Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / Agenţia Evreiască are un nou președinte

Agenţia Evreiască are un nou președinte

Agenţia Evreiască l-a desemnat pe Doron Almog, fost general de armată implicat în acţiuni de caritate şi în confruntări trecute în Gaza, să preia conducerea acestui organism paraguvernamental însărcinat cu problemele imigraţiei evreieşti în Israel.

Această numire trebuie să fie confirmată printr-un vot în consiliul administrativ, vot prevăzut pentru 10 iulie la Ierusalim, „cu participarea a sute de lideri ai comunităţii evreieşti din întreaga lume”, a precizat agenţia într-un comunicat.

În septembrie 2005, acest general în rezervă, care a fost inclusiv comandantul regiunii Sud între 2000 şi 2003, a preferat să nu debarce pe aeroportul Heathrow din Londra după ce a fost prevenit că ar putea fi arestat din cauza urmăririlor angajate împotriva lui pentru distrugerea a mai mult de 50 de case în Fâşia Gaza, în 2002, în timpul celei de-a doua intifade, revolta palestiniană. Acest mandat a fost ulterior anulat.

După ce a părăsit rândurile armatei, Almog, al cărui fiu a murit de boala Castleman, a fondat şi condus un „sat de reabilitare” pentru copii şi adulţi cu handicap în sudul Israelului.

În 2016, el a primit Premiul Israel, cea mai importantă distincţie a acestei ţări, pentru contribuţia sa la societatea şi statul Israel.

Agenţia Evreiască, ce a fost înfiinţată încă în 1929 şi a jucat un rol capital în crearea statului Israel în 1948, este însărcinată cu imigraţia evreiască şi educaţia evreiască în comunităţile din diaspora.

Preşedintele ei este ales pentru patru ani de o comisie formată din reprezentanţi ai iudaismului din diaspora, care primeşte în mod tradiţional recomandările premierului.

Almog ar urma să preia noua funcţie în septembrie 2022 şi îi va succede atunci lui Isaac Herzog, care s-a retras din Agenţie în 2021 pentru a deveni preşedintele Israelului, lăsându-l pe Yaakov Hagoel la conducerea interimară a acestei instituţii.

Citeste si:  Forța NATO pregătită să intervină în Kosovo

AFP

(www.agerpres.ro)

Foto: www.i24news.tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Papa Francisc, întâlnire istorică

Papa Francisc s-a întâlnit cu mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii …