La Luduș, dublu eveniment cultural Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 236 Vizualizări

La Luduș, dublu eveniment cultural

Un anumit „îngheț” cultural din ultimii ani cauzat în parte de cei doi ani de restricții de tot felul, în parte de alte motive, a făcut ca activitatea culturală de la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” Luduș desfășurată în cadrul „Zilelor Orașului Luduș” să îi surprindă pe iubitorii de cultură din oraș, totuși prea puțini la număr față de numărul respectabil de intelectuali născuți, sau făcuți.

Cei  care au fost prezenți nu au avut ce regreta, cei doi expozanți, fotograful profesionist Bagy Levente cu o serie impresionantă de fotografii – „Ludușul contemporan în imagini” și pictorul Alexandru Nicoară cu „Murmur de lumină” s-au ridicat la nivelul celor mai înalte exigențe.

Prezent la dublul vernisaj, primarul Cristian Moldovan a afirmat că se bucură „că asistăm la un eveniment cultural deosebit cu care încep aceste patru zile de sărbătoare.

”Am considerat că din acest an trebuie să dăm o importanță mai mare actului cultural și sportiv”, a precizat Cristian Moldovan.

Moderatorul celor două vernisaje, artistul plastic Marcel Naste, directorul Casei de Cultură al Studenților din Târgu Mureș a mulțumit organizatorilor pentru idee și realizare și a prezentat pe cei doi expozanți  exprimând  opinii avizate în legătură cu arta celor doi artiști.

Dragoste pentru orașul natal

Așa poate fi definită, fără teama de a greși, dragoste, respect și recunoștință pentru orașul său natal, prezentat în țară și în străinătate de un artist care îmbină în mod fericit rigoarea unui inginer cu sensibilitatea unui poet. Levente (Levi) Bagy s-a născut în Luduș în anul 1973, absolvent al Facultății de Mecanică din Cluj-Napoca, specializarea mașini și echipamente electrice, angajat la Romgaz ca inginer mecanic. A început să fotografieze după anul 1990, atunci când au apărut primele aparate foto digitale. A fost dragoste la prima „declanșare”, la prima fotografie apreciată de colegi și prieteni. Pentru perfecționare a urmat și un curs de artă fotografică și rezultatele nu au întârziat să apară. Acum, la o deplină maturitate artistică, Levi Bagy este autorul a peste 400 de lucrări prezentate și, multe premiate, la concursuri din țară și străinătate. Dar, pe lângă recunoașterea națională și internațională în muzee și expoziții de prestigiu, Levi Bagy se mândrește cu faptul că donația sa, fotografiile din expoziție, au fost acceptate de Primăria orașului pentru a fi expuse în mod permanent în clădirea instituției.

Poezie scrisă cu penelul

Artistul plastic Alexandru Nicoară s-a născut la Luduș în anul 1989. A urmat Școala Gimnazială Nr. 1 Luduș, Liceul de Artă din Cluj-Napoca, apoi a absolvit Secția Pictură la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, la care se adaugă un masterat în același oraș. Încă din copilărie a fost atras de culoare, de frumos și de luminile și umbrele care defilează în natură și care se prezintă tot timpul în fața privitorilor. Preferă să picteze peisaje, dar și fizionomii umane, în ulei, chiar dacă și grafica îi este un domeniu accesibil. Încă din timpul studiilor s-a preocupat de partea teoretică a artei sale experimentând noi forme de exprimare. În expozițiile la care a participat, în țară și străinătate, a primit aprecieri unanim favorabile  din partea criticilor și a simplilor privitori. La Luduș a prezentat pe simeze o serie de tablouri în ulei, în selecția mea personală fiind „Ciobanul”, „Puls”, „Sălcii”, „Primăvara”, „Mureșul”, „Liniște”, „Grație”, peisajele „de toamnă”și  „cu pădure”. Privind aceste opere de artă, putem afirma, încă o dată, că pe Alexandru Nicoară îl iubesc muzele care îi călăuzesc talentul și seriozitatea, iar drumul său în artă va fi mereu ascendent.

Ioan A. BORGOVAN

Foto: Sebastian CĂPUȘAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE