Ce vedem la Cinema Arta în Festivalul Filmului Francez Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

Ce vedem la Cinema Arta în Festivalul Filmului Francez

Cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale,  Festivalul Filmului Francez (FFF), își așteaptă spectatorii la Cinema Arta.  Proiecțiile vor avea loc pe parcursul a patru zile, între 9-12 iunie, la Sala Mare a cinematografului din centrul orașului Târgu Mureș.

Pe site-ul web proaspăt lansat al festivalului, www.festivalff.ro,  cinefilii pot consulta detaliile filmelor, secţiunile şi programul complet al festivalului. Peste 100 de proiecţii de film se vor desfăşura anul acesta în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, între 1 și 12 iunie, în 11 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

Ce putem vedea la Cinema Arta:

Enquête Sur Un Scandale D’état/Ancheta Unui Scandal De Stat de Thierry de Peretti va rula joi, 9 iunie, ora 21.30. În acest thriller veți putea admira actorii  Roschdy Zem, Pio Marmaï, Vincent Lindon într-o poveste dramatică și plină de suspans. Octombrie, 2015. Vama franceză confiscă șapte tone de canabis în inima capitalei. În aceeași zi, Hubert Antoine, un fost infiltrat de la narcotice, îl contactează pe Stéphane Vilner, un tânăr jurnalist al publicației la Libération. El pretinde că poate demonstra existenţa traficului de stat condus de Jacques Billard, personaj de presă proeminent și ofițer de poliție francez de rang înalt. Suspicios la început, tânărul jurnalist se scufundă în cele din urmă într-o anchetă care îl va duce în cele mai întunecate colțuri ale Republicii. Filmul a primit Premiul Juriului pentru cea mai bună imagine la Festivalul internațional de film de la San Sebastian 2021 (Claire Mathon), Rendez-Vous With French Cinema – New York.

Vineri, 10 iunie de la 21:30 vom putea vedea Les „Passagers de la nuit/Pasagerii nopții” de Mikhaël Hers, care o are în rolul principal pe Charlotte Gainsbourg. O odă melancolică a anilor ’80, filmul a fost prezentat la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin. Distribuit în România de Bad Unicorn, „Les Passagers de la nuit” face parte din secțiunea emblematică a festivalului, Panorama filmelor anului. 

În cadrul aceleiași secțiuni și tot în premieră națională – „L’événement/ Evenimentul” de Audrey Diwan, cu Anamaria Vartolomei, câștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția. Sâmbătă, 11 iunie de la 21:30 veți putea urmări povestea lui Anne, o tânără care decide să avorteze pentru a-și putea termina studiile, dar și pentru a se elibera de sub constrângerile sociale ale familiei sale din clasa muncitoare. Franța, 1963: o societate care cenzurează dorințele femeilor. Și sexul, în general. Această poveste simplă, dar crudă, urmărește traseul unei femei care decide să acționeze contrar legii. Anne are doar puțin timp la dispoziție. Sesiunea de examene e după colț, iar abdomenul i se mărește rapid. Filmul a mai câștigat Premiul César pentru cea mai bună actriță într-un rol principal în 2022 (Anamaria Vartolomei), Premiul pentru cea mai bună actriță (Anamaria Vartolomei) – Virgin Media Dublin IFF, Hamburg IFF, Chicago IFF, Belgrad IFF, El Goruna IFF, Viennale.

Alte filme aclamate de criticii francezi și prezentate în premieră națională în România completează această secțiune a festivalului. „Oranges Sanguines/Portocale sângerii” de Jean-Christophe Meurisse, o comedie corozivă și nemiloasă față de cei aflați la putere, va rula în ultima zi a festivalului, duminică 12 iunie de la 21:30. Filmul aduce în fața ecranelor povestea unui cuplu de pensionari copleșit de datorii care încearcă să câștige un concurs de dans. În tot acest timp ministrul economiei este suspectat de evaziune fiscală, iar o adolescentă se întâlnește cu un maniac sexual, în timp ce un tânăr avocat încearcă să urce pe scara socială. Când pantoful cade, învingătorul nu va fi neapărat cel la care ne așteptam. 

Prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat de la fața locului cu 60 de minute înaintea fiecărei proiecții.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, co-organizat de: Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş și prezentat de Orange.

Parteneri locali în Târgu Mureş: Cinema Arta / Primăria Municipiului Târgu Mureş, Zi de Zi.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE