INTERVIU. Multiple investiții în Crăciunești Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

INTERVIU. Multiple investiții în Crăciunești

Primarul comunei Crăciunești, Karoly Gyula Bodo, a oferit un interviu cotidianului Zi de Zi în care a prezentat detalii despre bugetul unității administrativ-teritoriale pentru anul 2022, principalele investiții preconizate în anul 2022, dar și noile proiecte în curs de demarare. Totodată, Karoly Gyula Bodo a informat care a fost gradul de colectare a taxelor și impozitelor pe anul 2021 precum și bonificația acordată pentru anul în curs.

Reporter: Vă rog să prezentați principalele coordonate ale bugetului unității administrativ-teritoriale pe anul 2022: venituri și cheltuieli, sectiunea de dezvoltare și sectiunea de funcționare.

Karoly Gyula Bodo: Principalele coordonate ale bugetului de venituri și cheltuieli al comunei Crăciunești pentru anul 2022 sunt: total venituri în valoare totală de 34.546.000 de lei din care 6.335.000 de lei pentru secțiunea funcționare și 28.211.000 de lei pentru secțiunea de dezvoltare; cheltuieli în valoare totală de 35.303.000 de lei din care 6.335.000 de lei pentru secțiunea funcționare și 28.968.000 de lei pentru secțiunea de dezvoltare.

Rep.: Ce sumă ați alocat pentru investiții în anul 2022 și care sunt principalele investiții preconizate a se desfășura în acest an?

K.G.B.: Suma alocată pentru investiții pentru anul 2022 este în valoare totală de 28.758.000 de lei. Principale investiții preconizate: ,,Canalizare menajeră și stație de epurare în comuna Crăciunești-Etapa I”, ,,Canalizare menajeră și stație de epurare în comuna Crăciunești – Etapa II”, ,,Pod peste râul Niraj, situat în localitatea Ciba, comuna Crăciunești”, ,,Pavare curte centru de asistență din localitatea Cornești”, ,,Creștere eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în cladirea dispensarului medical din localitatea Crăciunești, comuna Crăciunești”, dar și următoarele investiții: ,,Creşterea eficienței energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în Școala Primară nr. 2 din Crăciunești, comuna Crăciuneşti”, ,,Eficientizarea serviciului de deszăpezire și întrețienre spații verzi în comuna Crăciuneşti, județul Mureș (remorcă plus tractoraș)”, ,,Modernizare iluminat public în comuna Crăciunești, județul Mureș”, ,,Asfaltare de drumuri comunale și străzi în comuna Crăciunești, județul Mureş”, ,,Asfaltare de drumuri comunale și străzi în comuna Crăciunești, județul Mureş – Etapa 2”, ,,Asigurarea infrastructurii TIC la nivelul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Crăciuneşti pentru combaterea riscului de infectare cu SARS-COV2 şi a cheltuielilor legate de proiect”.

Rep.: Care este din punctul dumneavoastră de vedere principala provocare administrativă a acestui an?

K.G.B.: Principala provocare administrativă a acestui an este mărirea gradului de colectare a taxelor și impozitelor, obținerea de noi finanțări pentru a menține echilibrul bugetar în vedrea realizării proiectelor propuse.

Rep.: Ce prevede bugetul pe anul 2022 vis a vis de școli și educație?

K.G.B.:  Vis a vis de școli și educație bugetul pe anul 2022 prevede ,,Achiziționarea unui microbuz școlar”, dar și ,,Sistem camere de supraveghere”.

Rep.: Există vreun excedent bugetar din anii anteriori? În caz afirmativ, vă rog să precizați destinația acestuia.

K.GB.: Există excedent bugetar din anii anteriori, cu destinație spre secțiunea de dezvoltare.

Rep.: Ce proiecte noi intenționați să demarați în acest an la nivelul unității administrativ-teritoriale?

K.G.B.: Proiecte noi în acest an la nivelul unității administrativ -teritoriale: ,,Achiziție microbuz şcolar electric şi realizare stație de încărcare”, ,,Construire cămin cultural în localitatea Nicoleşti”, ,,Amenajare teren Minifotbal în comuna Crăciunesti”, ,,Pavare curte cămin cultural comuna Craciunești, sat Cornești”, ,,Pavare în curtea școlii si construirea unui gard în comuna Crăciunești sat Cornești”, ,,Lărgire și asfaltare de drumuri comunale în Comuna Crăciunești, sat Budiu Mic, județul Mureş”, ,,Pavare în fața Farmaciei și Poștei în comuna Crăciunești, sat Crăciunești”, și ,,Execuție șanț carosabil”.

Rep.: Care a fost gradul de colectare a taxelor și impozitelor pe anul 2021 și care este obiectivul stabilit pentru acest an? Cum stimulați agenții economici și cetățenii să își achite obligațiile fiscale?

K.G.B.: Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor pe anul 2021 este în procent de 67,61%. Obiectivul stabilit pentru acest an este un grad de colectare cât mai mare. Agenții economici și cetăţenii sunt stimulați să îşi achite obligaţiile fiscale prin acordarea bonificației de 10% celor care îşi achită obligațiile până la 31 martie a anului curent. Organizăm încasări pe teren în satele aparținătoare a comunei. În cazul în care debitorii nu îşi achită obligaţiile fiscale facem demersurile pentru efectuarea executării silite.

A consemnat Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE