschis între 9:00 și 15:30.
Cetatea medievală Târgu Mureș. Se află în centrul orașului. A fost construită între 1605 și 1653. Are o suprafață de 4,3 hectare și șapte bastioane unite prin ziduri. În interiorul său se găsește Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie. În anul 2011 a început o amplă lucrare de reabilitare a cetății medievale cu fonduri europene. Au fost restaurate picturi, stucaturi, fresce, elemente decorative exterioare și tâmplării. De asemenea, au fost remodelate zidurile exterioare și interne, au fost amenajate căi de acces pietonale și s-au făcut amenajări peisagistice. E deschisă zilnic între 9:30 și 21:00.
Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Se află în Palatul Toldalagi, unul dintre cele mai însemnate monumente ale orașului, care datează din secolul al XVIII-lea. Patrimoniului muzeului conține colecții etnografice valoroase, de la port popular și textile de interior, până la obiecte din lemn, ceramică, piese din metal și os precum și obiecte de cult religios, icoane pe lemn și sticlă sau diverse alte piese din creația contemporană. Programul de vizitare este între 9:00 și 16:00, de marți până vineri. Sâmbătă este programul de la 9:00 la 14:00 și duminică de la 9:00 la 13:00. Lunea este închis.
Biblioteca Teleki-Bolyai. A fost deschisă ca bibliotecă în anul 1802 și aici pot fi găsite colecții de cărți științifice cu caracter enciclopedic. Ideea de a deschide o astfel de bibliotecă îi aparține lui Sámuel Teleki (1739-1822), originar din județul Mureș. Acesta a urmat studii umaniste și științifice în centre culturale din Olanda, Franța sau Elveția. În timp a devenit un bibliofil competent, iar vasta sa cultură a stat la baza criteriilor după care a ales cărțile pentru colecția sa pe care a decis să o împărtășească cu ceilalți. Aici pot fi admirate și o parte din obiectele personale ale celor doi Bolyai, János şi Farkas Bolyai, matematicieni de renume.
Scara Rakoczi din Târgu Mureş. A fost pictată în motive tradiționale în anul 2014. Cele 70 de trepte fac legătura între strada Revoluției și Parcul Cetății Medievale. Însă nu doar pictura impresionează, ci și istoria ei. A fost construită în anul 1902 de meșterul Soos Pal, care a ridicat mai multe clădiri în oraș. Numele ei vine de la principele Transilvaniei Rakoczi al II-lea, care a condus revoluția maghiarilor împotriva dominației habsburgice între 1703 și 1711. Scara Rakoczi a fost vopsită în cadrul unui proiect denumit „Digital Transilvania” al Asociației Green Art Tour.
Ce să faci în Târgu Mureș. Locuri de vizitat în apropiere
Salina Praid. Se află la granița dintre județele Mureș și Harghita și este renumită pentru efectele sale curative. De asemenea, nu este doar una dintre cele mai mari mine de sare din Europa, ci și una dintre cele mai spectaculoase. Datează din epoca romană.
Cetatea Medievală din Sighișoara. Este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat nu doar din zonă, ci din întreaga țară. Se află la aproximativ 50 de kilometri de Târgu Mureș. Este singura cetate din Europa de Sud-Est încă locuită. A fost construită de sași în secolul al XII-lea. Poarta centrală este apărată de cel mai important turn – Turnul cu Ceas.
Stațiunea Sovata. Este cunoscută și ca „perla stațiunilor balneoclimaterice din Transilvani”. Nămolul de aici are calități terapeutice. Are mai multe lacuri helioterme, iar aerul este foarte curat. Se evidențiază Lacul Ursu, considerat cel mai mare lac helioterm din lume. Este singurul lac căruia i se cunoaște cu exactitate anul, ziua, ora și minutul formării. Istoricul Jozsa Andras a făcut o cercetare și a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11:00, pe locul unei pășuni pe care curgeau două pârăiașe ce dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare din apropiere.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu