Home / Agricultura / FOTOREPORTAJ. Tehnologii performante, la Ziua Grâului 2022 de la Seuca

FOTOREPORTAJ. Tehnologii performante, la Ziua Grâului 2022 de la Seuca

Distribuie

Peste 700 de fermieri din Transilvania au participat miercuri, 15 iunie, în incinta fermei Kodagro din Seuca (comuna Gănești) la o nouă ediție a Zilei Grâului, eveniment de tradiție în calendarul agribusiness național. Ziua Grâului a fost organizată de trio-ul Liviu Cojoc, Radu Fodor și Marinel Ștefan, prin compania Dafcochim Agro din Târgu Mureș, în parteneriat cu familia Kosa din localitatea Seuca.

Dafcochim Agro, mereu alături de fermieri

Invitații la Ziua Grâului 2022 au avut posibilitatea de a face cunoștință cu produsele și tehnologiile utilizate de companii și instituții cu renume național și mondial în protecția plantelor cum ar fi Adama, Azomureș, BASF, Bayer, Belchim, Biocrop, Ciproma, Corteva Agriscience, Donau Saat, FMC, Holland Farming, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, KWS, Lidea, Limagrain, Marton Genetics, Nufarm, Probstdorfer Saatzucht, Saaten Union, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, Summit Agro, Syngenta, Timac Agro și UPL, la care se adaugă standurile Appia Drone, Aliat, BMW, IPSO, Mewi, companii partenere ale evenimentului.

”Vreau să le transmit fermierilor, clienți fideli ai Dafcochim Agro, că vom fi mereu alături de ei și vom folosi bunele noastre parteneriate cu marii producători de inputuri pentru agricultură din lume, astfel încât toate acestea – semințe, îngrășăminte și produse de protecția plantelor – să ajungă în fermele lor în cel mai scurt timp și la prețuri competitive”, a transmis, prin intermediul cotidianului Zi de Zi, Liviu Cojoc, președinte Dafcochim Group.

Inputuri și genetică de ultimă generație

Ca de fiecare dată în ultimele ediții, rolul de amfitrion i-a revenit inginerului Gheorghe Boțoman, consilier tehnic în cadrul Dafcochim Agro, nume cunoscut și apreciat în domeniul protecției plantelor din România.

”Mă bucur foarte mult că suntem astăzi împreună, într-o zi minunată de vară și în numele colegilor de la Dafcochim Agro, în numele conducerii Dafcochim Agro și a echipei tehnice vă mulțumim mult pentru că ați răspuns cu ”Da” la această provocare de a vorbi în fața lanurilor de grâu. Dumneavoastră puteți afla cele mai performante tehnologii de cultură pentru cereale existente la ora actuală în România, puteți să discutați față în față cu principalii furnizori de inputuri și creatori de genetică de ultimă generație din lume pentru că acest regal tehnic care se întâmplă astăzi la Seuca, în județul Mureș, la ferma Kodagro, la gazdele noastre, familia Kosa care, împreună cu Dafcochim, a creat acest minunat loc, este un prilej, o oportunitate extraordinară de a vă îmbogăți cunoștințele legate de protecția plantelor și de cultura cerealelor”, a afirmat ing. Gheorghe Boțoman.

Totodată, ing. Gheorghe Boțoman a transmis un mesaj special participanților la Ziua Grâului 2022: ”Noi, Dafcochim, împreună cu furnizorii de inputuri, dorim să aveți la dispoziție cele mai performante produse de protecție a plantelor, semințe și genetică. Să știți că la Târgu Mureș aceste produse ajung la prima mână.”

Kodagro, fermă model în Transilvania

Un ”Bun venit” călduros a transmis și Kosa Gyula, partener Dafcochim în cadrul societății Kodagro, care a prezentat informații despre fermă, dar și despre tehnologia folosită în loturile experimentale de la Seuca.

”Suntem în localitatea Seuca, la ferma Kodagro, o exploatație agricolă cu o suprafață de aproape 1.300 de hectare, cu o structură de culturi foarte bine cunoscută, fiind generală în județul Mureș, cereale, plante leguminoase. Am avut și plante tehnice. Cu tot regretul, sfecla de zahăr a dispărut, dar poate se va face ceva să revină. Ceea ce ați văzut dumneavoastră pe platformă este o colecție de soiuri de grâu care, cu ajutorul colaboratorilor și al lui Dumnezeu, am reușit să o organizăm”, a spus cunoscutul fermier din Seuca.

”A fost un premergător porumb boabe recoltat relativ târziu, terenul a fost arat ca să putem încorpora producția, cantitatea de vegetație care a rezultat în urma recoltării porumbului. Trebuie să subliniez că producția de porumb a fost în jur de 10.000 de kilograme per hectar care asigura o cantitate extraordinar de mare de vegetație. Din acest motiv a trebuit să îl arăm, nu este o lucrare pe care o apreciem în perioada de toamnă, poate că se vede și pe cultură că un pic cultura de grâu în timpul iernii și în timpul primăverii a suferit. Nivelul pluviometric al zonei noastre nu este așa de secetos ca sudul, dar, din păcate, și noi putem să spune că în acest an au suferit toate culturile, nu doar cultura de grâu pe care ați văzut-o”, a adăugat Kosa Gyula, care a mai dezvăluit faptul că semănatul s-a executat în luna octombrie 2021, până în data de 25 octombrie 2021.

Marinel Ștefan, ”dirijorul” Dafcochim Agro

Un moment special l-a constituit mesajul lui Marinel Ștefan, director general al Dafcochim Agro, a cărui caracterizare, la fel de specială, a fost făcută de către ing. Georghe Boțoman: ”Orice orchestră apreciată are un dirijor. Orchestra Dafcochim Agro este dirijată de un dirijor modest, tenace, înțelept și cu bun simț.”

”Sper că vă simțiți bine alături de compania noastră, Dafcochim Agro”, s-a adresat invitaților Marinel Ștefan.

”Vă doresc să aveți un an bun, prețuri bune la cereale și o colaborare bună cu Dafcochim”, a mai afirmat directorul general al Dafcochim Agro.

Lege nouă pentru protecția plantelor

La Ziua Grâului 2022 de la Seuca a participat și Vasile Iosif, președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România, prezentat de către ing. Gheorghe Boțoman ca fiind ”un prieten al fermierilor” și ”un protecționist adevărat.”

”La ora actuală, împreună cu Ministerul Agriculturii facem o nouă lege, modernă, de protecție a plantelor. De asemenea, Programul SCAPA îl finanțăm cu aproximativ 800.000 de euro din banii asociației pentru a recupera ambalajele pe care dumneavoastră trebuie să le plătiți de trei ori. Programul de protejare a apelor este extrem de important pentru că trebuie să protejăm mediul pentru copiii copiilor noștri. Astăzi la nivel global piața de protecție a plantelor se ridică undeva la 59 miliarde de dolari. Se estimează că în 2028 va ajunge la circa 81 de miliarde de dolari”, a punctat Vasile Iosif.

”Protecția plantelor este importantă la fel ca și medicamentele pentru noi, oamenii. Trebuie să educăm consumatorii pentru că la ora actuală Uniunea Europeană mai folosește în jur de 300 de substanțe active, din această cauză o să vedeți că prețurile vor fi în creștere la produsele fito-sanitare pentru că dispar produse pe bandă rulantă fără ca industria să aibă posibilitatea să pună ceva în loc și din această cauză asistăm la derogări peste derogări”, a adăugat Vasile Iosif, care a lansat fermierilor un mesaj pentru adaptabilitate ”la schimbările care vor veni” și un îndemn pentru vigilență vis a vis de noua politică europeană în ceea ce privește strategia ”De la fermă la consumator”.

Soluții optime pentru fermieri

Prezent la eveniment, Mihai Gheorghe, director comercial Bayer CropScience România și Republica Moldova, a afirmat că Ziua Grâului de la Seuca a devenit un eveniment reprezentativ pentru fermierii din zona centrală a României.

”Evenimentul de la Seuca devine unul dintre cele mai importante evenimente organizate pentru fermierii din zona de centru a României, un eveniment la care avem posibilitatea să prezentăm cele mai noi produse și soluții pe care companiile, și în speță Bayer, le oferă fermierilor. Evenimentul oferă posibilitatea de a avea o interacțiune directă cu fermierii, de a împărtăși opinii și, de asemenea, de a discuta despre nevoile pe care le au fermierii. A fost un eveniment de înaltă ținută”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Mihai Gheorghe.

”Compania Bayer, anul acesta, vine cu soluții noi pentru fermieri, pentru protecția plantelor și pentru hibrizii de rapiță și de asemenea toate acestea sunt incluse în prezent în programul Climate FieldView, care ne ajută să oferim soluții de agricultură de precizie fermierilor noștri, care ne pregătesc pentru a răspunde cerințelor din noua politică agricolă”, a completat directorul comercial al Bayer CropScience România și Republica Moldova.

Bucuria reîntâlnirii în lanurile de grâu

Totodată, echipa cotidianului Zi de Zi a intervievat și alți reprezentanți de top ai companiilor multinaționale prezente la Ziua Grâului 2022 de la Seuca.

”Contribuția noastră la loturile de la Seuca a fost fertilizarea cu complexe, adică fertilizare de bază și fertilizare pe vegetație. Schema de fertilizare a fost concepută de proprietarul fermei. Acesta aplică, de regulă, fertilizare de bază – NPK-uri”, a menționat Vass Lajos, inginer agronom Azomureș.

”Este un prilej deosebit să ne întâlnim cu fermierii în cadru organizat și ne-a lipsit în ultima vreme pentru că în ultimii ani n-au mai fost așa frecvente astfel de întâlniri, ne-a lipsit și nouă, companiilor, pentru că ne întâlnim cu fermierii și le transmitem respectul și mulțumirea noastră pentru ceea ce fac ei pentru agricultură”, a afirmat Nicolaie Budelecean, director vânzări Adama România.

”Aș dori să mulțumesc domnului Marinel Ștefan și companiei Dafcochim Agro pentru invitația de a participa la acest eveniment foarte reușit”, a transmis Emil Budică, regional sales manager BASF.

”Este o onoare deosebită să fim în fața fermierilor din Transilvania cu ultimele noutăți ale portofoliului și tehnologiilor Corteva, e o zi foarte-foarte importantă pentru că ne permite dezvoltarea unei interacțiuni binevenite după o perioadă lungă de pandemie”, a precizat Jean Ionescu, Country Leader Romania & Moldova Corteva Agriscience.

”Mulțumim organizatorilor pentru această sărbătoare, deja ne bucurăm cu toții extraordinar de mult pentru că am scăpat de rigorile pandemiei și putem din nou să ne întâlnim cu partenerii și cu clienții noștri într-un format mai direct. Ca în fiecare an, Donau Saat vine cu un portofoliu de produse care este concentrat în primul rând pe soiuri de grâu cu calități foarte ridicate, deci grâuri de panificație”, a informat Constantin Radu, director general Donau Saat.

„Sunt extrem de încântat să fim aici, la Seuca, la Ziua Grâului, un eveniment extrem de important pentru fermierii din Ardeal și nu numai, organizat de compania Dafcochim. Compania noastră are o relație privilegiată, de lungă durată, cu Dafcochim. Avem un partener de încredere aici prin intermediul celor care conduc Dafcochim, dar și a echipei de vânzări”, a declarat Vasile Iosif, director general FMC Agro Operational România.

„Suntem un brand nou pe piață ca denumire, dar ca istoric avem o tradiție în ce privește piața românească. Colaboratorul nostru Dafcochim este partenerul nostru pe partea de centru a țării, cu care dezvoltăm o afacere foarte bună, iar din punct de vedere al cerealelor de toamnă sper ca această toamnă să fie una bună pentru fermieri, iar produsele noastre să fie pe măsura așteptărilor”, a subliniat Florian Bonchiș, director regional de vânzări Lidea România.

”Suntem foarte onorați pentru că putem fi alături de dumneavoastră astăzi, după doi ani de pandemie. Chiar am simțit că ne lipsește întâlnirea cu fermierii”, a declarat Végh András, director general Marton Genetics.

”Nufarm a fost prezentă în permanență la Ziua Grâului de la Seuca organizată de compania Dafcochim. Suntem parteneri de peste 15 ani cu această firmă și ne face deosebită plăcere să intrăm în contact și să ne prezentăm soluțiile tehnologice ale companiei fermierilor din Transilvania, din zona Mureș, Cluj, Alba”, a spus Cristian Stanciu, director regional de vânzări Nord-Vest Nufarm.

”Astăzi ne aflăm la câmpul demonstrativ al societății Dafcochim, ca de fiecare dată cu un număr mare de participanți. În câmpul de la Dafcochim de fiecare dată venim cu soiuri noi, cu varietăți noi”, a menționat Marius Crețu, director de vânzări Saaten Union România.

”Summit Agro România are un parteneriat excelent cu compania Dafcochim. Le mulțumim foarte mult pentru acest parteneriat și pentru susținerea și vânzarea produselor din portofoliul Summit Agro”, a împărtășit Liliana Ionescu, director comercial Summit Agro România.

„Pe această platformă de la Seuca, compania Syngenta a venit cu o tehnologie completă și complexă. Cu toții știm cât este de important să ai o bună protecție împotriva bolilor și această bună protecție împotriva bolilor începe încă de la sămânță”, a precizat Darius Mathiu, manager regional de vânzări Syngenta.

”Ne aflăm astăzi la acest frumos eveniment devenit deja tradiție în zona Transilvaniei, la ferma Kodagro a companiei Dafcochim, și avem onoarea și plăcerea de a prezenta cu această ocazie portofoliul de produse pe care compania UPL le comercializează în România”, a transmis Remus Ciurdărescu, director marketing și dezvoltare UPL România.

Va urma, în Transilvania Business

Vizitarea loturilor și a standurilor companiilor și instituțiilor participante a fost urmată de o petrecere câmpenească foarte apreciată de către invitați, ”condimentată” cu bucate și băuturi diversificate și alese, cu un program artistic pentru toate gusturile și cu numeroase surprize, de la caricaturi și fotografii la minut la o mega-tombolă care a pus la bătaie premii foarte consistente.

Articole mai ample cu participanții la Ziua Grâului 2022 de la Seuca vor fi publicate în curând, în revista economică Transilvania Business.

Alex TOTH, Ligia VORO, Alin ZAHARIE, Mălina MORARU, Ioana MĂRGINEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.