Proiect important, de 3,8 milioane de euro, pentru navetiștii din Albești Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 392 Vizualizări

Proiect important, de 3,8 milioane de euro, pentru navetiștii din Albești

Aleșii locali ai comunei Albești au aprobat, într-o ședință extraordinară de lucru care a avut loc în luna mai 2022, modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local Albești nr. 22 din 29 aprilie 2022 privind participarea Comunei Albești la proiectul ”Mobilitate urbană durabilă în municipiul Sighișoara și comuna Albești”.

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii locali din Albești au aprobat valoarea maximă eligibilă a proiectului în cuantum de 3.888.000 de euro, fără TVA, reprezentând circa 19,1 milioane de lei, fără TVA.

Parteneriat cu UAT Sighișoara

Potrivit primarului comunei Albești, Nicolae Șovrea, proiectul are în vedere îmbunătățirea calității transportului public în comun dintre comuna Albești și municipiul Sighișoara.

”Având în vedere situația navetismutui, respectiv numărul ridicat al populației care face naveta din comuna Albești spre municipiul Sighișoara, s-a decis realizarea unui parteneriat ca prim pas pentru extinderea transportului public în comun la nivel de zonă urbană funcțională. La finalul anului 2021, comuna Albești înregistra un număr de 6.342 de persoane și prezenta o creștere a populației de 8,28% în ultimii zece ani. Comuna Albești este traversată pe direcția vest-est de drumul european DN 13 – E 60, facilitând legăturile cu toate satele aparținătoare. DN13 este un drum național din România, care leagă Brașovul de Sighișoara și Târgu Mureș, fiind parte componentă a drumului european E60. Conform datelor interne ale UAT Albești privind starea drumurilor există degradări specifice drumurilor pietruite și a celor cu straturi asfaltice vechi – gropi, degradări pe margine, fisuri. Podețete sunt improvizate, parțial colmatate, fără timpane și camere de cădere. Situația drumuritor în satul Albești este rezolvată 80%, pe când în satele Boiu și Țopa situația este una precară”, a explicat Nicolae Șovrea situația existentă.

Autobuze electrice și stații de încărcare

Totodată, Nicolae Șovrea a mai subliniat că Unitatea Administrativ Teritorială Albești ”nu are înființat serviciu de transport public în comun”, iar în scopul deplasării ”cei mai mulți cetățeni utilizează autovehiculele personale sau rutele de autobuz și maxi taxi operate de operatorii privați.”

În contextul prezentat, a mai arătat primarul comunei Albești, ”necesitatea achiziționării unor noi autobuze nepoluante este mai mult decât justificată.”

Edilul șef al comunei Albești a mai menționat că proiectul propus este în corelare cu investiții deja implementate precum ”Achiziționarea stații de transport public în comun – 17 bucăți” și ”Sistem de semaforizare cu funcționare sincronă pentru realizarea corelării de tipul ”undă verde” amplasat pe drumul E60 ce străbate municipiul Sighișoara.”

De asemenea, proiectul propus este în corelare cu două investiții aflate în curs de implementare: ”Modernizarea și extinderea sistemului de iluminat în municipiul Sighișoara” și ”Pod peste râul Târnava Mare – Municipiul Sighișoara – PNDL II.”

Nu în ultimul rând, Nicolae Șovrea a mai menționat că în cadrul proiectului vor fi achiziționate opt autobuze nepoluante electrice (cu zero emisii de gaze de eșapament) și vor fi achiziționate și instalate trei stații de încărcare rapidă, pe traseu, și opt stații de încărcare lentă, la autobază.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE