Sfatul lui  Xi Jinping Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 93 Vizualizări

Sfatul lui  Xi Jinping

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping au dat asigurări în cadrul unei convorbiri telefonice, că doresc să-şi consolideze cooperarea economică în faţa consecinţelor sancţiunilor occidentale impuse Moscovei ca reacţie la războiul din Ucraina.

„S-a convenit extinderea cooperării în domeniul energetic, financiar, industrial, al transporturilor şi alte domenii, ţinând cont de situaţia economică globală care s-a complicat din cauza sancţiunilor ilegitime ale Occidentului”, a afirmat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că cei doi lideri au discutat şi despre „dezvoltarea relaţiilor militare”.

Statele occidentale au adoptat sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei ca represalii la ofensiva sa împotriva Ucrainei, însă Moscova consideră că SUA şi aliaţii săi europeni au provocat astfel o încetinire a economiei globale.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a dat asigurări omologului său rus Vladimir Putin în legătură cu sprijinul Beijingului în materie de „suveranitate” şi „securitate”, a informat agenţia de presă chineză Xinhua.
         
„China este dispusă să continue cu Rusia sprijinul reciproc în chestiuni de suveranitate, securitate, precum şi în alte chestiuni de interes fundamental şi preocupări majore”, a declarat preşedintele chinez.

Liderii rus şi chinez au discutat, de asemenea, despre „dezvoltarea relaţiilor militare şi militaro-tehnice”, a afirmat preşedinţia rusă, precizând că discuţia a fost una „călduroasă şi amicală”.

Cei doi au subliniat totodată intenţia de a „construi un sistem de relaţii internaţionale cu adevărat multipolar şi corect”.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a spus omologului său rus Vladimir Putin, că toate părţile ar trebui să conlucreze pentru soluţionarea crizei din Ucraina „într-un mod responsabil”.

China a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie şi a îndemnat la negocierea unei soluţii.

În timpul discuţiei lor telefonice, Xi a reiterat dorinţa Chinei de a ajuta la soluţionarea crizei.

China şi Rusia au devenit tot mai apropiate în ultimii ani, iar în februarie Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au angajat într-un amplu parteneriat strategic menit să contracareze influenţa SUA şi au declarat că ţările lor nu au „nicio zonă de cooperare interzisă”.

Vineri, Rusia şi China au inaugurat un nou pod de trecere a frontierei în Extremul Orient, care să întărească, după cum speră ele, comerţul bilateral, în condiţiile în care Rusia este puternic afectată de amplele sancţiuni impuse de Occident ca urmare a acţiunilor sale în Ucraina.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

AEP

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE