FOTO: ”Pericol de explozie”, cu butelii de oxigen, în zona de așteptare a SMURD Târgu Mureș! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2560 Vizualizări

FOTO: ”Pericol de explozie”, cu butelii de oxigen, în zona de așteptare a SMURD Târgu Mureș!

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă, în rândurile de mai jos, un set de fotografii realizate în noaptea de vineri, 10 iunie, spre sâmbătă, 11 iunie, în zona de așteptare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) SMURD Târgu Mureș.

Pentru cititorii care nu au fost niciodată în respectiva locație, precizăm că aceasta se află la parterul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș. De precizat că UPU SMURD Târgu Mureș funcționează în parteneriat cu ISU ”Horea” al județului Mureș și aparține din punct de vedere administrativ de Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș și potrivit paginii web a instituției este, cităm, ”cea mai modernă unitate de primiri urgențe din țară.”

Revenind la fotografii, aparținătorii pacienților aduși la SMURD Târgu Mureș sunt invitați să aștepte într-un loc intitulat ”Zona de așteptare”, aflat chiar la intrarea în Unitatea de Primiri Urgență. Aici, aparținătorii sunt anunțați, prin intermediul unui afiș lipit pe un panou, că în zonă există… ”Pericol de explozie.”

Pe același panou care se află la circa 1,5 metri de cele cinci scaune alocate aparținătorilor, și aproape de WC, sunt lipite, de fapt, trei afișe: ”Atenție!!! Tuburi de oxigen”, ”Tuburi de oxigen goale” și ”Pericol de explozie.”

În noaptea de vineri spre sâmbătă, în spatele panoului erau depozitate patru tuburi de oxigen. Dintre acestea, unul avea o etichetă care anunța că este gol, iar celelalte trei nu erau etichetate în niciun fel.

Rămâne bizar și total de neînțeles de ce conducerea SMURD Târgu Mureș a ales locul respectiv pentru a depozita respectivele tuburi de oxigen.

Condițiile de depozitare ale acestor obiecte extrem de periculoase sunt reglementate de Ordinul Nr. 146/1427 din 24 octombrie 2013 pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor la unități sanitare.

Este evident, lecturând respectivul act normativ, faptul că sălile de așteptare din unitățile sanitare nu se află pe lista spațiilor compatibile pentru depozitarea tuburilor de oxigen!

Totodată, la fel de bizar este și afișul prin intermediul căruia aparținătorii sunt anunțați, sec, că există ”Pericol de explozie”. Totul se întâmplă la nici 5-6 metri de intrarea în Unitatea de Primiri Urgențe, într-o zonă în general aglomerată atât cu pacienți, cât și cu aparținători.

Poate că tuburile de oxigen sunt de… jucărie și afișul ”Pericol de explozie” reprezintă o glumă de-a cuiva care se plictisea, total nepotrivită unui asemenea loc.

Poate.

Dar dacă tuburile de oxigen păstrate în Zona de așteptare sunt adevărate și anunțul ”Pericol de explozie” este scris la modul cel mai serios?!

Își dorește cumva cineva din conducerea UPU – SMURD Târgu Mureș ca după incendiile soldate cu zeci de decese de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, de la Spitalul Județean din Piatra Neamț (și lista ar putea lejer continua), pe harta catastrofelor să apară și cel mai important spital din județul Mureș?!

Tocmai acasă la SMURD-ul cel mai îndrăgit de către Raed Arafat?!

Alex TOTH

UPDATE 1: Precizări făcute de coordonatorul UPU SMURD Târgu Mureș

Duminică, 12 iunie, dr. Maria Salanța, coordonatorul UPU SMURD Târgu Mureș, a făcut câteva precizări pe care le redăm, integral, în rândurile de mai jos, nu înainte de a reaminti că articolul de pe pagina web a cotidianului Zi de Zi nu a pus nicio clipă la îndoială profesionalismul echipei medicale de la UPU SMURD Târgu Mureș, ci a semnalat un fapt bizar din zona de așteptare:

”A apărut un articol în ziarul Zi de Zi, cum că la serviciul SMURD erau butelii în sala de așteptare și într-adevăr se scria că sunt butelii goale, dar cineva din prea multă dorință de a nu lăsa lumea să ajungă lângă ele a scris și că e pericol de explozie. Nu era niciun pericol de explozie, buteliile erau goale, puse în rastel conform legislației dar să vă explic de ce această situație. Știți că noi am avut o zonă de Covid foarte mare. Acum, scăzând numărul de cazuri am redus zona de Covid și am făcut o modificare în Serviciu pentru că au crescut foarte mult numărul cazurilor non-Covid. Și pentru că s-a zugrăvit puțin în această perioadă, adică câteva zile, s-au pus buteliile goale acolo, pentru a avea acces sâmbătă dimineața să le ducă. Noi le ducem la două-trei zile, când avem butelii goale, să le schimbăm cu pline. Și din acest motiv au fost puse în sala de așteptare, doar că nu reprezentau niciun pericol pentru pacienți. Oricum, s-au mutat în locul lor, pentru că noi aveam spațiu pentru butelii de oxigen în Covid. Și acum, făcând reorganizarea, din acest motiv au rămas în sala de așteptare. Ne cerem scuze, cel care a pus informarea cu ”Pericol de explozie” a vrut să nu se atingă lumea de acele butelii, care erau goale, dar nu prezentau niciun pericol. Noi avem întotdeanua grijă și nu expunem pacienții sau aparținătorii la pericole.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE